Leven volgens Ayurveda, de basis

Ayurveda is een geneeswijze van vijfduizend jaar oud en betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. De Ayurvedische geneeswijze is gebaseerd is op vijf elementen. Die elementen zorgen op hun beurt voor drie energieën in het lichaam: de Dosha’s. Zolang de Dosha’s in balans zijn, ben je gezond op emotioneel, fysiek en mentaal niveau. Een mooie en interessante holistische levenswijze dus!

Er zijn vijf elementen waarop Ayurveda is gebaseerd: aarde, water, vuur, lucht en ether. Ether staat voor de ontastbare en oneindige ruimte om ons heen. Samen vormen de elementen de belangrijkste factoren waar het universum uit bestaat. Ayurveda helpt je in balans te leven, want dat is volgens deze oude geneeswijze de basis van een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid. De drie energieën Vatha, Pitha en Kapha zorgen ervoor dat je in balans blijft.

 

Vatha

Vatha hoort bij de elementen lucht en ether, die zorgen voor beweging. Deze Dosha is verantwoordelijk voor beweging, enthousiasme en het transport van energie. Als je een Vatha-type bent, word je aangeraden om voeding te vermijden waarbij veel lucht wordt geproduceerd. Groenten uit de grond zijn daarentegen heel goed voor een Vatha. De beweging van Vatha zit in de benen, de oren, de dikke darm en de ademhaling.

 

Pitha

De basiselementen van Pitha zijn vuur en water. Deze energie is verantwoordelijk voor de spijsvertering, lichaamstemperatuur en het afvloeien van energie. Pitha-types hebben gemiddeld vaak een hogere lichaamstemperatuur en zweten meer. Eten zoals pepers kunnen ze beter laten staan, omdat het voor nog meer hitte in hun lichaam zorgt. Daarom doet een Pitha er goed aan om verkoelende dingen te eten. Pitha komt terug in de alvleesklier, de maag, het bloed, de ogen en de huid.

 

Kapha

Bij Kapha horen de elementen aarde en water. Deze Dosha is verantwoordelijk voor het voeden van je lijf en het opslaan van energie. Kapha is het tegenovergestelde van Vatha. Voor Kapha-types is het belangrijk om niet te veel vet te eten. Dat vertraagt hen namelijk alleen maar. Een Kapha kan het beste licht verteerbaar eten. Kapha komt terug in de borst, de keel, de neus, de lymfe en de gewrichten.

 

Als de energieën in ons lichaam niet in balans zijn, kun je dit veranderen door middel van voeding, yoga, medicijnen op kruidenbasis, panchakarma of behandelingen. Panchakarma is een kuur die je reset en wordt alleen gebruikt als de geest ziek is. Je lichaam wordt dan ontdaan van afval door massages en overgeven, onder leiding van opgeleide mensen. Wij passen in dat geval toch liever onze voeding aan…

Benieuwd welke Dosha jij bent? Doe een test en kom erachter welke voeding en eigenschappen het beste bij jou passen!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?