Documentaires Netflix over vegan lifestyle

Dacht je dat je op Netflix alleen je favoriete films kon kijken en je lievelingsserie kon bingewatchen? Think again! Netflix staat vol met geweldige vegan documentaires. Informatief, inspirerend, één voor één eye-openers en nee, je hoeft geen vegan te zijn om deze documentaires indrukwekkend te vinden. Dus wacht je op een nieuw seizoen van je favoriete serie? Maak dan gebruik van deze tijd om dit lijstje documentaires te kijken. P.S. Niet alle vegan documentaires die we hieronder noemen staan op Netflix helaas, maar willen we wel graag benoemen omdat ze zeker wel de moeite waard zijn om op te zoeken!

Vegan documentaire: Cowspiracy (2014)

Wij vermoeden dat de meeste van jullie al wel eens over Cowspiracy hebben gehoord of hem inmiddels al hebben gezien. Kip Andersen, de maker van Cowspiracy, begint een zoektocht naar milieugerelateerde problemen zoals voedselverspilling, Co2 uitstoot, watergebrek en het afsterven van natuurgebieden. Kip komt erachter dat het produceren van vlees en zuivel hand in hand gaat met een enorme hoeveelheid waterverspilling. Toch wordt hier door grote milieuorganisaties weinig aandacht aan besteed. Verder wordt er verteld wat produceren van vlees en vis doet met het milieu.

Seaspiracy (2021)

De vegan documentaire Seaspiracy is je vast niet ontgaan aangezien deze het afgelopen jaar een van de meest besproken docu’s was. De film, die is uitgegeven door bovengenoemde Kip Andersen, heeft namelijk al veel mensen aan het denken gezet over hun levenswijze. In de documentaire wordt uitgelicht wat onze impact als mensen is op gezondheid van de oceaan. Zo gaan de documentairemakers in op onderwerpen als overbevissing en zeeafval en hoe deze het marine ecosysteem verpesten.

Documentaire over vlees: The Game Changers (2019)

De nadruk in The Game Changers ligt op de beeldvorming rondom het eten van vlees en hoe vele atleten presteren middels een plantaardig dieet, waar die groep voorheen werd geassocieerd met vooral dierlijke proteïnen. Sterker nog, deze sporters droegen lange tijd bij aan de boodschap dat je vlees móet eten om sterk te zijn. Passages uit een persconferentie van Ierse kooivechter Connor McGregor, die de draak steekt met zijn vegetarische tegenstander, zijn daar een voorbeeld van. Als diezelfde McGregor door zijn plantaardige tegenstrever wordt verslagen, zet dat zelfs de hardnekkige Ier aan het denken.

Wat de documentaire – op een hele vriendelijke wijze – aantoont, is hoe de impact van dierlijke proteïnen verschilt van plantaardige proteïnen en hoe we daar als mens van kunnen profiteren. Het meest duidelijke voorbeeld is wanneer drie American Football-spelers hun bloed laten testen en met eigen ogen zien hoeveel meer vet er in hun bloed zit vlak na het eten van een burrito met vlees ten opzichte van een burrito met bonen. Dit vet beperkt de bloeddoorstroming en tast dus het prestatieniveau aan, terwijl plantaardige proteïnen juist een tegenovergesteld effect hebben.

Documentaire over gezondheid: What the Health (2017)

In 2017 is What the Health uitgekomen, de opvolger van Cowspiracy. Een heftige documentaire waarbij de focus wordt gelegd op wat het eten van dierlijke producten met onze gezondheid doet. Daarnaast wordt in What the Health de belangenverstrengeling tussen de farmaceutische industrie, de vee-industrie en verschillende gezondheidsorganisaties besproken.

Veguacated (2011)

Deze film onderzoekt de uitdagingen die gepaard gaan met het weggooien van dierlijke producten ten gunste van plantaardig voedsel. Het volgt het leven van drie vlees- en kaasminnende New Yorkers die ermee instemmen zes weken lang veganistisch te eten. Door zichzelf te omschrijven als ‘deels sociologisch experiment en deels avonturenkomedie’, laat Vegucated de evolutie zien van drie mensen die leren dat ze ‘de wereld hap voor hap kunnen veranderen’. Het lijkt dus een beetje op de vorige film, maar alsnog is het worth the watch. Vooral als je nu ook meedoet aan de Vegan Challenge. Veguacated staat niet op Netflix.

Documentaire over voeding: Food Choices (2016)

In deze documentaire worden wereldwijd eetpatronen onderzocht. Met Food Choices willen de makers laten zien dat voedselkeuze als oorzaak kan worden gezien van gezondheidsproblemen en zelfs een rol speelt bij klimaatverandering. De documentaire gaat ook in op verschillende misvattingen die er bestaan over voedsel en diëten, waarbij 28 experts aan het woord komen. Food Choices staat niet op Netflix.

