Advertentie

De overgang, kan voeding jou ondersteunen?

We beginnen eerst even met een uitleg over de hormonen en hoe je voeding de hormoonbalans kan ondersteunen. Daarna duiken we wat dieper in het onderwerp de overgang. Hopelijk vind je zo precies wat jij wilt weten.

Hormonen en voeding

Hormonen kun je indelen in mannelijke en vrouwelijke hormonen. Onder de mannelijke hormonen zien we testosteron, deze worden voornamelijk aangemaakt in de teelballen en onder de vrouwelijke hormonen zien we oestrogeen en progesteron, deze worden voornamelijk aangemaakt in de eierstokken. Nog wel een kleine disclaimer. Dit wil niet zeggen dat vrouwen helemaal geen testosteron hebben en mannen geen oestrogeen en progesteron. De naam mannelijk en vrouwelijk heeft te maken met waar de grootste hoeveelheid wordt geproduceerd en het effect. Ze reguleren namelijk biologische vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Denk aan vruchtbaarheid, menstruatiecyclus, borsten en de groei van de geslachtsorganen. Naast deze geslachtshormonen heb je ook nog andere hormonen zoals groeihormonen en schildklierhormonen.

Bepaalde voedingsstoffen zoals zink en vitamine B6 hebben invloed op de hormonen. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouden en vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit.

De overgang

Dat was de basis over de hormonen, nu door naar de overgang. In de periode van de overgang raakt de voorraad eicellen op en daarmee ook een groot deel van de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Dit brengt verschijnselen met zich mee zoals opvliegers een droge huid en slijmvliezen. Dit klink niet heel prettig maar er zijn verschillende stoffen die hierbij kunnen ondersteunen.

Salie, ook wel Salvia, lijkt ondersteuning te bieden bij de overgangsverschijnselen en nachtelijk zweten. Wel is deze claim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. Maar wat salie door je eten kan zeker geen kwaad.

Vitex agnus castus, gemaakt van de vruchten afkomstig van monniksperen, ondersteunt de hormoonbalans tijdens de overgang en helpt bij overgangsverschijnselen. Deze claim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Rode klaver en hop als ondersteuning tijdens de overgang

Vind jij hop een heerlijke smaak hebben, dan zit je misschien wel helemaal goed. Want zowel hop als rode klaver kunnen helpen bij opvliegers, transpireren en rusteloosheid tijdens de overgang. Deze claims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.


Zijn er meer onderwerpen waar jij advies over wilt of meer over wilt weten? Stuur ons een mailtje en wie weet lees jij het binnenkort op de site!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41
Eet jij vegan? Maar hoe zit het dan met…
17x superfoods

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?