Advertentie

Sustainable Cotton Ranking 2020

Er zijn verschillende manieren om rekening te houden met de aarde. Vaak wordt er gefocust op een plantaardig eetpatroon, maar ook bij de aankoop van andere producten, zoals kleding of interieur, kun je echt een verschil maken. De Sustainable Cotton Ranking helpt jou bij het maken van een verantwoorde keuze. Deze ranglijst laat namelijk zien welke bedrijven goed bezig zijn in het gebruik van duurzaam katoen, en welke bedrijven nog verbetering nodig hebben.

De Sustainable Cotton Ranking is een ranglijst die ieder jaar wordt samengesteld door PAN UK, Solidaridad en WWF. De bedrijven worden beoordeeld op hun beleid, traceerbaarheid en gebruik van duurzaam katoen. De eerste plaats gaat dit jaar naar… Adidas! In de ranglijst van 2019 stond Adidas nog op de zesde plek, dus ze hebben flinke vooruitgang geboekt. Op de tweede plaats staat IKEA en de H&M-groep is als derde geëindigd. Hoe deze bedrijven zo’n grote vooruitgang hebben geboekt? Dit komt voornamelijk doordat ze hun doelstellingen ook met de consument hebben gedeeld. Een stapje bewustzijn dus!

Maar we zijn er nog niet. Ongeveer een derde van de grote spelers in de mode-industrie, waaronder Giorgio Armani, Forever 21 en Footlocker, scoren nul punten in de Sustainable Cotton Ranking. Ze hebben geen verandering laten zien en dat terwijl de toenemende waterschaarste, vervuiling, bodemaantasting en het verlies van biodiversiteit een groeiend wereldwijd probleem is… Wil je dus echt wat betekenen voor de aarde, is het verstandig om deze bedrijven links te laten liggen.

Een duurzamere katoenmarkt

Dat we er nog niet zijn, wordt al helemaal duidelijk als je naar de katoenmarkt kijkt. Tegenwoordig is 21% van de wereldwijde katoenproductie duurzaam, maar er wordt slechts 5% (!) van deze productie door winkels ingekocht. Doordat grote bedrijven nog te weinig gebruik maken van duurzaam katoen zijn boeren gedwongen om het grootste deel van hun duurzame oogst te verkopen als conventioneel katoen. Dit is niet duurzaam. Het wordt gemaakt met giftige en chemische bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn voor mens en milieu. Mega zonde! Enkele grote bedrijven zijn dus de goede weg ingeslagen, maar het is tijd voor meer grote bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Verduurzamen

Elf topmerken gaan hun verantwoordelijkheid nemen. Zij hebben als doel om voor het einde van dit jaar hun inkoop van katoen volledig te verduurzamen. IKEA, Adidas en Marks en Spencer zijn daar al in geslaagd. Sustainable Cotton Ranking roept deze merken echter op om meer te doen dan alleen hun doelstelling halen. Zij hopen dat bedrijven zich ook houden aan de belofte om de katoensector wereldwijd te verduurzamen en meer positieve invloed uit te oefenen op katoenboeren en hun omgeving. Wij kunnen ze daarbij steunen door eens flink te gaan shoppen bij deze bedrijven en de achterblijvers over te slaan. Neem dus vooral eens een kijkje op de ranglijst van Sustainable Cotton Ranking om erachter te komen waar je juist wel (of niet) moet gaan shoppen.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?