Advertentie

Dit zijn de gezonde vetten die je nodig hebt

Een gezond eetpatroon is ontzettend belangrijk. Nu denk je misschien: ‘Ik eet genoeg groenten, dus dat zit wel goed.’ Toch zijn er veel meer factoren die hierin meespelen en waar je op moet letten. Neem bijvoorbeeld vet. Ook al denken we dat het niet zo is, je lichaam heeft deze voedingsstof absoluut nodig voor energie. Het klopt wel dat we lang niet alle vetten nodig hebben. Hoe dat precies zit en waar je als veganist de gezonde vetten uit kunt halen, vertellen we je graag in dit artikel!

Laten we beginnen bij het begin. Vetten klinken niet heel aantrekkelijk en worden snel geassocieerd met iets slechts. Niets is minder waar. Als je de juiste vetten binnenkrijgt, krijgt je lichaam energie. We zeggen hier juiste, omdat er ook vetten zijn die je beter kunt vermijden. Misschien heb je weleens gehoord van transvet. Deze vorm verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Transvet komt van nature voor in melk en vlees. Geen probleem voor vegans dus! Ook is het beter om zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen. Deze kunnen, net als transvetten, je cholesterolgehalte verhogen en zo je bloedvaten verstoppen. Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten, maar ook in bewerkte producten (zoals koekjes, gebak en snacks), kokosvet en palmolie. Hoewel je transvetten heel makkelijk kan verwijderen uit je eetpatroon, is dat voor verzadigde vetten een stuk lastiger. Ze gaan namelijk vaak gepaard met de gezonde vetten.


Onverzadigde vetten
Oké, maar welke vetten zijn dan wél goed voor je lichaam?  Het antwoord is: onverzadigd vet. Deze vorm verlaagt juist het slechte cholesterol in je bloed en dus ook het risico op hart- en vaatziekten. Het meeste wat we eten bevat vet. Vaak is het dan een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Zoals we eerder al zeiden, is vet onmisbaar in je voedingspatroon. Het is een bron van essentiële vetzuren en deze dragen bij aan een goede werking van je ogen, hersenen en spieren. Waar je dus op moet letten, is dat je eten vooral bestaat uit onverzadigde vetten. Die gezonde vetten vind je terug in plantaardige producten. Komt dat even goed uit! Denk hierbij aan plantaardige oliën, avocado’s, zachte margarine, vloeibare bakboter, noten en pinda’s.

Ook Omega-3 is een belangrijke vetzuur die je binnen moet krijgen. Veel mensen denken dan al snel aan vis, maar wist je dat er in vis zelf helemaal geen omega-3 zit? Ze maken dit namelijk niet zelf aan, maar krijgen het binnen via hun voeding: algen. Plantaardige producten die je kunt eten om deze vetten binnen te krijgen zijn chiazaad, lijnzaad en walnoten. Tegenwoordig zijn er ook veganistische algenolie supplementen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je voldoende omega-3 vetten binnenkrijgt. Lees hier meer over in dit artikel. Kijk dus eens vaker naar de vetten die je via je voeding binnen krijgt en probeer – waar mogelijk – de trans- en verzadigde vetten te vermijden!

 

 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!
Vegan airfryer recepten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?