Advertentie

Sporen van: is het wel vegan?

‘Kan sporen bevatten van…’: je ziet het regelmatig staan op verpakkingen. En als er dan iets achter staat zoals schaaldieren, melk of ei, dan gaan jouw vegan-alarmbellen af. Is het product wel plantaardig of zitten er toch ook andere bestanddelen in? Dit leggen we je graag uit.

Een andere zin die je regelmatig tegenkomt is: ‘Dit product is gemaakt in een fabriek waar ook melk, ei en noten worden verwerkt’. Door zo’n waarschuwing op de verpakking te zetten, kan een fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld als er toevallig bijvoorbeeld melk in een melkvrij product terecht is gekomen. Fabrikanten beschermen zichzelf op deze manier tegen wettelijke gevolgen van bijvoorbeeld een ‘besmetting’ met melk. Dit wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Als je allergisch bent of en lactose-intolerantie hebt, dan kan dit namelijk gezondheidsgevolgen hebben.

Zelf plantaardige melk maken? Probeer dit recept met cashewnoten! [Link: ]

Kans minimaal

Hoe komt dit nu? In de meeste fabrieken worden meerdere producten gemaakt. En die hebben elk eigen ingrediënten. Er bestaat altijd een risico dat per ongeluk sporen van bijvoorbeeld melk in aanraking komen met jouw melkvrije product. Let wel: meestal is er niets aan de hand, de kans is echt minimaal. Fabrikanten werken natuurlijk volgens strenge hygiëneregels. De meeste vegans beschouwen dergelijke producten dus wel als plantaardig, als er op de rest van de ingrediëntenlijst niets dierlijks staat. Maar het blijft een persoonlijke afweging.

En dan nog iets: fabrikanten zijn niet verplicht op het etiket te zetten dat er ‘kans bestaat op sporen’. Wél is er een Europese wet waarin staat dat Europese fabrikanten verplicht zijn om 14 allergenen te vermelden op een verpakking van een product. Deze 14 allergenen zijn: melk, ei, gluten, pinda, sesam, soja, noten, lupine, selderij, mosterd, sulfiet, schaaldieren, vis en weekdieren. Kijk, daar kunnen we als vegans tóch mee uit de voeten!

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?