Hoe kan ik afvallen bij mijn buik?

De meeste mensen die willen afvallen hopen vaak rondom de buik het gewicht te verliezen en een strakke buik te krijgen. Helaas lukt dit niet altijd gelijk. Dit kan liggen aan de vorm van je lichaam, maar ook aan het eten van verkeerde voeding. In dit artikel lees je meer over de beste manier om buikvet te verliezen.

Iedereen heeft buikvet, ook mensen waarbij je het niet zo snel ziet. Dit is normaal en draagt bij aan het gezond houden van je lichaam. Echter, te veel buikvet kan een slechte invloed hebben op de gezondheid. Het vet rondom de buik is van alle vetten namelijk het meest ongezond en kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

Soorten buikvet

Er bestaan twee soorten buikvet: onderhuids vet en orgaanvet. Dit noem je ook wel subcutaan en visceraal vet. Onderhuids (subcutaan) vet zit tussen de huid en spieren en kan je beetpakken. Dit vet komt voor bij de maag, bovenarmen, heupen en dijen. Orgaanvet (visceraal vet) zit rondom de belangrijkste organen; denk aan het hart, de longen, maag en lever. Te veel subcutaan en visceraal vet drukt de buik naar buiten en zorgt dus voor een dikke buik. Iemand die slank is kan ook te veel visceraal vet hebben. Dit is deels genetisch bepaald, maar het hangt ook af van hoe gezond je levensstijl is. De sleutel tot een gezond gewicht is een gezonde voeding gecombineerd met lichaamsbeweging.

 

Oorzaken van buikvet

De oorzaken van buikvet liggen bij de inname van het aantal calorieën en stress. Om af te vallen moet je ervoor zorgen dat je op een dag meer calorieën verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Dit kan je bereiken door minder calorieën binnen te krijgen dan je energiebehoefte of door meer calorieën te verbruiken door te bewegen. Ook stress is een grote boosdoener. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Dit is een hormoon dat kan zorgen voor extra opslag aan visceraal vet. Door de stress eet je meer calorieën dan je lichaam nodig heeft, wat ervoor zorgt dat deze calorieën worden opgeslagen als vet en je maar moeilijk kan afvallen.

 

Hoe zit het dan met lichaamsvet?

Lichaamsvet kan per persoon erg verschillend zijn. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en verschillende factoren die meespelen. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat vrouwen van nature een hoger vetpercentage hebben dan mannen. Dit komt doordat de vrouw meer vet nodig heeft, onder andere voor de ovulatie en bescherming van de baarmoeder. Ook speelt veroudering een rol bij lichaamsvet. Hoe ouder je wordt, hoe hoger je vetpercentage wordt. Wanneer je ouder wordt beweeg je namelijk over het algemeen minder en kom je sneller aan.

Zoals eerder genoemd heb je verschillende soorten vet. Iemand kan er slank uitzien maar van binnen een hoge mate aan orgaanvet hebben, of iemand kan er niet slank uitzien maar van binnen juist weinig orgaanvet hebben. Om lichaamsvet te verminderen is het dus belangrijk dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Alleen zo val je af. Hier kan je mee beginnen door je energiebehoefte uit te rekenen en hier onder te gaan zitten qua voeding. Gemiddeld wordt ervan uitgegaan dat de man 2500 kcal en de vrouw 2000 kcal binnen hoort te krijgen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar als we deze waarden aanhouden kan je hier per dag 500 kilocalorieën onder gaan zitten.

Een gezonde aanpak is om te beginnen met een halve kilo per week afvallen. Wanneer je meer dan 500 calorieën onder je energiebehoefte gaat zitten, kan dit namelijk zorgen voor complicaties. Wil je het rustiger aanpakken? Dat kan natuurlijk ook! Je kan dan beginnen met 200-300 calorieën minder binnenkrijgen dan dat je nodig hebt. Hieronder geven we je een aantal tips om mee te nemen als je specifiek het buikvet wilt verminderen. Neem deze tips ook mee als je lokaal wilt afvallen.

 

Hoe pakken we buikvet aan?

 1. Gezond eten

Een gezonde voeding is een belangrijk factor bij het afvallen. Door de juiste voeding binnen te krijgen kan je zonder te bewegen al een hoop bereiken. Eet veel groente en fruit. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Als je het lastig vindt om ongezond eten los te laten, probeer dan alternatieven te vinden. Trek je normaal gesproken op elke vrijdag een zak chips open? Misschien is het dan een idee om zelf aardappelschijfjes in de oven te doen. Drink ook voldoende water. Het wordt aanbevolen om 1,5 liter water per dag te drinken. Door voldoende water te drinken zit je ook sneller vol, en zal het makkelijker zijn om een dieet vol te houden.

2. Lichaamsbeweging

Met lichaamsbeweging bedoelen we niet alleen buikspieroefeningen. Je zou denken dat je een strakke buik krijgt door dit veel te doen, maar niets is minder waar! Om buikvet het snelst te verliezen is het gunstig om je hele lichaam te trainen en te werken aan je rompstabiliteit. Door krachttraining te doen bouw je spieren op en deze spieren zullen je helpen met het sneller verliezen van vet. Is krachttraining niet helemaal jouw ding? Misschien kan je pilates proberen. Dit is een zachtere vorm van krachttraining. Denk ook aan het zoveel mogelijk uitvoeren van minder intense activiteiten, zoals wandelen en fietsen, het liefst minimaal een halfuur per dag.

3. Verminder stress

Je hebt net gelezen over hoe stress ervoor kan zorgen dat je niet kan afvallen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Het is goed voor je om zo nu en dan stoom af te blazen. Maak met jezelf de afspraak over hoe je dit gaat doen en houd je er ook aan. Misschien word je wel ontspannen van een stukje wandelen? Zo pak je twee    vliegen in één klap.

4. Een goede nachtrust

Slapen is ook een belangrijk factor, denk hierbij aan 7 à 8 uur per nacht. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je hormonen uit balans gaan, wat een slechte invloed heeft op je dieet. Het wordt ook aangeraden om 3 uur voor het slapengaan niets meer te eten. Zo kan je hormoonhuishouding tijdens het slapen optimaal herstellen en ervoor zorgen dat je beter je vet kan verbranden.

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?