Vegan betekent simpel gezegd: zonder dierlijke producten. Vaak gaat het over receptuur, maar ook in de beautywereld kun je kiezen voor duurzame vegan alternatieven. En dat wordt steeds makkelijker: merken tonen trots een keurmerk en consumenten kiezen bewust voor plantaardige cosmetica. Veganproof make-uppen? Dat doe je zó!
Diervrij versus dierproefvrij
Ja, dat lees je goed: er is een verschil tussen vegan make-up en dierproefvrije make-up. Het moet gezegd: vaak gaan deze twee samen, maar er zitten een paar (proefdiervrije) addertjes onder het gras.
Allereerst: sinds 2013 is er in Europa een verbod op het testen van cosmetica op proefdieren. Maar… dat addertje bevindt zich in China. Voordat in China nieuwe cosmetische producten op de markt komen, moeten ze volgens de wet getest worden op dieren. Dit zorgt voor verwarring over proefdiervrije cosmetica. Want hoe kan een product in Nederland proefdiervrij zijn als het in China op de markt is? Gelukkig lijkt hier langzaamaan verandering in te komen met een proefdiervrij laboratorium van de Chinese voedsel– en warenautoriteit. Hopelijk leidt dat ertoe dat China het gebruik van proefdieren niet meer verplicht stelt. Waardoor jouw favo merk zeker weten dierproefvrij is.
Deze merken zijn 100% proefdiervrij
Geen dierlijke ingrediënten
Toch kunnen deze dierproefvrije beautyproducten wél ingrediënten bevatten die van dierlijke oorsprong zijn. Waar kun je aan denken? Een paar voorbeelden van de meest voorkomende dierlijke ingrediënten.
- Carmine is een kleurstof die van schildluizen wordt gemaakt door ze te pletten en te vermalen.
- Collageen en elastine worden gebruikt om de huid soepel en stevig te houden en zijn afkomstig van dierenhuid.
- Cystine wordt gemaakt van paardenhaar en gebruikt in moisturizers.
- Keratine wordt gewonnen uit hoeven, nagels en haar van dieren. Het zit in shampoos om haar te verstevigen.
- Stearinezuur wordt gemaakt uit vet van varkens, schapen, herten en koeien voor haarspray, zeep, gezichtsreinigers, lipstick, bodycrème en deodorant.
- Gelatine ontstaat door botten, kraakbeen, huid en soms ook hersenen van dieren te koken. Het zit voornamelijk in smeerbare producten zoals crèmes en lotions.
- Bijenwas, honing, royal jelly en propolis worden door bijen gemaakt om te verwerken in antibacteriële en verzachtende producten, zoals lippenbalsem. Op grootschalige basis overleven de bijen de ‘oogst’ meestal niet.
- Wolvet (lanoline) komt van schapenwol en gebruikt als vochtvasthouder.
- Squaleen/squalane wordt gewonnen uit haaienleverolie en werkt huidverbeterend en verstevigend.
In vegan make-up worden deze ingrediënten vervangen. Maar dit betekent niet dat ze van mindere kwaliteit of duurder zijn. Het rood van lipstick wordt bijvoorbeeld gemaakt op basis van bietensap of hennawortel. Daarnaast wil vegan overigens niet zeggen dat het ook 100% biologisch en natuurlijk is. Het kan bijvoorbeeld synthetische (kunstmatige) ingrediënten bevatten, zoals conserveringsmiddelen en bindmiddelen.
Vegan keurmerk
Vegan app & online
Ook easy peasy: check je make-up via deze handige apps. Ze zijn verkrijgbaar voor Android en Apple.
- Is it Vegan: biedt alle info over ingrediënten met dierlijke oorsprong dat een product kan hebben. Je hoeft alleen maar de barcode te scannen.
- Bunny free: voer de merknaam in en je weet meteen of het vegan én cruelty free is.
- Clean Beauty: van elk afzonderlijk ingrediënt wordt beoordeeld of het synthetisch, dierlijk of van natuurlijke oorsprong is.
Je kunt ook het ingrediënt of een hele lijst ingrediënten in één keer invoeren in Double Check Vegan. Je krijgt direct inzicht en uitleg. Dit is echt een uitkomst!
Op Cruelty Free Kitty kun je heel makkelijk inzicht krijgen in jouw favoriete beautymerk. Test het op dieren? En ook vind je hier welke merken er zeker vegan én cruelty free zijn.
Tip! Is het niet duidelijk of een ingrediënt van dierlijke, synthetische of plantaardige oorsprong is, zoals bijvoorbeeld retinol? Stuur dan simpelweg een mail aan de klantenservice van het merk zelf. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer bedrijven beseffen dat dit de toekomst is. Samen maken we het verschil.
Vegan favo's van LTGL (voor een klein prijsje!)
- Mac & More (Action): dermatologisch getest, dus cruelty free. Bestaat uit bijna 30 items vanaf € 0,69.
- BAE (Hema): staat voor ‘before anything else’. Ofwel: ga voor de beste versie van jezelf. Zijn wij het helemaal mee eens. Het assortiment bevat 130 producten, zowel basic als iets specialer.
- Essence (Kruidvat): vanaf de oprichting tégen dierproeven en inmiddels 70% vegan. Producten zijn bijna allemaal onder de € 5,-.
- Lush: creëert verse handgemaakte cosmetica, van zeep tot crèmes tot make-up. Het merk is fel tegen dierproeven en biedt een steeds groter vegan assortiment.
Wat is jouw favoriete make-upmerk? Laat het ons weten
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.