Advertentie

Wanneer is yoghurt vegan?

Er is steeds meer vraag naar: plantaardige yoghurt. Oftewel yoghurt op basis van bijvoorbeeld soja, haver of kokos in plaats van zuivel. Dit moet je weten over deze zuivelvervangers.

Als je op zoek gaat naar een alternatief voor zuivel, kom je al snel terecht bij sojayoghurt. Een bekend plantaardige-yoghurtmerk op basis van soja is Alpro, maar steeds meer winkels hebben ook plantaardige yoghurt van hun eigen merk. Die is vaak voordeliger. Het merk Oatly maakt havergurt, yoghurt gemaakt van haver. Of je maakt gewoon je eigen plantaardige yoghurt. Dat is helemaal niet moeilijk, superlekker én gezond.

Plantaardige yoghurt met een smaakje

Plantaardige yoghurt is er in verschillende varianten. Naturel, vanille maar ook bosbessen of aardbeien, ananas of andere fruitige smaken. De zoete varianten bevatten logischerwijs meer calorieën dan de naturelversie, simpelweg omdat er meestal veel suiker in zit. Toch past plantaardige yoghurt, ook die met een smaakje, prima bij een gezond eetpatroon. Het is een goede leverancier van onder meer calcium, vitamine B12 en vitamine D.

Vegan yoghurt & milieubelasting

Hoe zit het met de impact van plantaardige yoghurt op onze wereld? Stichting Natuur & Milieu onderzocht tien verschillende soorten yoghurt op duurzaamheid. Daarbij keek zij naar verschillende factoren op het gebied van milieu en dierenwelzijn, zoals waterverbruik, veevoer en CO2-uitstoot. Sojayoghurt kwam daarbij als beste uit de bus.

Zuivel versus kokosyoghurt

Kokosyoghurt is, net als de andere plantaardige yoghurtsoorten, niet afkomstig van dieren en dus prima geschikt als je vegetarisch of veganistisch bent. Maar… uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat kokosyoghurt heel slecht is voor het milieu. Dit omdat er voor één bakje yoghurt heel veel kokosnoten nodig zijn.

Desondanks kun je nog altijd beter kokosyoghurt nemen dan yoghurt van zuivel. Het eten en drinken van zuivelproducten belast ons milieu nog veel meer. Voor de productie van zuivel is veel water nodig. De mest van de dieren van wie de melk afkomstig is, zorgt voor verzuring van de bodem en overbemesting van sloten. Er komen broeikassen vrij én, wat veel mensen niet weten, het telen van veevoer vraagt ontzettend veel ruimte. Hierdoor zijn wij voor een groot deel aangewezen op het buitenland als het gaat om ons eigen eten. En dat eten moet soms duizenden kilometers worden vervoerd naar Nederland.

Frozen yoghurt bars

Genoeg redenen dus om eens kritisch te kijken in het (plantaardige) yoghurtschap van je supermarkt. Je kunt plantaardige yoghurt trouwens voor veel meer dingen gebruiken dan alleen voor het ontbijt of dessert. Deze frozen yoghurt bars bijvoorbeeld zijn een heerlijke tussendoortje.

Extra aandacht voor de ingrediënten

Sommige vergissen zich nog soms in welke producten wel en niet vegan zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook lactosevrije yoghurt, maar deze is niet per definitie vegan. Scan dus altijd de verpakking of het is gemaakt met melk en/of zuivel. Dan heb je al meer zekerheid of het product wat je koopt veganistisch is.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wanneer is koek vegan?
Geef je huid een sterren behandeling met STARSKIN®
Onze favoriete vegan beauty lijnen van bekendheden
De lekkerste pannenkoeken bak je met deze plantaardige melk

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?