Naast dat veel plantensoorten eetbaar zijn, hebben ze ook een positieve invloed op ons lichaam. De stofjes die in theebladeren zitten, zorgen er namelijk voor dat je cellen onbeschadigd blijven. Daarom helpen de onderstaande theetjes zo goed tegen ontstekingen.
Een ontstekingsremmende thee wil nog wel eens slecht samengaan met medicijnen of supplementen. Drink daarom nooit te veel! Raadpleeg altijd een gezondheidsarts bij vragen of klachten.
Groene thee
Wij zijn een aantal jaren geleden van zwarte thee naar groene thee overgestapt. In eerste instantie deden we dit omdat we zwarte thee eigenlijk iets te sterk vonden, maar toen kwamen we erachter dat groene thee wel degelijk een ontstekingsremmende werking heeft. Win-win dus! Deze pure theesoort bevat veel polyfenolen en antioxidanten. Say what? Polyfenolen en antioxidanten gaan ontstekingen, virussen en bacteriën tegen. Daarnaast is deze theesoort lekker neutraal en dus ideaal als je even geen zin hebt in al die overheersende smaakjes!
Matcha thee
Het is groen, het is lekker in smoothies, thee en koffie en het heeft een ontstekingsremmende werking… Matcha! Doordat de theeplanten een maand in de schaduw staan voordat de bladeren geplukt worden, ontwikkelen ze meer chlorofyl. Van dat stofje moeten wij het hebben, want het maakt ons immuunsysteem sterker. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle vitamines die matchapoeder bevat…
Gember thee
Deze gezonde wortel is een heerlijke smaakmaker tijdens het koken en bevat veel goede vitaminen. Gember schijnt ook vol te zitten met antioxidanten die ontstekingen in ons lichaam tegengaan. Gember is dus gezond, ontstekingsremmend en ook nog eens ontzettend lekker. We raden het wel af om gember te eten of als thee te drinken als je bloedverdunners gebruikt, want gember maakt je bloed ook dunner.
Kurkuma thee
Wij gebruiken kurkumapoeder vaak tijdens het koken, maar sinds een aantal jaar nu ook door de thee. Deze wortel heeft wat weg van gember, maar is nog veel geler vanbinnen. De stof die kurkuma ontstekingsremmend (en pijnverminderend) maakt, is curcumine. Voor een groot glas thee is één eetlepel kurkumapoeder meer dan genoeg. We moeten toegeven dat de smaak vrij sterk is, maar je kunt natuurlijk altijd een beetje ahornsiroop toevoegen om het wat zoeter te maken.
Zo haal je het meeste uit je thee
Om de ontstekingsremmende thee (het liefst biologisch) echt zijn werk te laten doen, kun je het best voor losse theeblaadjes kiezen. Deze bevatten meer antioxidanten dan een theezakje. Laat je thee ongeveer vijf minuten in het kokende water trekken voor de meest effectieve werking. Houd wel altijd goed de houdbaarheidsdatum van verse thee in de gaten. Ook bladeren kunnen namelijk bederven en verliezen na verloop van tijd hun smaak en werking. Probeer ook eens om verschillende soorten theeblaadjes in één zakje doen. Het is even zoeken naar de lekkerste combinaties, maar het resultaat mag er wezen!