Hoe bepaal je of een supplement goed is?

In de winkel zie je misschien regelmatig veel vitamines, mineralen en andere soorten supplementen voorbijkomen. Het aanbod is enorm, maar hoe weet je dan voor welk supplement je moet gaan? Waar moet je allemaal op letten en waar komen al die verschillen vandaan?

Er zijn heel veel verschillende supplementen. Wij vertellen graag wat meer over de verschillen in de supplementenindustrie en waar je allemaal op kan letten om zo het supplement te kunnen bepalen dat goed is voor jou en waardoor de keuze tussen al deze verschillende supplementen hopelijk makkelijker wordt.

Doelgroep
Een van de redenen dat er zo veel verschillende vormen en soorten supplementen zijn is het verschil in doelgroepen. Er zijn namelijk veel verschillende doelgroepen waar supplementen voor bedoeld kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan multivitaminen voor 50-plussers, waarbij de dosering die voor deze doelgroep belangrijk is centraal staat (zoals extra vitamine D en vitamine B12). Ook zie je in het rijtje van vitamine D vaak verschillende doseringen omdat het van meerdere factoren afhankelijk is welke aanvulling iemand nodig heeft op zijn of haar voeding. Voor iemand die plantaardig eet is het vaak verstandig een hogere hoeveelheid vitamine D in te nemen in de vorm van supplementen dan voor iemand die nog regelmatig vis, margarines of vlees eet. Het is dus goed om uit te zoeken bij welke ‘doelgroep’ jij hoort en vervolgens uit te zoeken welke supplementen daarop aansluiten.

Dosering
Bij orthomoleculaire voedingssupplementen wordt er vaak gebruik gemaakt van een hogere (optimale) dosering. Dit komt omdat deze in veel gevallen beter past bij de doelgroep die de supplementen gebruikt. Dit wordt overigens wel veilig en gecontroleerd gedaan, dus het is altijd veilig. nooit zomaar zonder ondersteuning van een specialist af van de aanbeveling op de verpakkingen. De supplementen van de Nederlandse markt worden in ieder geval streng gecontroleerd. Het is dus goed om te kiezen voor een Nederlands, transparant merk.

Goed opneembare mineralen
Naast dat de juiste dosering voor de juiste doelgroep een rol speelt tijdens het bepalen of het supplement goed is voor jou, spelen nog andere factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan de vorm waarin het supplement wordt aangeboden en of je lichaam hier goed mee om kan gaan. De verbindingen in het supplement zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de opneembaarheid van mineralen. Het gaat hierbij om organische en anorganische verbindingen. Een voorbeeld daarvan vind je bij het suppleren van magnesium. Je hebt daarin organische vormen zoals magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Deze vormen kan je lichaam het beste herkennen omdat ze van nature voorkomen in de voeding en het lichaam. Deze vormen worden daarom goed opgenomen door het lichaam. Daartegenover staat magnesiumoxide. Dit is een anorganische verbinding en deze vindt je lichaam moeilijker te herkennen.

Actieve vitamines
Naast de opneembaarheid van mineralen is het bij vitamines goed om te kijken of het in het supplement wordt aangeboden in een actieve vorm. Met de actieve vorm willen we zeggen: de vorm waarin je lichaam de vitamines gebruikt. Dit vindt het lichaam fijn omdat het dan niet eerst omgezet hoeft te worden naar de actieve en dus bruikbare vorm. Een voorbeeld hiervan is vitamine D3, wat de actieve vorm is ten opzichte van vitamine D2 (dat is de inactieve vorm). Bij vitamine B12 zien we ook dit verschil. Hierbij heet de actieve vorm methylcobalamine of adenosylcobalamine. Het lichaam vindt het dus fijner dat je deze methylcobalamine kiest in plaats van de inactieve vorm genaamd cyanocobalamine. Om het nog eens kort samen te vatten: het gaat er dus om dat het lichaam de vitamines en mineralen goed herkent en kan gebruiken. Dit is vaak het geval bij natuuridentieke vitamines, ofwel: de vorm van nutriënten zoals ze ook in de voeding en natuur voorkomen. In de volksmond zien mensen dit vaak als natuurlijke vitamines. Regelmatig zien we dat er een prijsverschil zit tussen de natuuridentieke supplementen met de actieve vormen en synthetische supplementen met inactieve vormen, maar voor het lichaam is het dus vaak de moeite waard om voor de eerste variant te gaan.

Hulp- en vulstoffen
Een andere factor die meespeelt met de prijs van supplementen zijn hulp- en vulstoffen. De voorkeur gaat daarbij vaak uit naar de variant met de minste hulp- en vulstoffen, en dat zijn meestal de iets duurdere supplementen. Dan krijg je namelijk zo min mogelijk extra, onnodige stoffen binnen. Het ligt aan de vorm van het supplement of er hulpstoffen nodig zijn of niet. Bij vloeistoffen en capsules zijn er vaak veel minder tot geen hulpstoffen nodig dan bijvoorbeeld bij het slaan van een tablet. Dit is alleen niet bij alle soorten het geval, dus kijk altijd nog goed naar de ingrediëntenlijst.

Toch kiezen veel mensen nog wel voor een tablet vanwege het gebruiksgemak. Dit is geen probleem op zich, maar let op dat je in jouw categorie de “puurste” versie kiest.

We kennen best veel verschillende categorieën, ook wel toedieningsvormen. Denk bijvoorbeeld aan poeders, vloeistoffen, tabletten en capsules.

Transparantie van het merk
Je kan ook nog wat verder de merken onderzoeken. Heeft het merk veel ervaring en kennis over voedingssupplementen? Hoe komen ze aan deze informatie? Waar baseren ze hun informatie op en welke informatie delen ze met hun klanten? Dit kan je wat meer zekerheid geven over de supplementen, waardoor de keuze maken in veel gevallen fijner wordt.

De beste en meest transparante merken hebben vaak ook een klantenservice met experts op het gebied van supplementen waarbij je al je inhoudelijke vragen kunt stellen of onzekerheden en/of klachten kunt bespreken. Op die manier kan je fijn verder geholpen worden bij je keuze voor een supplement.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?