Duurzamer leven doe je zo: 10 tips

Door jouw gewoontes iets aan te passen, help je al snel mee aan een betere wereld. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar je leven duurzamer inrichten is helemaal niet zo moeilijk. Maar waar moet je beginnen? Wij geven je tien tips voor een duurzamere lifestyle!

Verban plastic

Helaas vindt elk jaar ongeveer acht ton plastic zijn weg naar de oceaan. Acht ton plastic is niet niks, maar dat betekent niet dat kleine bijdrages niet meer tellen! Elk stuk fruit dat jij in je eigen tasje in plaats van in een plastic zakje meeneemt, heeft een positieve invloed op het milieu. Zulke bijdrages zorgen ervoor dat de plastic soep niet groter wordt. Duurzamer leven is voortaan voor wasbare broodzakjes, een herbruikbaar rietje en waterfles kiezen.

Scheid je afval

De makkelijkste tip voor een duurzamer leven is het scheiden van je afval. Het is een kleine moeite en je raakt er snel aan gewend. Schaf een container aan voor papier, eentje voor groen afval en eentje voor plastic en breng al het glas naar een glasbak in de buurt. Als jij je afval scheidt, kan het makkelijk worden hergebruikt en worden er veel minder grondstoffen verbruikt.

Kies voor hergebruiken

Het liefst doe je zo lang mogelijk met alles wat je al in huis hebt, maar uiteindelijk wordt het tijd om iets nieuws aan te schaffen. Denken in oplossingen is the key naar een duurzamer leven. Kies als je in de winkel staat voor iets waar je langer profijt van hebt. Koop bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles, potten voor in de keuken en een boodschappentas die in de wasmachine kan.

Douche korter

Maken die paar minuten korter douchen echt uit? Op jaarbasis wel! Het scheelt namelijk heel wat liters in je waterverbruik. Als je het moeilijk vindt om onder die warme douche vandaan te komen, is een zandloper misschien nog niet zo’n gek idee. Het uitzetten van de kraan tijdens het inzepen van je lichaam of het scheren van je benen maakt simpelweg al een verschil.

Kies voor tweedehands

Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om te kiezen voor tweedehands spullen. Grote steden wemelen van tweedehands winkels en er zijn genoeg websites en apps waar je terecht kunt. Misschien moet je nog even wennen aan het idee dat deze meubels of kledingstukken al een andere eigenaar hebben gehad, maar je zult verrast staan van al het moois dat je tegenkomt! Op deze manier maak je jouw voetafdruk vele maten kleiner. Je kunt natuurlijk ook iemand anders heel blij maken met jouw spullen.

Doe aan ruilen

Alleen omdat jij je kledingstukken zat bent, betekent het nog niet dat ze de prullenbak in moeten. Het is wat ouderwets, maar organiseer eens een kledingruil met vriendinnen. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke manier om je kledingkast te vernieuwen.

Maak duurzaam schoon

Bijna alle schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Wij maken ons huis liever schoon met iets waar we ons niet schuldig door gaan voelen! Dit kan met een ecologisch verantwoorde allesreiniger uit de winkel of met home-made afwasmiddel. We geven je tips voor duurzaam schoonmaken in een uitgebreid artikel!

Verbruik minder stroom

Vervang alle ouderwetse gloeilampen in huis eens voor LED-verlichting. Door dit duurzame alternatief verbruik je jaarlijks aanzienlijk minder stroom. Het is goed om af en toe stil te staan bij de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Zou je de verwarming vandaag ook uit kunnen laten? Is die lamp in de woonkamer echt nodig om televisie te kijken? Door bewuster met stroom om te gaan kun je veel duurzamer leven.

Onderneem actie

Het organiseren van een clean-up actie is gezellig en heeft een grote impact op de omgeving. Verzamel zo veel mogelijk mensen die bereid zijn vrijwillig de omgeving afvalvrij te maken en ga er samen op uit met prikkers en vuilniszakken! Op deze manier draag jij een steentje bij aan een groenere wereld en inspireer je anderen om hetzelfde te doen.

Eet minder of geen vlees

Als vegan eet je helemaal geen vlees, maar we willen natuurlijk ook alle flexitariërs en vegetariërs inspireren. De vleesproductie is één van de grootste vervuilers van de aarde en daarom is het best een goed idee om wat vaker stil te staan bij jouw eetpatroon. Eén of twee dagen zonder vlees maakt al een wereld van verschil. Probeer voortaan ook mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees en kies wat vaker voor een plantaardige burger. Wij kunnen niet meer zonder!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?