Dit kun je tegen brandend maagzuur doen

Iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur. Sommigen hebben het alleen net wat vaker dan anderen. Aangezien het heel vervelend kan zijn en de maagzuurremmers niet altijd aanslaan, vertellen we je wat de oorzaak kan zijn en delen we een aantal tips over hoe je van brandend maagzuur af kunt komen.

Het liefst gaan we het leven door zonder brandend maagzuur. Helaas heeft niet iedereen evenveel geluk. Velen denken dat het komt door te veel maagzuur en grijpen dan snel naar een maagzuurremmer, maar het komt veel vaker voor dat je klachten krijgt bij te weinig maagzuur. De pilletjes zullen je dan dus niet verder helpen.

 

De oorzaak
We vertellen eerst even in het kort wat maagzuur precies is. Het wordt in je maag aangemaakt en is nodig om bacteriën in voeding te doden. Ook wordt je voedsel dankzij maagzuur verteerd. Je maag maakt ongeveer 2,5 liter maagzuur per dag aan. Het kan zijn dat je lichaam te veel maagzuur aangemaakt heeft, waardoor je maag geïrriteerd wordt en er een branderig gevoel ontstaat. Wordt je maagwand steeds geprikkeld, dan maakt deze meer maagzuur aan dan zou moeten. Vaak komt dit door een infectie met de Helicobacter bacterie. Andere redenen kunnen verkeerde voeding en stress zijn.

 

Wat vaker voorkomt, is een tekort aan maagzuur. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat dit de oorzaak is van een branderig gevoel. Als je een tekort hebt, wordt je eten slechter verteerd. Er ontstaan dan gistingsprocessen van koolhydraten die weer leiden tot maagzuur. Ook kan het zijn dat het maagzuur terugstroomt in de slokdarm. Dit komt door een maagklep die niet goed sluit. Vaak komt dit door overgewicht. In een gezonde maag past nog geen 1 liter, een overvolle maag kan oplopen tot wel 2 liter. Zodra de maag te vaak zo vol zit, wordt deze opgerekt met als gevolg dat de maagklep niet meer goed sluit. Een middenrifbreuk kan hier ook de oorzaak van zijn.

 

Maagzuur voorkomen
Je weet nu wat maagzuur kan veroorzaken, maar het is ook fijn als je weet waar je op moet letten zodat je geen last meer hebt van het vervelende gevoel. Er zijn een paar tips die je hopelijk kunnen helpen.

  1. Je voeding
    De balans van de bacteriën in je maag kunnen flink verstoord worden als je teveel suikers en koolhydraten binnenkrijgt. Let hier dus goed op. Koolzuurhoudende drank en vet voedsel werken ook niet echt mee. Voeding waar je intolerant of allergisch voor bent kun je ook maar beter links laten liggen. Eet je producten waar je lichaam eigenlijk niet tegen kan, dan kan je verteringssysteem daar behoorlijk van slag door zijn. Heb je dus vaker last van maagzuur, maar eet je over het algemeen gezond en gevarieerd, dan kun je jezelf het beste laten testen zodat je weet wat je uit je dieet moet schrappen. Sommigen reageren ook niet zo goed op pittig of sterk gekruid eten. En wist je dat je maagzuur wordt verdund zodra je (te veel) drinkt tijdens of meteen na het eten? Zeker iets om in gedachte te houden! Een paar laatste tips zijn wellicht voor de hand liggend, maar wel goed om te noemen: zorg ervoor dat je goed kauwt en neem niet al te grote porties.

 

  1. Vitaminetekort
    Waar je ook eens naar zou kunnen kijken, is je vitamine inname. Een tekort kan namelijk ook leiden tot brandend maagzuur, omdat bepaalde vitaminen nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine B1 en zink. Deze gaan helaas voor het grootste deel verloren bij bewerkte producten, dus het is goed om hier op te letten en voldoende onbewerkt voedsel te eten. Als vegan kun je vitamine B1 halen uit noten, bonen, peulvruchten, volkoren graanproducten, aardappelen en groenten. Plantaardige bronnen voor zink zijn noten, zaden, peulvruchten, zeewier en volkoren graanproducten, met name havermout.

 

 

  1. Stressvrij leven
    Stress is nooit fijn, maar wist je dat het er ook voor kan zorgen dat je maagklachten kunt krijgen? Bij veel stress krijgt je spijsvertering weinig energie en maakt je maag weinig maagzuur aan. Zorg er dus voor dat je voldoende ontspant en niet constant te veel op je bord hebt liggen – letterlijk en figuurlijk. Een beetje stress hoort er soms bij, maar wees je ervan bewust wanneer het genoeg is. Je gezondheid gaat immers voor!

 

Er zijn natuurlijk nog een aantal dingen die je kunt doen. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt, let op met het drinken van alcohol en roken en eet niet vlak voor je gaat slapen of gewoon gaat liggen. Houd ook je voeding goed in de gaten. Als het goed is, merk je het snel genoeg als je niet tegen bepaalde voeding kan. Heb je er nu echt vaak last van, ga dan zeker eens naar de dokter. Die kan je verder helpen of je testen op een voedselintolerantie.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?