We zullen eerlijk zijn: wij dachten altijd dat zelf bouillon maken super moeilijk was, maar niets is minder waar. Oké, het gooien van een bouillonblokje in een pan met kokend water gaat makkelijker, maar echt, dit kán gewoon niet mislukken! Daarbij hoef je niets extra’s aan te schaffen, want de vegan bouillon gaan we dus trekken uit groenafval. LET’S DO THIS!
Allereerst: welke groenteresten zijn bruikbaar? Dat is simpel: ALLES! Ui, wortel, prei, venkel, bleekselderij, spinazie, bietjes, paprika, sugar snaps, niet-meer-zo-verse kruiden… ALLE restjes groen die je normaal gesproken in de kliko zou mieteren.
Oké, what’s next? Zoek een bakje dat in jouw vriezer past. Hier kun je de groenteresten in bewaren. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, maar als je ze invriest, weet je zeker dat je straks geen bouillon uit schimmels gaat trekken. Aan het einde van de week, of wanneer je bakje vol is, breng je het opgespaarde afval met twee keer zoveel water aan de kook. Voor de meeste smaak, laat je het een uur koken. Giet de bouillon door een vergiet (en vang het op in een andere pan, want anders heb je voor niets zo hard je best gedaan). Wij voegen altijd nog wat zout en peper toe aan de bouillon, maar je kunt het op smaak brengen zoals jij wil. Maak er een lekkere soep van, of bewaar de bouillon in de koelkast of vriezer tot je deze nodig hebt. In de koelkast is het zo’n vijf dagen houdbaar, in de vriezer tot wel drie maanden! SUPERHANDIG!
En dan zijn we nu bij hét moment aangekomen: Het is tijd om die restjes groenten weg te gooien. Jij hebt je best gedaan, zij hebben hun best gedaan… Het is goed zo. Opruimgoeroe Marie Kondo zegt altijd dat je de dingen die je weggooit moet bedanken. Let wel even op dat er niemand in de buurt is, want de buurman keek ons wel een beetje raar aan toen we dankjewel zeiden terwijl we het bakje groenteresten in de container kieperde (zie je het al voor je?!). Hoe dan ook: wij zijn benieuwd naar jullie brouwsels! Laat ons weten of het gelukt is!!