Advertentie

Groener leven: kweek je eigen aardbeien

Superlekker, superzoet en nog gezond ook. In de zomer kun je naar hartenlust aardbeien eten. Ze zijn nu volop te koop, maar je kunt ze ook zelf kweken. Zet de aardbeienplanten in een moie pot of maak een strawberry field in je tuin, dan kun je wekenlang van je oogst genieten.

Koop aardbeienplantjes bij een kweker, op de markt of gewoon in de supermarkt, zet ze in een pot of in de grond en geef regelmatig water. Aardbeien moeten zon hebben om lekker zoet t worden en ze houden niet van natte voeten, dus zorg dat het water goed kan weglopen. Nog iets om op te letten: in de tuin liggen de vruchten al snel op de grond en kunnen ze gemakkelijk lelijk worden. Kies voor potten of leg wat stro rondom de plantjes, zo voorkom je dat zand opspat en de aardbeien inde modder badderen – en inderdaad, zo komt de aardbei aan zijn Engelse naam: straw-berry.

Aardbeienthee 
Het blad van bosaardbeien kun je gebruiken om thee van te zetten. Het werd vroeger veel gebruikt om na ziekte weer op krachten te komen. Je kunt er ook je mond mee spoelen, dat is dan weer goed tegen tandvleesproblemen.

Plantaardigheden
Aardbeienplanten maken lange uitlopers. Je ziet een steeltje uit de plant groeien met aan het eind een toefje blad. Als je de plant zijn gang laat gaan, raakt dit toefje de grond en wortelt het daar. Zo krijg je vanzelf een nieuwe plant. In augustus-september kun je de stengel doorknippen en het jonge plantje eventueel op een andere plek opnieuw uitplanten. Heel handig, maar het produceren van deze uitlopers kost de plant ook veel energie en dus heb je minder vruchten. Zit je niet op aardbeienkindjes te wachten, dan knip je de uitlopers er gewoon af. Of je laat er één of twee zitten en plant die later uit.

Aftersun
Lekker in het zonnetje gezeten? Leg na afloop wat plakjes aardbeien op je gezicht voor een heerlijk verkoelend effect.

Supersalade
Heel simpel en gigalekker is een salade met aardbeien. Combineer bijvoorbeeld veldsla met kerstomaatjes en halve aardbeien, en maak een dressing van balsamicoazijn en olijfolie. Scheur er wat vers basilicum over en top af met geroosterde hazelnoten voor een crunch.

Fijn onderzoek
Soms zijn de resultaten van voedselonderzoek haast te mooi om waar te zijn, maar deze van de Universiteit in Barcelona willen we graag geloven: aardbeien zouden de schadelijke effecten van alcohol op de maag verminderen. Hoe? Nou, ze schijnen het slijmvlies in de maag te beschermen. Kom maar door met die prosecco!

Waar is dat feestje?
En over prosecco gesproken: aardbeien zijn een feestje in een glas met bubbels. Nog leuker wordt het als je aardbeien eerst invriest en dan als ijsklontje aan je cocktail toevoegt. Cheers mate!

Een pot vol
Er zijn speciale aardbeienpotten te koop, gemaakt van terracotta. Deze hoge potten hebben openingen aan de zijkanten waar je aardbeienplantjes in kunt zetten. Het resultaat is een waterval van aardbeien.

Bosaardbeitje
Kijk ook eens of je, in plaats van gekweekte planten, het bosaardbeitje kunt kopen. Bosaardbeien zijn klein en superzoet. De planten bloeien met schattige witte bloemetjes met een geel hartje.

Houd de dief
Aardbeien kweken is makkelijk en leuk, maar jij bent niet de enige die op de oogst loert. Vogels zijn namelijk dol op de rode vruchtjes. Je kunt een net over je planten leggen om ze te beschermen, maar let dan wel heel goed op dat er geen vogels onder verstrikt kunnen raken.

Gifvrij
Aardbeien zijn kwetsbaar en voor professionele kwekers is het lastig om ze te telen zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Biologisch kopen is een oplossing, zelf kweken is helemaal top natuurlijk.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waar koop je de lekkerste vegan taarten?
VEGAN IN HET NIEUWS: Met onder andere Schijf for life, vegan magnums, beste plantaardige restaurant van de wereld en de Nederlandse klimaatplannen.
Vegan en dierproefvrij schoonmaken
Wanneer is koek vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?