Vegan wijn: alle ins & outs 

Wijn is in de basis vergist druivensap. Je zou denken, hier kan niets misgaan. Think again. In het productieproces wordt namelijk soms gebruik gemaakt van dierlijke bestanddelen. Huh?! En nu? Wees gerust, je kunt nog steeds genieten van een goed glas.

Wanneer het gisten klaar is, wordt de wijn in vaten of tanks gezet, maar zweven er nog deeltjes en eiwitmolecuultjes in. Deze komen van de druif zelf of uit de gist die is gebruikt voor fermentatie. Die deeltjes hechten zich aan een toegevoegd stofje, waarna het naar de bodem zakt en door middel van filtering uit de wijn worden verwijderd.

Traditie vs. natuurlijk

Traditioneel gezien wordt vaak gebruik gemaakt van caseïne (een eiwit uit melk), gelatine (uit bindweefsel van dieren) en vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas). Er blijft in de wijn doorgaans niets dierlijks achter door de filtratie. Voor strikte vegetariërs en veganisten kan het echter een reden zijn om te kiezen voor vegan wijn. Vegan klaren kan simpelweg door de temperatuur te verlagen of door de wijn door ijskoude buizen te pompen. Het kan ook door toevoeging van bijvoorbeeld plantaardige eiwitten (bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten) of bentoniet (kleiachtig mineraal). Dat laatste wordt vaak gebruikt voor biologische wijnen, maar niet altijd. Het is namelijk niet verplicht om op het etiket te zetten welke methode gebruikt is.

Vegan logo & LTGL's favourites

De laatste jaren komen er steeds meer wijnen met het vegan logo: dat maakt het makkelijker kiezen. Wij geven je wel graag nog een paar goede tips! Iets te vieren of zomaar zin in bubbels? Check dan deze toppers.

  • Arrogant Frog in rood, wit en rosé, o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn en Gall en Gall. De naam is die van een dier, maar deze wijn is toch echt plantaardig geklaard.
  • La Tulipe/Slurp in meerdere soorten, ook bubbels en alcoholvrij. Deze wijnen zijn gemaakt door de excentrieke en sympathieke wijnboer Ilja Gort, die samen met zijn zoon en zijn vrouw (de ‘wijnboerenminnares’) Chateau La Tulipe vind je in het zuidwesten van Frankrijk. Ilja verhaalt over zijn avonturen in een geestige nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren.  

 

In de Vegan Wine Database kun je checken of jouw merk vegan is.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.