First things first
Als je zo verder leest en denkt: “Oh nee, maar ik heb nog kleding in mijn kast dat blijkbaar niet vegan is,” dan hoef je het niet gelijk weg te gooien. Dat werkt namelijk ook weer averechts. Je wilt niet goede spullen onnodig weggooien, dat is niet duurzaam. Je kan het daarom nog gewoon dragen. Als het dragen ervan voor een schuldgevoel bij je zorgt, dan kan je het het beste naar bijvoorbeeld de kledingbank brengen. Op die manier maak je andere mensen weer blij en geef je de kleding een tweede leven.
Materialen
Waar moet je aan denken bij vegan kleding? Het meest vanzelfsprekende is dat je dan de materialen die afkomstig zijn van dieren vermijdt. Denk bijvoorbeeld aan dierlijke materialen zoals wol, suède, veren, dons, vilt, zijde, bont en leer. Als je dan toch graag kledingstukken van deze stoffen wilt dragen, dan kan je ze beter tweedehands kopen. Dit is duurzamer en hier hoeft niet een ‘nieuw’ dier voor gebruikt te worden. Door de eerdere opsomming lijkt er misschien niet veel over te blijven. Maar don’t worry, er zijn nog genoeg andere mooie materialen, want vegan kleding hoeft niet gelijk saai te worden. Integendeel: vaak zie je niet eens het verschil tussen vegan en non-vegan fashion.
De volgende materialen zijn wél vegan: gerecycled en biologisch katoen, hennep, linnen, tencel, rayon, nylon, bamboe, monocel, triacetaat (wood silk), viscose, fleece en (gerecycled) polyester. Ook bestaan er natuurlijk faux leren accessoires! En, met de dag komen er meer duurzame imitatieleersoorten, super voor als je denkt dat je outfit toch echt wel leuker is met een leren materiaal. Er komen zelfs steeds meer nieuwe innovatieve plantaardige oplossingen voor nep leer, zoals paddenstoelenleer, ananasleer en leer van kurk. Hoe gaaf!
Andere dierlijke en milieuvervuilende stoffen
T-shirts met prints kan je ook het beste vermijden, tenzij er echt expliciet op het label staat vermeld dat het plantaardig is gemaakt. Bij het maken van prints op T-shirts wordt namelijk een zeefdrukemulsie gebruikt. Daar zit eigenlijk altijd wel gelatine in verwerkt en – zoals je waarschijnlijk weet – dit is niet vegan. Gelatine komt van het slachtafval van botten, huid en kraakbeen van koeien en varkens. Ook worden er shirts gemaakt met milieuvervuilend inkt. Het meest gebruikte inkt is namelijk op basis van plastisol. Dit wordt gemaakt van het meest giftige en milieuonvriendelijke plastic: PVC. Dit is dan waarschijnlijk wel vegan, maar niet bepaald duurzaam en daarmee niet zo fijn voor onze planeet. Als je toch een shirt met print leuk vindt en zeker wilt weten wat ervoor is gebruikt dan kan je – zoals altijd – de labels checken. Als er niks over op staat, dan kan je gelukkig altijd googelen of heel eventueel contact met het bedrijf/de maker opnemen.
Duurzaamheid
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Trends komen en gaan, waardoor veel kleding maar kort wordt gedragen en al snel wordt weggegooid. Dat is zo zonde en slecht voor het milieu! Daarom vinden wij (en veel veganisten) duurzaamheid omtrent kleding ook heel belangrijk. Don’t shop till you drop voor nieuwe kleding als het niet nodig is. Denk erover na om bijvoorbeeld tweedehandskleding te kopen. Tegenwoordig zijn er genoeg thrift shops en kringloopwinkels te vinden met super leuke kledingstukken. Of: organiseer een kledingruilavond met vrienden. Als je wel gewoon nieuwe kleding wilt kopen, doe dit dan van eerlijke en duurzame merken zoals Filippa K en Kuyichi.
Eerlijke kleding
Vegan kleding is niet per definitie ook eerlijk gemaakt. Het houdt alleen in dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt tijdens de productie. Wij vinden het belangrijk dat ook zij goed worden behandeld. Daarom kan je kiezen voor kleding met een Fair Wear keurmerk, zodat je zeker weet dat de mensen die jouw kleding hebben gemaakt geen slechte arbeidsomstandigheden hadden.
Waar kan je vegan kleding kopen?
Tegenwoordig hebben bekende online kledingwinkels zoals Zalando en ASOS ook de ‘vegan-friendly kleding’ optie bij het filteren. Onze favoriete kledingwinkels die vegan, eerlijk en/of duurzame kledingmerken verkopen zijn Shop Like You give a Damn, Sophie Stone en Matt & Natt, ARMEDANGLES en Vega-Life.
Wil je van top tot teen vegan gekleed zijn? Lees dan ook over vegan schoenen in ons artikel erover! Op zoek naar een vegan jas? Hebben we ook voor je.