Vegan make-up: alles wat je erover wilt weten

We kunnen het over heel veel verschillende vlakken van een vegan lifestyle hebben: vegan eten, vegan kleding, vegan schoenen en ga zo maar door. Dan zijn we nu aanbeland bij vegan make-up, voor alle plantaardige beauty lovers onder ons. In make-up producten worden – jammer genoeg – ook nog best vaak dierlijke ingrediënten gebruikt. Wij delen graag waar je op moet letten bij het kopen van make-up, zodat het vegan-friendly is. Spoiler-alert: het wordt weer ingrediënten lezen!

Cruelty free make-up

Laten we gelijk met een belangrijke misconceptie beginnen: vegan en ‘cruelty free’ zijn twee verschillende dingen. Veel producten worden tegenwoordig verkocht als ‘cruelty free’. Dit is een label over dierproeven en betekent dat er – gelukkig – niet op dieren is getest. Maar, het zou dan nog steeds kunnen dat er wel dierlijke producten in het product zelf zitten. Een ‘cruelty free’ label betekent dus alleen dat het dierproefvrije make-up is.

Dierlijke ingrediënten

Ik veel producten die je dagelijks gebruikt zitten nog dierlijke ingrediënten. Gelukkig komen er wel met de dag minder dierlijke producten, so no worries! Ook voor make-up zijn er genoeg goede, plantaardige alternatieven en leuke vegan merken te vinden. Maar wat nou als je zelf wilt ontdekken of jouw mascara of lippenstift vegan is? Als je de onderstaande ingrediënten op het etiket ziet staan, dan weet je dat het niet vegan is.

-Collageen. Wordt meestal gehaald uit de huiden van slachtafval, voornamelijk van vissen of varkens. Het is een eiwit dat elke huid bevat en je huid soepel houdt. Maar naar mate je ouder wordt, maak je van nature minder aan en daardoor krijg je rimpels. Daarom wordt het vaak verwerkt in crèmes en lotions (vooral voor het gezicht), als vulmiddel tegen rimpels.

-Elastine. Is een elastische proteïne dat uit het bindweefsel van onder andere koeien wordt gehaald. Het zit in verzorgingsproducten om je huid elastisch te houden.

-Guanine. Is gemaakt van visschubben. Je vindt dit vooral terug in nagellak, want het voor een glanzend effect.

-Hylaruonzuur (of: sodium hyaluranote). Is afkomstig van dierlijke huid en/of gewrichten. Je komt dit vooral tegen in producten die huidveroudering tegen gaan, omdat hylaruonzuur de huid zou voorzien met een juiste dosis vocht.

-Karmijn (E120). Is gemaakt van fijngestampte schildluizen. Je hebt er zelfs ongeveer 140.000 nodig voor één kilo kleurstof. Het wordt gebruikt voor de rode tinten in bijvoorbeeld lippenstift en nagellak.

-Lanol (lanlin/lanolate/E913). Is afkomstig van het wolvet van schapen. Wordt verwerkt in crème, lipstick, concealer, mascara en lotion als vochtinbrenger en verzachter.

-Talg. Vindt zijn oorsprong bij schapen- of hertenvet en wordt vaak gebruikt in lipsticks en bodycrèmes als bescherming van de huid tegen uitdroging. Dit zorgt er ook voor dat de huid soepel blijft.

Er zijn ook een heleboel andere ingrediënten die in eerste instantie niet-vegan zijn of lijken, maar tegenwoordig ook van plantaardige of synthetische oorsprong kunnen zijn. Voorbeelden zijn: parfum, retinol, zijde, lactic acid, glycerin, bijenwas/honing en hylaruronic. Of je te maken hebt met de plantaardige of synthetische variant, kan je op het etiket vinden. Als dit niet het geval is, dan kan je het altijd googelen of anders navragen bij het merk van het product. Als er een vegan keurmerk op staat, kan je er in ieder geval vanuit gaan dat je goed zit.

Ingrediënten die wél vegan zijn

Gelukkig schieten de vegan make-up producten als paddenstoelen uit de grond. Voor dierlijke bestandsmiddelen zijn genoeg plantaardige alternatieven gevonden. Zo is er jojoba olie of arganolie in plaats van lanoline, fruit- en groentepigmenten in plaats van karmijn (E120), caroteen uit wortelen in plaats van retinol en sheaboter in plaats van bijenwas. Naast plantaardige bestandsdelen ben je misschien ook wel op zoek naar natuurlijke ingrediënten? Kijk dan of je verwijzingen naar natuurlijke geur- en kleurstoffen, extracten van biologisch geteelde planten en kruiden, essentiële oliën en algen en verzorgende plantaardige oliën op de verpakking vindt.

Vegan make-up vs. ‘normale’ make-up

Nu vraag je je wellicht af of je naast het verschil in ingrediënten ook een verschil in gebruik zal ervaren. In principe werkt vegan make-up net zo goed als ‘gewone’ make-up, yay! Waar je misschien wel aan moet wennen is de structuur en dekking: deze kan afwijken van wat je bent gewend. Vaak heeft plantaardige make-up een andere textuur en soms is het ook minder gepigmenteerd. Zelf ervaarden we er niet al te veel problemen mee hoor. Het is gewoon een kwestie van even testen!

Voor de rest zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Vegan make-up is rijk aan natuurlijke vitamines, waardoor je huid goed gehydrateerd wordt en soepel blijft. Super dus voor een droge huid! Voor de gevoelige huid is het ook ideaal, want je zal minder snel irritaties krijgen, door de mindere en mildere ingrediënten. Bovenal, natuurlijke middelen op je huid smeren in plaats van schildluizen klinkt ook gewoon beter én zo kwam er ook geen dierenleed aan te pas. Win win win.

Make-up hulpjes

Voor het aanbrengen van je make-up gebruik je misschien wel een kwast? Wat veel mensen niet altijd weten, is dat deze vaak vol zitten met dierlijke haren. Ze worden namelijk veelal gemaakt van de vacht van eekhoorns, geiten, paarden en nertsen. Wil je voor 100% plantaardige cosmetica gaan? Brush off de kwasten met dierlijk haar en kies er voor om een diervriendelijke variant te kopen.

Let er trouwens ook op dat het soms voorkomt dat merken alleen een aantal vegan producten in hun lijn verkopen, maar als merk niet 100% vegan zijn. Zoek dus voor de zekerheid naar het Vegan Friendly logo of check websites voor extra productinformatie. Wil je alvast een paar aanraders? Wij hebben hier een lijstje met onze favoriete vegan make-up merken. Have a nice day, you pretty!

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?