Sporen van: is het wel vegan?

‘Kan sporen bevatten van…’: je ziet het regelmatig staan op verpakkingen. En als er dan iets achter staat zoals schaaldieren, melk of ei, dan gaan jouw vegan-alarmbellen af. Is het product wel plantaardig of zitten er toch ook andere bestanddelen in? Dit leggen we je graag uit.

Een andere zin die je regelmatig tegenkomt is: ‘Dit product is gemaakt in een fabriek waar ook melk, ei en noten worden verwerkt’. Door zo’n waarschuwing op de verpakking te zetten, kan een fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld als er toevallig bijvoorbeeld melk in een melkvrij product terecht is gekomen. Fabrikanten beschermen zichzelf op deze manier tegen wettelijke gevolgen van bijvoorbeeld een ‘besmetting’ met melk. Dit wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Als je allergisch bent of en lactose-intolerantie hebt, dan kan dit namelijk gezondheidsgevolgen hebben.

Zelf plantaardige melk maken? Probeer dit recept met cashewnoten! [Link: ]

Kans minimaal

Hoe komt dit nu? In de meeste fabrieken worden meerdere producten gemaakt. En die hebben elk eigen ingrediënten. Er bestaat altijd een risico dat per ongeluk sporen van bijvoorbeeld melk in aanraking komen met jouw melkvrije product. Let wel: meestal is er niets aan de hand, de kans is echt minimaal. Fabrikanten werken natuurlijk volgens strenge hygiëneregels. De meeste vegans beschouwen dergelijke producten dus wel als plantaardig, als er op de rest van de ingrediëntenlijst niets dierlijks staat. Maar het blijft een persoonlijke afweging.

En dan nog iets: fabrikanten zijn niet verplicht op het etiket te zetten dat er ‘kans bestaat op sporen’. Wél is er een Europese wet waarin staat dat Europese fabrikanten verplicht zijn om 14 allergenen te vermelden op een verpakking van een product. Deze 14 allergenen zijn: melk, ei, gluten, pinda, sesam, soja, noten, lupine, selderij, mosterd, sulfiet, schaaldieren, vis en weekdieren. Kijk, daar kunnen we als vegans tóch mee uit de voeten!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?