Voedselcombinaties en vertering: causaal verband of niks aan de hand?

Zijn bepaalde voedselcombinaties ongezond? Moet je ergens op letten of zijn de theorieën slechts fabeltjes? Iedere beweging vindt iets anders en wij namen ze onder de loep.

Er zijn veel verschillende meningen in de voedingswereld als het gaat om voedselcombinaties. Daarbij is het natuurlijk sowieso zo dat ieder lichaam anders is en dat ook voor iedereen een ander soort dieet of voedingspatroon het beste werkt. Toch zijn er over het algemeen wel een aantal pijlers om te kunnen volgen. Bij dit onderwerp lijken de meningen echter nog behoorlijk verdeeld. De ene stroming stelt dat het eten van allerlei ingrediënten door elkaar niets uitmaakt voor de vertering van je voedsel en de andere beweert dat je bepaalde combinaties echt moet mijden. Wij verdiepten ons in de theorieën van drie verschillende stromingen. Twee daarvan stellen dat we bepaalde voedingscombinaties moeten vermijden en we bekeken ook de grote stroming die beweert dat je niet moet geloven in de theorieën over slechte voedselcombinaties.

 

Ayerveda

Ayerveda is een holistische geneeswijze, waarbij gedacht wordt dat elk lichaam functioneert door één van de drie basisenergieën. Zij onderscheiden de volgende basisenergieën: Vata, Pitta en Kapha. We zouden de hele dag kunnen praten over hoe dit principe werkt, al eerder schreven we over de basis van Ayerveda. Kort samengevat: deze basisenergieën hebben (ook) invloed op de vertering van ons eten. Uit deze overtuiging zijn verschillende voedingsadviezen ontstaan. Een voorbeeld is dat je volgens het Ayerveda-principe kruiden perfect kan combineren met bijna alle voedingsmiddelen, omdat kruiden juist heel goed zouden zijn voor de vertering van ons voedsel. Andere voedingsmiddelen hebben daarentegen volgens hun een negatief effect. Hieronder hebben wij een schema toegevoegd met de voedingscombinaties die je wilt vermijden als je volgens het Ayerveda-principe je vertering wil optimaliseren. Dit principe met een plantaardig voedingspatroon makkelijk vol te houden, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met zuivel, vlees, eieren en vis.

 

Verschillende verteringssnelheden

Veel mensen doen een aanpassing in hun voedselcombinaties op basis van de verteringssnelheid van bepaalde ingrediënten. Het idee daarachter is dat je geen voedsel moet combineren met verschillende verteringssnelheden, omdat je dan een opstopping zou veroorzaken. Deze opstopping zou dan weer tot verteringsproblemen, fermentatie in je darmen en gezondheidsklachten kunnen leiden.

Deze overtuiging raadt aan om de combinatie van fruit, koolhydraten, dierlijke eiwitten en noten, zaden en gedroogd fruit te vermijden. Kies in plaats daarvan een van deze componenten als basis van de maaltijd en combineer zo min mogelijk. Groenten kan je volgens dit principe met alle soorten voedsel eten en is daarom de perfecte aanvulling op je maaltijd. Wacht vervolgens ongeveer drie uur tot je de volgende categorie gaat consumeren, om aldus opstoppingen te voorkomen. Hieronder zie je een overzicht van dit principe.

 

 

Wat is bewezen?

De laatste theorie die we hier zullen benoemen gaat uit van wat er op dit moment bewezen is door het grootste gedeelte van de wetenschappelijke artikelen over voedselcombinaties. De stromingen hierboven zijn namelijk nog niet optimaal onderzocht en we weten nog niet veel over de effecten die beweerd worden. Volgens de kennis op dit moment maakt het voor de vertering van je voeding helemaal niet uit welke voedingsstoffen je combineert!

Je lichaam zit namelijk zo in elkaar dat iedere stof een eigen verteersysteem heeft en al deze systemen lijken elkaar niet in de weg te zitten als je een combinatie van voedingsstoffen eet. Een van de vele angsten is dus fruit combineren met andere voedingsstoffen. Voor de smaak is het soms misschien inderdaad een goed idee om los van elkaar te nuttigen, maar de angst voor de zuren in fruit als slechte ‘partner’ lijkt niet nodig. Alle voeding wat je tot je neemt gaat door de maag heen en hier wordt het eten volledig gemengd met het hele zure maagsap. Het verteringsysteem lijkt gewend aan dit zuur, waarbij fruit niet het verschil zou moeten maken.

 

Eet volgens je behoeftes en voel aan je lijf wat voor jou goed werkt. Voel jij je lekker bij de holistische geneeswijze van Ayerveda? Doe het dan vooral! Heb je het idee dat je een opgeblazen gevoel krijgt van de combinatie van fruit, koolhydraten, vetten en eiwitten? Vermijd dat dan. Vind je het juist heerlijk om een gecombineerde maaltijd te eten en voel je je daar helemaal top bij? Kies dan lekker daarvoor.

Zorg er in ieder geval voor dat je alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt en je je lichaam zo gezond mogelijk houdt. Wil je echt extreme diëten volgen, van je opgeblazen gevoel afkomen of van andere klachten afkomen? Vraag dan bijvoorbeeld ondersteuning bij je huisarts of een diëtist. Ben je all-member? Dan kan je een consult met onze diëtist aanvragen voor al je vragen!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?