Duurzame sjaals van Anna in Bhutan

In november 2018 ging Kate Broug op reis naar Bhutan. Ze wist van tevoren niet zo veel over het land en ging er met toeval naartoe. Een vriendin van haar zou gaan maar die kon plotseling niet meer. Kate nam haar ticket over en zo geschiedde. De reis naar Bhutan was heel speciaal voor Kate, want toen ze terugkwam besloot ze om een bedrijf te starten in samenwerking met de lokale bevolking daar. Het resultaat? Anna in Bhutan: een merk dat onder andere de meest mooie sjaals maakt. Wij hebben Kate van alles gevraagd over haar bedrijf en delen graag haar verhaal met jullie.

Kate is opgegroeid in Amsterdam en was haar hele leven bezig met dansen. Ze heeft aan de Academie voor Theater en Dans gestudeerd en vervolgens als danseres gewerkt in New York, Londen, Madrid en Amsterdam. Naast haar danscarrière heeft ze altijd nog verschillende andere dingen gedaan, zoals een opleiding journalistiek en later ook een opleiding tot piloot. Het laatste is ingegeven door haar reis naar Bhutan, omdat de landingsbaan daar voor een piloot de moeilijkste is van de wereld (vanwege de ontzettend bergachtige omgeving). Maar, de drang om te leren vliegen is niet het enige wat Kate van haar reis uit Bhutan heeft meegenomen.

 

“Ik ben helemaal geen spiritueel persoon, maar zodra we geland waren in Bhutan voelde het heel speciaal. Het klinkt misschien best zweverig – en dat ben ik juist niet – maar er hangt daar een hele fijne energie. De mensen zijn ook ontzettend vriendelijk, behulpzaam en optimistisch. Ze hebben het beste met je voor en menen het echt goed. Dat lijkt grotendeels voort te komen uit de boeddhistische cultuur in Bhutan, waarbij compassie en vredelievendheid belangrijke waarden zijn. Dat merk je gelijk.”

 

“We gingen het land verkennen in een tourbusje en kwamen toen langs een dorpje met vrouwen die aan het weven waren. Terwijl ze woven, neurieden ze allemaal. Als een soort cadans. Dat was bijzonder mooi om te horen en aanschouwen. En, dat wat ze al geweven hadden zag er ook prachtig uit. Zo puur! Ik wilde heel graag een stukje van dat moment meenemen naar het westen en de ervaring was voor mij heel bepalend. Ik wist toen dat ik samen met de wevers en hun handgemaakte producten iets wilde gaan doen.”

 

“Ik ben met de wevers in gesprek gegaan en leerde dat ze voornamelijk sjaals maakten. Sommige weven ze dan in drie of vier weken maar over sommige sjaals doen ze een jaar. Ik heb meteen een aantal sjaals en ook stukken gewoven stof gekocht. ’s Avonds was mijn hoofd nog steeds daar en ben ik teruggegaan naar het winkeltje. Ik ging gelijk actief nadenken over mogelijke vervolgstappen.”

 

“Ik was betoverd door het land en de cultuur. Het is het enige carbon negatieve land in de wereld en de wetten en regels zijn allemaal erop gericht om het geluk van de bewoners te optimaliseren (zoals gratis gezondheidszorg en onderwijs). Ik ben heel erg tegen het idee van kopen voor het kopen. Het gaat bij mij om de betekenis van dingen en deze vond ik daar in Bhutan. Toen besloot ik Anna in Bhutan op te richten en te beginnen met het verkopen van een aantal hele mooie, exclusieve sjaals. Op die manier kunnen meer mensen een prachtig stukje cultuur ervaren.”

“Ongeveer een jaar later, in september 2019, hadden we de officiële launch van Anna in Bhutan. Ik ben nog een paar keer teruggegaan en kon via-via in contact komen met mensen die mij logistiek in Bhutan konden helpen. Het hele proces verliep – en de communicatie verloopt nog steeds – heel erg prettig. Als een echte samenwerking komen de ideeën en beslissingen van beide kanten. De wevers bedenken een aantal Bhutanese prints en vervolgens beslissen we samen de kleurpatronen. Het unieke aan de producten is dat ze ook gezegend worden door monniken. Die ‘cleansen’ de sjaals en geven hun ‘blessing’ aan de toekomstige drager. Dat maakt elk product voor mij zo uniek.”

“In de toekomst wil ik Anna in Bhutan verder uitbreiden met meer producten. In Bhutan hebben ze bijvoorbeeld ook heerlijke kruidenthee. Deze kruidentheeën wil ik graag op de markt gaan brengen, en de huidige lijn van Anna in Bhutan ook verder uitbreiden.”

 

Benieuwd naar de sjaals of meer te weten komen over Anna in Bhutan? Bekijk dan de website of ga naar de Instagrampagina van Anna in Bhutan en/of van Kate Broug zelf.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?