Interview met Max & Marte

Waarom eten mensen plantaardig? Hoe voelen ze zich daarbij? We hopen jullie op zo veel mogelijk manieren te inspireren om (vaker)  plantaardig te gaan eten, bijvoorbeeld in de vorm van onze Easy Vegan Challenge. We spraken met Max (30) en Marte (28), die al een lange tijd een vegan voedingspatroon volgen en dat iedereen kunnen aanraden!

Wanneer zijn jullie begonnen met plantaardig eten? En was dat samen of individueel?
> Max: “Individueel. Ik was eigenlijk al veel langere tijd vegetariër, meer dan tien jaar geleden. Destijds had ik één vriend die volledig vegan at, maar toen in 2010 was dat nog een stuk lastiger wat betreft het alternatieve aanbod. Vooral ei en kaas vervangen was lastig en je moet toch wel echt en heel ander soort keuken leren kennen. Ik heb me er wel meer in verdiept vanaf toen maar de opties leken heel schaars. Vegetarisch eten was wel goed te doen, dus daar hield ik het toen bij.”
> Marte: “Ik ben al hoofdzakelijk veganistisch opgevoed vanuit één van mijn ouders. Ik eet sinds jong af aan geen vlees meer en op mijn achttiende kwam ik er ook achter dat ik lactose niet goed kon verteren.”
> Max: “Toen ik Marte leerde kennen zeven jaar geleden, ben ik daarom ook zuivel weg gaan laten in mijn voedingspatroon. Toen bleven eigenlijk alleen nog de eieren over voor een tijdje. Toen we drie jaar geleden in New York kwamen hebben we een volledige vegan lifestyle ontdekt. Er was daar veel plant-based aanbod. Daarna zijn we helemaal overgestapt.”

Waarom besloten jullie helemaal over te stappen, en niet bijvoorbeeld alleen nog eieren te eten?
> Max: “Ik heb veel documentaires erover gekeken en daar word je niet heel blij van. Deze waren dan ook vaak gemaakt door dierenactivisten. Toen hoefde ik eigenlijk ook geen honing, zuivel en ei meer. Het idee van een non-harming leven leiden sprak mij heel erg aan, ook omdat ik iemand in mijn omgeving had die zo in het leven stond. De energie die hij uitstraalde was heel motiverend en het is een fijn gevoel dat je geen schade brengt aan de wereld om je heen.”
> Marte: “Ik was al gewend om niet traditionele (Hollandse) gerechten te maken en juist oosterse recepten te maken. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van de Japanse en Indiase keuken, en daarbij is van nature heel veel al plantaardig. Voor mij voelde het niet als een grote opgave of verandering en  voelde ik me er bovendien prettiger bij helemaal plant-based te gaan eten.”

Hoe voelden jullie je er in het begin bij? Hadden jullie last van tekorten bijvoorbeeld?
> Marte: “In het begin hebben we de tekorten wel gevoeld ja. Het heeft even geduurd voordat we daarin – per persoon – de juiste dosering en balans vonden. Ik zocht naar eiwitpoeders die goed verteerbaar waren en ben ook op zoek gegaan naar goede B12 en D3 supplementen. Ik denk dat het vooral belangrijk is te beseffen dat je dat niet allemaal in één keer goed hebt maar dat dat ook niet hoeft, want je lichaam geeft vanzelf aan waar het wel en niet op reageert en zo kan je het voor jezelf langzamerhand afstemmen.”

Zou je plantaardig eten aanraden en waarom?
> Max: “Ja, iedereen! Ik voel me echt beter door alleen maar plantaardig te eten, het is ook fijn dat je je bewust wordt van wat je wel of niet tot je neemt. Wat ik persoonlijk ook heel fijn vind is dat je meer één wordt met andere levende wezens. Dat gevoel van gelijkwaardigheid is voor mij heel waardevol.”
> Marte: “Als mensen erom vragen, raad ik het zeker aan. We zijn allebei alleen geen activisten in de zin van dat we anderen aansporen het ook te doen. We willen niet aanvallen. Ik denk dat je een bepaald bewustzijn over vegan eten al meegeeft door zelf vegan te zijn en je onder andere mensen te begeven. Als ik in een groep aankaart dat ik plantaardig eet, zet je anderen aan het denken. Ook merk ik steeds vaker dat ze dan iets speciaal voor mij vegan hebben gemaakt, wat betekent dat ze er echt mee bezig zijn geweest. Hopelijk komt iedereen op die manier iets meer van zijn oude gewoontes af. De invloed binnen onze directe omgeving is in ieder geval groot, want we zeggen of melden altijd van te voren dat we plantaardig eten voordat we ergens heen gaan. Over het algemeen wordt daar prima op gereageerd en het is super fijn dat er nu zoveel dingen van haver gemaakt worden, zoals een haver fraîche. Op die manier weet mijn moeder bijvoorbeeld beter hoe ze het kan toepassen. Maar als sommigen zich er niet comfortabel bij voelen om vegan te koken, kunnen wij iets meenemen of komen ze bij ons. Op die manier kunnen ze zien wat het zoal inhoudt en dat het echt niet heel anders hoeft te zijn. Thais kent bijvoorbeeld iedereen!”

Gouden tip?
> Max: “Vegan eten hoeft geen straf te zijn. Wees dus ook vooral niet te streng voor jezelf, zeker in het begin niet. Dan wordt het niet leuk en ook niet lekker. Het heeft bij mij wel drie jaar geduurd voordat ik het echt onder controle had en ik echt wist wat ik wel en niet graag dagelijks tot me wilde nemen. Ik ben bijvoorbeeld niet fan van vleesvervangers want je gaat het vergelijken met het ‘originele product’ en het is nooit hetzelfde, maar voor anderen werkt dit juist heel goed omdat het herkenbaar blijft. En als je in het begin voor je gevoel een dierlijk product nodig hebt – zoals een stukje zalm – om je goed te voelen, neem dat dan ook gewoon. Je kan het ook gewoon langzaam afbouwen.”
> Marte: “Probeer vooral vanuit de wereldkeukens te denken. Niet alleen vanuit de Nederlandse of Italiaanse gerechten. Mexicaanse en Israëlische recepten zijn heerlijk bijvoorbeeld! Die andere keukens – ook eigenlijk alle Aziatische – zijn vaak in de basis al plantaardig of je kan gerechten dan heel makkelijk zelf vegan maken. Ga lekker op ontdekkingstocht en wees niet te bang om allerlei combinaties te proberen.”

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?