De mens heeft van oorsprong een voorkeur voor vet, zoet en zout eten. Deze smaken kent het lichaam namelijk als ongevaarlijk en gezond. Zuur en bitter waren smaken die de mens lang geleden aangaven dat het mogelijk gevaarlijk kon zijn voor het lichaam, omdat de voeding giftig of bedorven kon zijn. In stressvolle periodes grijpen we graag terug naar onze veilige plek en krijgt het lichaam sneller de drang om vet, zoet of zout te eten. Het liefst tegelijk gecombineerd. Maar, tegenwoordig zijn voedingsmiddelen met vet, zout en suiker juist vaak ongezondere producten.
Het is dus een biologische drang om naar vet, zoet of zout eten te verlangen, vooral als je het gevoel hebt wat extra comfort nodig te hebben. Toch zijn er bepaalde stoffen die kunnen ondersteunen in perioden van stress en goed voor de gemoedstoestand zijn. Die stoffen kunnen we uit onze voeding halen. Folaat (foliumzuur) is een voorbeeld van een stofje dat bijdraagt aan de weerstand tegen stress, evenwichtigheid in stresssituaties en kan zorgen voor minder stressgevoeligheid. Een andere benaming voor foliumzuur is vitamine B11 en komt van nature voor in bijvoorbeeld groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten en brood. Ook vitamine B5, ofwel pantotheenzuur, draagt bij aan de normale weerstand tegen stress. Dit zit in onder andere volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit.
Voedingsstoffen die bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid én de gemoedstoestand ondersteunen zijn foliumzuur (vitamine B11), magnesium, niacine (vitamine B3) , pantotheenzuur (vitamine B5), riboflavine (vitamine B2), vitamine B12, vitamine B6 en vitamine C. In verschillende supplementen is een combinatie aan deze voedingsstoffen te vinden!
Ja, een hele lijst. Maar dat is alleen maar fijn, want al deze stofjes kunnen jou dus helpen! Ook zijn er nog bepaalde kruiden die mogelijk kunnen helpen bij stress, bijvoorbeeld ashwagandha. Op dit moment is de claim dat dit kruid ondersteunt in perioden van stress in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie, maar het zou je kunnen helpen om minder gestrest te voelen. Hopelijk ga je op die manier ook vanzelf gezonder eten!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.