Ik dacht dat het sla was, maar het bleekselderij.
Malse blaadjes sla, verse asperges, zachte spinazie… het is weer tijd voor voorjaarsgroente! Voordelig te koop in de winkel of op de markt, maar ook superleuk en gezond om zelf te kweken. Op het balkon of in je tuin.
Asperges zijn lastig te kweken, dat kun je beter aan de doorgewinterde moestuinier overlaten. Ook het kweken van spinazie kan moeilijk zijn, maar sla is voor iedereen goed te doen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig en je kunt al vrij snel na het zaaien de eerste blaadjes oogsten. Het leuke van sla is dat je kunt kiezen uit kropsla en snijsla. Bij kropsla oogst je meteen de hele krop, maar bij snijsla kun je steeds wat blaadjes afsnijden, waarna het plantje gewoon doorgroeit. Hier heb je best lang plezier van!
Sla is een gezonde en lekkere groente die het hele jaar te koop is.
Wie verder kijkt dan het schap van de gemiddelde supermarkt, zal ontdekken dat er veel verschillende soorten sla bestaan. Bekend zijn soorten als krop- of botersla, ijsbergsla, eikenbladsla, Romaine, veldsla en rucola. Maar ook waterkers is een slasoort. En zoveel soorten, zoveel smaken. Wat dat betreft kun je met sla alle kanten op, van nootachtig tot zoet tot bitter.
Hoe ga je te werk?
Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.
Wanneer zaaien?
De meeste slasoorten kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Zaai niet te veel in één keer, want de sla die je niet op tijd oogst, schiet door. De plant gaat bloeien en de blaadjes sterven af. Daarom is het beter om steeds kleine beetjes tegelijk te zaaien, zodat je de oogst bij kunt houden.
Binnen zaaien
Je kunt ook binnen voorzaaien, bijvoorbeeld omdat je veel slakken en vogels in de tuin hebt of omdat het buiten nog te koud is. Binnen voorzaaien kan ook omdat het buiten te wárm is. Is de temperatuur hoger dan 25 graden, dan gaat het slazaad in rust en weigert het te kiemen. Dit kun je voorkomen door binnen voor te zaaien op een koele plek (bijvoorbeeld in de kelder). Zodra de groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.
Verzorging
Laat een slaplantje nooit uitdrogen, want dan worden de blaadjes taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst ’s ochtends zodat de slaplantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven. In het najaar kan dit een probleem zijn bij met name ijsbergsla.
Oogsten
Rucola en snijsla kun je al een maand na het zaaien oogsten. De blaadjes zijn dan 10-15 centimeter groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw kunnen uitlopen. Bij sla die in losse kroppen groeit (met gekarteld blad) kun je ook losse bladeren afsnijden. Neem hiervoor altijd de buitenste bladeren. De plant groeit dan gewoon door, zodat je kunt blijven oogsten. Bij echte kropsla zoals botersla snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang mee, want dan schiet de sla door. Kropsla kun je wel een paar dagen koel bewaren, maar losse blaadjes moet je meteen opeten.
Tip
Je kunt in het voorjaar ook sla-plantjes kopen op de markt of in het tuincentrum die je zo in een pot of in de tuin kunt uitplanten en verder kunt opkweken.
Wist je dat…
…sla per 100 gram maar 7 calorieën bevat? Het is daarmee een van de meest caloriearme groente! Sla bevat bovendien vitamine A, C, en foliumzuur, en mineralen als ijzer, calcium en kalium.
100%
Sla valt volledig onder de groente. Je kunt sla dus prima eten om zo tot je dagelijkse hoeveelheid groente te komen.
Bittere sla
Andijvie, witlof en radicchio zijn familie van elkaar en behoren tot de bittere slasoorten. De eerst twee kunnen zowel rauw als warm worden gegeten, maar radicchio met zijn rode bladeren met witte nerven wordt meestal rauw verwerkt, onder meer in salades; deze is dan ook het minst bitter van dit drietal.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.