Eva over haar plantaardig eetpatroon

Vanwege de Easy Vegan Challenge vertelt iedereen uit ons team in hoeverre hij of zij plantaardig eet en waarom. Er zijn heel veel manieren om een (grotendeels) vegan voedingspatroon te volgen. Elk persoon heeft er bepaalde redenen voor en iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. Benieuwd naar onze verhalen? Vandaag is onze receptontwikkelaar en diëtiste Eva aan de beurt.

Om maar meteen af te trappen, ik eet niet iedere dag 100% plantaardig. Ik probeer wel altijd vegetarisch te eten en eet alleen vlees als iemand niet wist dat ik geen vlees eet en heel veel moeite heeft gedaan op een gerecht als ik kom eten.

 

Van af en toe vlees naar vegetarisch en vervolgens naar grotendeels veganistisch was voor mij een heel geleidelijk proces. Van kinds af aan eet ik al weinig vlees. Ik vond het meeste vlees niet lekker en gaf dus voor een schoolkamp of andere uitjes al door dat ik vegetarisch at. Dit is uitgegroeid totdat ik eigenlijk gewoon kon zeggen dat ik echt geen vlees meer at.

 

Mijn vegetarische eetpatroon is meer richting een veganistisch eetpatroon verschoven tijdens het schrijven van mijn scriptie. Deze was gericht op gezonde voeding zonder de aarde te veel te belasten. Wat ik heb geleerd is dat volgens veel onderzoeken een vegetarisch voedingspatroon qua gezondheid heel voordelig is en vanuit het milieu oogpunt een veganistisch voedingspatroon de ultieme winnaar was. De cijfers over de belasting van de aarde van dierlijke producten hebben mij gestimuleerd om meer plantaardig te eten en dus minder eieren, yoghurt en kaas te gebruiken.

 

Ik heb me verdiept in hoe je op een gezonde manier veganistisch kunt gaan eten en op welke punten je moet letten. Ik check regelmatig of ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg en heb soms nog moeite met eiwitten en calcium door de keuzes die ik maak binnen mijn plantaardige voedingspatroon. Als ik dit merk, neem ik een schaaltje yoghurt met lekker veel fruit en dan kan ik er weer tegenaan.

 

Ik heb nu een balans gevonden waarbij ik veel plantaardig eet maar wel check of ik echt alles binnenkrijg en gun mezelf verwenmomentjes met lekkere kazen. Met deze balans ben ik tevreden, want ik zorg goed voor mijn gezondheid met weinig verzadigde dierlijke vetten, eet volwaardig en geniet extra van het stukje kaas dat ik dan wel eet.

 

Vanuit mijn studie is mij aangeleerd volwaardig te eten en ik ben van nature geen voorstander van alles maar met pillen oplossen. Maar er zijn een paar dingen die ik toch in mijn kastje heb staan om bij te slikken waar nodig. Of ik nou vegetarisch of veganistisch eet, ik slik altijd vitamine B12 bij omdat ik dit onvoldoende uit mijn voeding kan halen. Daarnaast slik ik, voornamelijk in de wintermaanden, een veganistische vorm van vitamine D3 bij. En staat er ook omega 3 bij mij thuis, wat ik ongeveer één keer per week slik omdat ik dit niet goed genoeg vervang in mijn voeding.

 

Ik zou iedereen aanraden om de vleesconsumptie te verminderen, zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Ik zou wel oppassen met roekeloos beginnen met volledig plantaardig eten. Lees je goed in wat je allemaal nodig hebt en welke voedingsstoffen je wat extra aandacht mag geven. Iedereen heeft zijn of haar eigen ideeën en behoeftes dus zoek de balans die bij jou past. Waar jij je gezond en energiek bij voelt en waarvan je kunt genieten. Voor de één is dat helemaal veganistisch en voor de ander is het misschien wel één keer (of enkele keren) per week plantaardig.

 

Meer lezen over vegan voedingspatronen van anderen? We spraken Teske de Schepper over haar plant-based diet, kwamen meer te weten over de vegan lifestyle van kunstenaarsduo Max & Marte en onze hoofdredacteur Nina vertelt ook over haar plantaardige dieet. Of, lees de blog van onze redactie stagiair Farrahton, die meedoet aan de Easy Vegan Challenge.

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?