LTGL test: craniosacraaltherapie

“Na afloop van de sessie waren we zo ontspannen dat we het liefst een tukje wilden doen.”

Omdat we bij LTGL nieuwsgierig zijn aangelegd, proberen we regelmatig iets nieuws. Vegan producten, bijvoorbeeld, maar ook allerlei facetten van een holistische kijk op gezondheid. Dat bestaat immers uit een som der delen; voeding, beweging, maar ook ontspanning hebben invloed op je health. Deze keer proberen we: craniosacraaltherapie.

Wat is het?
Het craniosacrale systeem van je lichaam bestaat uit de botstructuren in je hoofd (cranium), het heiligbeen (sacrum) en je hersen- en ruggenmergvliezen (dura), dat zijn de membranen die deze structuren verbinden. Vandaar de term cranio sacraal therapie. De dura is onderdeel van het bindweefselnetwerk, dat door je hele lijf organen, spieren, botten en zenuwen aan elkaar verbindt of van elkaar scheidt, ondersteunt, ophangt of vasthecht. Je kunt je vast wel voorstellen dat niet alles los in je borst- en buikholte ligt, maar aan elkaar is verbonden via elastisch bindweefsel. Nou, dát is het craniosacraalsysteem. De grondlegger van de craniosacraaltherapie, Dr. John Upledger, ontdekte begin jaren zeventig tijdens het assisteren bij een operatie een voor hem onbekend ritme. Hij ging op onderzoek uit en concludeerde dat het te maken had met het pompsysteem van het vocht in de vliezen die het centrale zenuwstelsel behuizen, dat via het bindweefsel gevoeld kan worden. Trauma’s – zowel fysiek als psychisch – worden opgeslagen in onder meer het bindweefsel, en kunnen door beweging, emotie of herinnering ineens worden getriggerd.

Hoe werkt het?
De therapeut gaat via aanraking op zoek naar het craniosacraalritme van je lijf en eventuele verstoringen ervan. Verhoogde spanning in je bindweefsel kan diverse oorzaken hebben en tot klachten leiden. De therapeut gaat proberen ontspanning te brengen via aanrakingen en het stellen van vragen. Tijdens een sessie kunnen oude herinneringen, lichamelijke trauma’s of emoties loskomen. Het verwerken daarvan geeft ontspanning en nieuwe inzichten. Naast de aanrakingen, van je voeten tot in je oren – overal waar het bindweefsel zich bevindt of waar de therapeut signalen krijgt – stelt hij of zij je ook vragen tijdens de sessie: ‘Wat voel je in je lichaam?’, ‘Wat merk je?’, ‘Waar komt het vandaan?’, ‘Wat ervaar je nu?’ of ‘Welke emoties voel je?’

Voor wie is craniosacraaltherapie geschikt?
Het uitgangspunt is dat je lichaam zichzelf kan herstellen. Dat kan worden bemoeilijkt door trauma’s, zoals een ongeluk, operatie, bij ziekte, stress, verkeerde voeding of emoties als verdriet, angst of boosheid. Craniosacraaltherapie kan helpen bij o.a. hoofdpijn, nek- en schouderklachten, slaapstoornissen, stress, rugklachten en gebrek aan energie. Ook zonder klachten kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe eens te ontspannen in de handen van een goede therapeut.

Hoe verliep de sessie?
Wij hebben geen specifieke klachten, maar waren vooral nieuwsgierig naar de therapie. En een beetje ontspanning kan zéker geen kwaad. De therapeut in kwestie kennen we goed, dat hielp om ons aan de sessie over te geven. Wij houden er namelijk niet zo van om intensief aangeraakt te worden door een vreemde. En aangeraakt word je. Van je voeten tot een hand tussen je benen (terwijl je op je rug ligt) om je heiligbeen te pakken en vingers in je oren… Wij mochten op onze rug op de behandelbank gaan liggen, volledig gekleed (zonder schoenen en riem). Tijdens de sessie werd al snel duidelijk waar de spanning zich bevond (rond de gal en aan de rechterzijde van het lichaam), maar (nog) niet wat daar de oorzaak van is. We hebben wel een vermoeden, maar we gaan hier natuurlijk niet onze diepste zielenroerselen vertellen 😊. Ook kregen we tijdens de sessie het signaal dat onze lichamelijke/sterke kant en onze emotionele/zachte kant niet in evenwicht zijn. We voelden regelmatig energiestromen, tintelingen en emoties opborrelen en weer wegebben. Interessante ontwikkelingen waar we nog dieper in moeten duiken. Na afloop van de sessie waren we zo ontspannen dat we het liefst een tukje wilden doen, maar dat mocht helaas niet op de behandelbank. In een afrondend gesprek werden alle signalen door de therapeut herhaald om zelf nog eens rustig over na te denken. We kregen het advies om naar huis te gaan en daar even rustig op de bank te gaan zitten omdat in de uren na de sessie nog emotionele dan wel fysieke reacties kunnen ontstaan. Eenmaal buiten besloten dat we echter dat we bést eerst even langs de supermarkt konden voor de laatste boodschappen. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want daar kregen we een aanval van iets dat het meest lijkt op zeeziekte. Compleet met golvende vloeren en misselijkheid. We rekenden snel af en gingen naar huis, waar het na een uurtje op de bank en het eten van een boterham alweer een stuk beter ging. En geslápen dat we hebben, die nacht!

Voor herhaling vatbaar?
O ja, zeker. We zijn nieuwsgierig geworden naar de signalen die ons lichaam gaf tijdens de sessie. Het zette ons aan het denken over de balans in ons leven én het was zálig om even een uurtje te ontspannen.

Wat kost het en waar kun je terecht?
Wij betaalden voor een sessie van ruim een uur € 90, maar dat kan per therapeut verschillen. Craniosacraaltherapie wordt door veel zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Check je polisvoorwaarden voor meer informatie. Onze therapeut is gevestigd in Amsterdam, maar via de beroepsvereniging Upledger Craniosacraal Therapie Nederland vind je er eentje bij jou in de buurt.

Meer info: https://www.upledger.nl/wat-craniosacraal-therapie
Boek: Het ritme van de schedel van de grondlegger van de craniosacraaltherapie is nog (tweedehands) te koop, o.a. bij De Slegte.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?