Mediteren: de verbinding tussen lichaam en geest

Yoga en meditatie worden steeds geliefder. Het versterkt namelijk de concentratie, verbetert de prestaties én vermindert stress. Dat kunnen we eigenlijk allemaal wel gebruiken, toch? De meeste mensen mediteren om te ontspannen en zichzelf beter te leren kennen. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het helpt veel mensen om lekkerder in hun vel te zitten. Wij geven je vandaag wat tips zodat je thuis kunt mediteren!

Mediteren is echt niet alleen maar urenlang in een boeddhahouding op een kussentje zitten. Je kunt ook een kwartiertje op de bank liggen om je gedachten op orde te krijgen. Het één vraagt meer van je lichaam dan het ander, en daarom kan de vorm van meditatie erg verschillend zijn. Als je de hele dag druk bezig bent, vergeet je om te checken hoe het met je lichaam gaat. Stress, concentratieproblemen, angst en slaapproblemen ontstaan mede doordat we vergeten ons lichaam en geest met elkaar te verbinden. Mediteren helpt jou hierbij!

 

Thuis mediteren

Vooral in deze tijd vinden wij het fijn om af en toe even op een kussentje te ploffen voor een meditatiesessie. Waarschijnlijk heb je geen ruimte om je huis helemaal om te bouwen tot een meditatieruimte. Daarom helpen we jou op weg met een paar tips om toch thuis aan de slag te kunnen.

Allereerst is het belangrijk dat je je goed voelt in de kamer waar je wilt mediteren. Zorg dat je niet afgeleid raakt door to-do briefjes, een mobiel of andere spullen tijdens je meditatiesessie. Een fijne, rustige plek kan voor jou bijvoorbeeld je slaapkamer of de tuin zijn. Wierook, etherische oliën en geurkaarsen kunnen helpen om een kalmerende geur aan de kamer te geven.

Als je nog niet eerder aan meditatie hebt gedaan is het misschien lastig om erin te komen. Het kan in dit geval helpen om kalmerende muziek aan te zetten. Op Spotify vind je genoeg afspeellijsten met meditatiemuziek, zoals Yoga & Meditation, Peaceful Meditation en Meditate to the Sounds of Nature.

 

Hoe werkt het?

Om je hoofd leeg te maken en contact te maken met je lichaam zoek je een comfortabele houding. Voor de meeste mensen is dit kleermakerszit (met een rechtte rug). Kom in de meditatie door rustig en langzaam adem te halen. Als je afgeleid raakt, kun je één hand op je buik leggen om de ademhaling te volgen. De kracht van het mediteren is dat je alle gedachtes even opzij schuift. Wanneer je boodschappen gaat doen of de e-mails die je nog moet beantwoorden zijn nu niet belangrijk! Je zult in het begin toch een paar keer afdwalen. Breng je focus dan weer terug naar je ademhaling. Als je visueel ingesteld bent, kan het helpen om van een afstand naar je gedachtes te kijken. Jouw gedachtes kunnen  bijvoorbeeld wolkjes worden die voorbij zweven. Zo wordt het  vanzelf rustig in jouw hoofd.

 

Heb je nog meer handvatten nodig bij het mediteren? Er zijn genoeg boeken, zoals Mediteren voor beginners van Jack Kornfield, die jou begeleiden door het hele proces van meditatie.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?