Duurzamer leven met de vegan beautyproducten van sustOILable

Eerder dit jaar lieten we jullie al kort kennismaken met sustOILable: een bedrijf van de Arnhemse Judith en Marieke, dat allerlei verzorgingsproducten heeft voor je lichaam en voor dagelijks gebruik, geheel zonder chemische hulpmiddelen. De oprichters hebben gemerkt dat in deze bijzondere tijd meer mensen lijken te willen kijken naar bewustere keuzes voor zichzelf en voor in huis. Iets wat ons heel gelukkig maakt natuurlijk! Om dit te vieren mogen we een heerlijk cadeaupakket van ze weggeven! We spraken af met de twee vrouwen (online natuurlijk) om even bij te kletsen en meer te weten te komen over hun huidige assortiment.

Toen we in februari kennis maakten met sustOILable hadden we niet kunnen voorspellen hoe de rest van de maanden van 2020 eruit zouden komen te zien. Opeens kwam iedereen thuis te werken en werden een hoop dingen zoals activiteiten en reizen geannuleerd. Dat thuiszitten en de impact van een pandemie lijkt veel mensen aan het denken te hebben gezet over waar we allemaal mee bezig zijn in de wereld en over hoe we deze willen achterlaten. Dat er allerlei alternatieven zijn voor een duurzamere leefstijl weten mensen vaak allang, maar de weg ernaar toe is niet altijd even snel en gemakkelijk bewandeld. Het leek wel alsof het thuiszitten een uitkomst bood: mensen hadden meer tijd om na te denken over wat ze allemaal in huis en voor zichzelf gebruikten, want daar gaat je aandacht opeens naar uit door continue thuis te zijn. Marieke en Judith zagen dit gebeuren: “Wij merken dat er nu meer dan ooit veel vraag is naar alternatieven voor schoonmaak- en wasmiddelen. Onze Aleppo zeep, groene Marseillezeep, zwarte schoonmaakzeep, biologisch afbreekbare wasnoten voor de vaatwas en kledingwas en (kleding)wasvlokken van witte Marseillezeep vliegen dan ook de deur uit.” Ook de duurzame, handgemaakte blokken zeep zonder chemische toevoegingen en zonder microplastics, microbeads en schuimmiddelen zijn een hot item op hun website, vooral sinds deze Corona tijd.

Het concept van sustOILable is dat alles echt puur natuur moet zijn. In de producten zijn daarom geen chemische stoffen en ook geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen te vinden. De enige conservering die aan de huidolie is toegevoegd is 0,1% vitamine E, maar dat is uiteraard geheel natuurlijk. Als ze het in de webshop hebben over amandelolie, dan is het ook echt pure amandelolie! Je wordt helaas nogal vaak genept in de cosmetische wereld en dat vinden Judith en Marieke niet oké. Ze zijn sustOILable begonnen nadat ze op een buurtbarbecue erachter kwamen allebei behoefte te hebben aan verzorgingsproducten die 100% natuurlijk én stijlvol maar duurzaam verpakt zijn. Daar lijken ze niet de enigen in te zijn geweest, want het gaat goed met de verkoop van hun producten!

Wat begon met een jaar nadenken over de juiste look & feel en onderzoek doen naar de beste producten en ingrediënten, zette zich in 2019 om naar een webshop met zes verschillende huidoliën voor verschillende huidtypes. Daar hadden ze ook al wat pure, handgemaakte zepen bij gezocht: Afrikaanse zwarte zeep, Aleppo zeep, zepen op basis van Havermout en zepen op basis van Shea Butter. Inmiddels is het assortiment van sustOILable gegroeid met veel verschillende pure handgemaakte zepen, voedende butters, natuurlijke wasmiddelen en onlangs zijn duurzame houten wattenstaafjes van katoen en wasbare wattenschijfjes van bamboevezels en katoen toegevoegd. In de toekomst hopen ze het assortiment nog verder uit te breiden met producten zoals shampoo bars, duurzame scheermesjes, scheerzeep (voor mannen en vrouwen), natuurlijke deodorant, enzovoorts. Want ook al begon het met verzorgingsproducten, Marieke en Judith hebben de gezamenlijke wens om iedereen überhaupt bewuster met zijn of haar omgeving om te laten gaan. Daarin is namelijk volgens hen nog veel meer mogelijk dan met huidproducten alleen: “We willen graag alle producten die je dagelijks gebruikt verduurzamen, precies omdat je het elke dag vastpakt en inzet.” Het mooie van veel van de duurzame producten van sustOILable is daarnaast ook dat je vaak veel minder verschillende soorten flessen en potten nodig hebt in huis. Marieke: “Met een paar producten uit onze webshop kan je al een complete lichaamsverzorging hebben. Amandelolie kan je bijvoorbeeld voor je hele lichaam gebruiken, je kan er je make-up mee afhalen, je kan je baby ermee insmeren en zelfs kleine beschadigingen op je parketvloer wegwerken. Opeens kan je dan met veel minder spullen heel veel doen, in plaats van dat je voor elk doeleinde een ander product gebruikt.”

