Hoe pak je een social media detox aan?

Vind je jouw wekelijkse schermtijd-update soms ook zo confronterend? Of merk je laatste tijd dat je na uren scrollen, liken en delen toch achterblijft met een wat negatiever gevoel? Dan kan een social media detox misschien precies zijn wat jij nu nodig hebt! Wat de voordelen van zo’n break zijn en hoe je een detox kunt aanpakken, vertellen we je vandaag.

TikTok video’s, Instagram stories en Snapchats van je vrienden: je kunt er soms eeuwen in verdwalen. Het zijn immers makkelijke en leuke manieren om te zien wat de mensen om je heen en de rest van de wereld bezighoudt. Daarnaast vinden de meeste social mediagebruikers het vaak ook wel leuk om hun eigen verhalen en mooiste kiekjes te delen. Toch brengt het zo nu en dan ook een negatieve lading met zich mee. Steeds vaker hoor je hoe Instagram ervoor kan zorgen dat mensen onzeker over hun eigen leven of uiterlijk worden. We vergelijken onze alledaagse bezigheden met die van een wereldreiziger, onze kledingkast met die van een influencer en onze foto’s met modellen. Daarnaast kan het ook mega time consuming zijn. Het kan daarom best een goed idee zijn om voor een tijdje offline te gaan met een social media detox.

Waarom een social media detox

Het hoeft helemaal niet erg te zijn dat je online zo actief bent. Sociale media kunnen namelijk op heel veel manieren positief worden ingezet. Als dit voor jou geldt, alleen maar fijn! Dan is zo’n detox waarschijnlijk ook niet nodig. Er kunnen echter wel heel wat voordelen aan een social media break zitten als jij wél voelt dat het een negatief gevoel achterlaat. We noemen een aantal voordelen en redenen voor een online-pauze hier voor je op.

Uren online

Ken je dat? Dat je ‘even’ op de bank wil ploffen met je telefoon en dan ineens een heel uur aan je voorbij laat gaan? Je favoriete kanalen zijn binnen handbereik, dus het is heel verleidelijk om tijdens iedere vrije minuut die je hebt je telefoon erbij te pakken. Ook word je bij iedere notificatie die je hebt vaak getriggerd om toch even verder te kijken dan dat ene berichtje. De meeste van ons zijn dus best een beetje verslaafd en kunnen de apps maar moeilijk links laten liggen. Telefoons houden tegenwoordig een rapport bij met je schermtijd, waarin je kunt zien hoeveel uur je overal aan besteedt. Heeft jouw telefoon dit niet, dan zijn er ook apps voor. Mocht de schermtijd voor je social media apps meer zijn dan je zou willen, dan is zo’n detox misschien zo gek nog niet. Je productiviteit heeft er in ieder geval veel baat bij!

Onzeker

Zoals we eerder al zeiden, kan social media je bewust of onbewust best onzeker maken. Volg je mensen die jouw droomleven lijken te leven, dan kan je twijfelen aan je eigen carrière, relaties of jezelf. We hoeven je vast niet te vertellen dat veel op socials mooier wordt gemaakt dan dat het is, want dat is algemeen bekend. Zelf delen we ook liever de leuke en fijne momenten. Hoewel iedereen dit stiekem gewoon weet, trapt je brein er soms toch nog in. Daarbij kunnen alle gezellige feestjes die voorbijkomen op je scherm ook zorgen voor een ‘fear of missing out’. Om weer even met beide voeten op de grond te komen, kan het heerlijk zijn om de apps er tijdelijk af te gooien.

Mentale gezondheid

Het kan zo zijn dat social media echt een minder fijn effect heeft op hoe jij je voelt. Dit kan komen door onzekerheid of onproductiviteit, maar ook door de negatieve berichten en andere prikkels die je tegenkomt. Het lijkt alsof je lekker zit te niksen, maar ondertussen krijgt je brein heel wat indrukken te verwerken. De socials gaan razendsnel en iedere seconde is er weer wat nieuws te zien. Dit kan heel vermoeiend zijn. Ervaar je veel stress, om wat voor reden dan ook, dan kan het uitzetten van je socials ook heel prettig zijn. Zo heb je in ieder geval meer rust als het op je telefoon aan komt.

 

Als je (tijdelijk) stopt met het gebruiken van sociale media, zal je waarschijnlijk al heel snel verandering zien. Je gaat merken hoeveel tijd je erin stak en word je veel bewuster van wat er om je heen gebeurt. Mocht je in het dagelijkse leven een bepaald soort druk voelen vanuit social media, dan valt deze uiteraard ook weg.

Hoe pak je een social media detox aan?

Wil je de detox proberen? Dan is stap één natuurlijk om de apps te verwijderen. We snappen dat WhatsApp een medium is dat niet iedereen zomaar kan verwijderen, aangezien dit voor velen het belangrijkste communicatiemiddel is. Mocht je zelfs deze even niet nodig hebben, dan zeker lekker verwijderen. Een alternatief is het archiveren of muten van chats, zoals groepschats die puur voor gezelligheid dienen. Het verwijderen van je apps klinkt een beetje heftig, maar dat is het niet. Je kunt immers alles weer terugzetten zodra je hieraan toe bent. Wel handig om je wachtwoorden van te voren op te slaan. Ga vervolgens na hoe lang je wil detoxen en wat voor jou de voornaamste reden is. Zo weet je precies waar je het voor doet. Zie het als een challenge die tegelijkertijd goed is voor je mentale gezondheid. De een heeft al genoeg aan twee dagen offline zijn, de ander twee maanden. Voor iedereen is dit anders.

Als je telefoon dan heerlijk opgeruimd is, is het tijd om te focussen op andere dingen. In het begin zal het wat onwennig zijn om niet naar je telefoon te grijpen, dus ga zeker opzoek naar alternatieve, gezondere habbits. Ga meer lezen, maak een wandeling, bel iemand op, mediteer, duik de sportschool in of probeer een nieuw recept uit (die je uit een kookboek haalt, niet vanaf Pinterest). Heb je het even moeilijk, bedenk je dan waarom je dit ook alweer doet. Het kan ook helpen als iemand die dichtbij je staat ook meedoet. Als je na een aantal uren, dagen, weken of zelfs maanden dan besluit om alles weer te downloaden, heb je hopelijk veel meer de balans teruggevonden en zal je daardoor eerder aanvoelen wanneer het tijd is om je telefoon weg te leggen.

Gedeeltelijke detox

Is het deleten van al je socials niet mogelijk, omdat je bijvoorbeeld bereikbaar moet zijn voor een familielid of werk, of vind je deleten gewoon een te drastische stap, maar zou je wel minder online willen zijn? Dan kun je het ook anders aanpakken. Stel regels voor jezelf op, dat je voor en na een bepaalde tijd geen gebruik meer mag maken van social media. Zo sta je niet direct op met de veel verschillende prikkels en ga je in de avond met een geruster gevoel naar bed. Op de meeste telefoons kun je zelf een tijd instellen tot wanneer je bepaalde apps kunt gebruiken, zodat je niet in de verleiding komt. Je telefoon instellen met een vaste nachtmodus, waardoor deze automatisch geen meldingen meer doorlaat in de avond, is ook een fijne optie. Zit je overdag vaak te scrollen, spreek dan met jezelf af hoe lang je dit wil doen.

 

Er zitten dus best wat voordelen aan het nemen van een social media detox. Ga jij het proberen?

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?