Eten volgens de spijsverteringsklok

Een goed humeur begint bij gezonde, plantaardige voeding. Toch wil je misschien wel eens een keer proberen om volgens de spijsverteringsklok te eten! Alle voeding heeft namelijk een andere verteringstijd en als het te lang in je maag rond blijft hangen, krijg je zo’n vervelend opgeblazen gevoel… Eten op bepaalde tijden is het antwoord!

Alles wat je eet heeft een eigen spijsverteringstijd. Fruit verlaat je maag bijvoorbeeld super snel en daarom gaat het niet zo goed samen met ander soort voedsel (op bladgroenten na). Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom dit zo is. De stukjes appel of banaan worden in je maag geblokkeerd door de andere voeding, waardoor het fruit te lang in je maag blijft. Als gevolg hiervan gaat het gisten en krijg je dus een opgeblazen gevoel en verliest de voeding zijn voedingsstoffen… Dat is toch mega zonde! Daarom is het een goed idee om voortaan volgens de spijsverteringsklok te eten.

 

De spijsverteringsklok

Om volgens de spijsverteringsklok te eten, is het belangrijk dat je weet hoelang je maag erover doet om alle voedingssoorten te verteren. Het is best ingewikkeld om voortaan uit te rekenen hoe laat en wat je mag eten. Gelukkig zijn er een paar handige richtlijnen die je altijd bij de hand kunt houden. Als je iets met fruit hebt gegeten, kun je het beste twee uur wachten voordat je aan je volgende maaltijd of snack begint. Voor een maaltijd met groente reken je 2,5 uur, na een maaltijd met veel zetmeel 2,5 tot 4,5 uur en na een eiwitrijke maaltijd 2,5 tot 4,5 uur. Als de maaltijd die je hebt gegeten veel vet bevat, moet je er altijd een extra uur bij rekenen, omdat het vet de vertering vertraagd. Bij een verkeerd gecombineerde maaltijd zou je bijna een dag moeten wachten voordat je maag klaar is voor de volgende snack of maaltijd. Dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Fruit: 0,5 tot 1,5 uur
Groente: 2 uur
Zetmeel: 2 tot 4 uur

Eiwit: 5 tot 8 uur

Maaltijden met vet: 1 uur langer
Verkeerd gecombineerde maaltijden: 8 tot 12 uur

 

Lege maag

Alles wat je eet, bereikt binnen een paar minuten je maag. Daar wordt het fijngemalen zodat het naar je darmen kan. Dat fijnmalen heeft tijd nodig. Als je volgens de spijsverteringsklok eet, moet je daarom een paar uur wachten. De spijsvertering doet z’n werk namelijk beter op een lege maag. In de tijd dat jij niets eet, maakt je maag nieuw maagslijmvlies aan. Dat maagslijmvlies voorkomt dat alle voeding die jij straks naar binnen werkt één grote hoop wordt en het gaat gisten.

 

Hopelijk is het zo wat duidelijker geworden! Ga jij proberen om volgens de spijsverteringsklok te eten?

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?