Uit veel dingen blijkt dat de consument echt heel erg begaan is met het duurzaamheidskarakter van gebruiksartikelen vandaag de dag. “We kregen bijvoorbeeld een review van een klant die erg blij was met de fijne producten maar het niet zo leuk vond dat ze in de doos verpakt waren met – quote – ‘groene, chemische chipjes’. Nu zijn die gemaakt van volledig biologisch afbreekbare maiszetmeel. Dat is dus juist een duurzaam verpakkingsmateriaal maar het uiterlijk, de groene kleur, bedriegt hierin. Gelukkig kunnen we dan iemand wel gelijk goed informeren over de duurzame(re) opties wat betreft verpakkingen”, zegt Marieke. “Waar we bijvoorbeeld dan nog wel tegenaan lopen is de navullingsverpakking. Onze scheerzeep, die binnenkort online komt, zit bijvoorbeeld in een blikje dat heel vaak hergebruikt kan worden. Om het blikje weer met nieuwe zeep te kunnen vullen kan je een navulling bestellen, maar deze komt dan in plastic, omdat de zeep anders teveel vocht aantrekt. Helaas is er ook nog geen alternatief om vloeibare middelen, zoals onze huidolie, duurzaam in een navulverpakking te kunnen verpakken, maar als deze er komt stappen wij zeker over”, stelt Judith.

Soms lijkt het dus nog even niet anders te kunnen, maar Judith en Marieke denken in ieder geval over alles na en streven naar het best haalbare. Bij de productomschrijvingen op hun website kan je zien dat sommige producten door sustOILable buiten Europa gehaald worden. Dat lijkt dan niet zo duurzaam, maar sommige producten kan je simpelweg niet in de buurt krijgen. Wasnoten groeien bijvoorbeeld alleen in India. Vervolgens komen dit soort producten in hele grote getalen per schip naar Europa. “Het is echt niet zo dat wij het voor kleine beetjes laten overkomen natuurlijk,” zegt Marieke. Judith vult aan: “Daarnaast zoeken we wel ook zeker naar producten die we van dichtbij kunnen halen, bijvoorbeeld de Jojoba en Druivenpitolie komen uit Nederland.”

Marieke en Judith merken aan alles dat bewustwording groter aan het worden is. Ze hebben allebei een gezin en nog een fulltime baan naast hun werkzaamheden voor sustOILable. “Ik heb met collega’s een groepsapp waarin we elkaar tips geven over duurzame dingetjes voor thuis, ontzettend leuk! Daarnaast merk ik dat ons hele bedrijf er ook mee bezig is, op beleidsniveau,” zegt Judith. Marieke werkt – zo zegt ze het zelf – in een mannenwereld en vertelt dat ze nu zelfs tijdens de lunch wel eens gesprekken hebben over duurzaamheid in je dagelijks leven en daaruit volgend heeft ze al meerdere cadeaupakketten voor haar collega’s gemaakt. “Privé doen wij dingen ook vast nog niet helemaal goed, maar we doen heel erg ons best. Je bent je natuurlijk ook niet altijd overal bewust van, maar dat kan wel komen. Het gaat vooral om kleine stapjes zetten. Begin met een paar veranderingen en pas dan langzaam meer dingen aan waar je dan even stil bij staat. Gedragsverandering begint bij bewustwording, en dat is waar wij het voor doen.”

We mochten een heerlijk cadeaupakket van sustOILable – met daarin een lekkere olie, een stuk zeep en een heerlijke butter – weggeven. Deze winactie is inmiddels verlopen.

Op zoek naar een milieuvriendelijke, vegan deodorant? We hebben ze voor je verzameld.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?