Forks over Knifes (2011)

De vegan documentaire Forks over Knifes wil laten zien dat voedsel en gezondheid samenhangen. Er wordt een tiental mensen gevolgd met verschillende ziektes. Deze worden begeleid in hun overstap naar plantaardige voeding. Verschillende doktoren en wetenschappers worden aan het woord gelaten en de oplossing voor Westerse ziektes is volgens hen simpel: het omarmen van een plantaardig dieet. Forks over Knifes staat niet op Netflix.

Food matters (2008)

Food matters gaat over de farmaceutische industrie of zoals ze het in de documentaire noemen ‘de ziekte industrie’ waar flinke bedragen in omgaan. De boodschap is: ‘laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. In plaats van alle pillen en poeders zou, volgens de documentairemakers, voedingstherapie als medicijn gegeven moeten worden. Er wordt gezegd dat verschillende farmaceutische bedrijven, doktoren, universiteiten en andere medische instellingen hier niet van willen weten, want aan een gezond mens zou niets verdiend worden. Food matters staat niet op Netflix.

Inspirerende documentaire: Fat, Sick and Nearly Dead (2010)

In deze documentaire volgen we de Australische Joe. Joe is veel te zwaar en heeft daarbij last van verschillende ziektes. Hij wil zijn leven drastisch veranderen en daarbij ook nog eens even flink wat afvallen. Hij heeft een enorm geloof dat plantaardige voeding in combinatie met een juice fast het antwoord is op alle welvaartsziekten. Daarom vliegt hij naar Amerika (the land of food) om daar 40 dagen een juice fast te doen onder begeleiding van doktoren. Hij reist door Amerika met het doel mensen te inspireren, maar is tegelijkertijd op zoek naar antwoorden. Waarom lijden zoveel mensen aan overgewicht? Wat verstaan wij onder gezonde voeding? Fat, sick and nearly dead is een must-see, alleen al om de verbaasde blikken van de doktoren te zien wanneer ze erachter komen dat Joe geen medicijnen meer nodig heeft. Fat, Sick and Nearly Dead staat niet op Netflix.

Er is inmiddels ook een Fat, Sick and Nearly Dead 2 waarin de zoektocht naar gezonde voeding verder gaat.

Documentaire over de voedselindustrie: Rotten (2018)

Een tijdje geleden is Netflix gestart met de documentairereeks Rotten. Rotten gaat over corruptie binnen de voedselindustrie. Iedereen is bezig met zijn/haar voeding, maar waar het eerst ging om de lekkerste recepten en gezond eten gaat het tegenwoordig ook over de schaduwkant van de voedselindustrie. Wat weten we werkelijk over ons dagelijks eten? De herkomst, hoe vers is het, is het gemanipuleerd, zitten er stoffen die ongezond zijn voor ons? De makers van Rotten zoeken het uit. In de 6-delige reeks over de globale voedingsindustrie krijg je een inzicht in wat er zich werkelijk afspeelt.

Documentaire over veganisme: Vegan: Everyday Stories (2016)

Zoals de naam al doet denken gaat de documentaire Vegan: Everyday Stories over het leven van verschillende mensen die een rode draad delen: ze zijn allemaal veganistisch. Dit zijn vier totaal verschillende personen. Ultra-runner Yassine Diboun, eigenaar van een dierenasiel Renee King-Sonnen, eigenaar van een foodtruck Jerri Hastey en de achtjarige activist Genesis Butler komen allemaal aan bod en leggen uit hoe ze elk de overstap maakten naar een plantaardige, diervriendelijke levensstijl. Interessant als je inspiratie wilt voor een reden om over te stappen op een vegan dieet. Benieuwd geworden? Je kan hem gratis kijken op YouTube via deze link.

Earthlings (2005)

We moeten je waarschuwen, deze vegan documentaire is best confronterend en niet veel mensen houden het droog. Verborgen camera’s filmen hoe het eraan toegaat op verschillende plekken waar dieren worden gehouden en gebruikt. Van de vee- en leerindustrie tot de entertainmentindustrie en wetenschappelijke experimenten. De documentaire wordt trouwens vertolkt door acteur Joaquin Phoenix, die zelf ook veganist is. De documentaire is te zien via deze link op YouTube.

Meat the Truth (2008)

De documentaire Meat the Truth gaat over hoe de bio-industrie een prominente rol speelt bij de opwarming van de aarde. Meat the Truth is Engelstalig, maar heeft wel een Nederlands tintje. Het wordt namelijk gepresenteerd door Marianne Thieme, mede-oprichter van de Partij voor de Dieren. In de documentaire wordt voorgedragen hoe het deels omruilen van vlees voor een plantaardig dieet de opwarming al kan verminderen. Wil je ‘m graag bekijken? Dan kan via YouTube.

Blackfish (2013)

Deze documentaire gaat niet over plantaardige voeding, maar heeft wel te maken met dierenrechten. In Blackfish wordt verteld over de gevangen orka Tilikum en over de orka’s die in gevangenschap leven in SeaWorld. In de documentaire vertellen oud-medewerkers over deze dieren, hoe er met ze wordt omgegaan en wordt duidelijk dat er meer schuil gaat achter de gezellige kunstjes van de dieren. Blackfish is te zien op Netflix.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?