“Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.”
Bij LTGL zijn we overtuigd dat goede voeding veel voor je gezondheid kan betekenen en dat een holistische kijk erop waardevol en interessant is. Daarom schrijft orthomoleculair tandarts Marjolein Detiger vanaf nu elke week een column voor LTGL, waarin ze meer uitlegt over orthomoleculaire geneeskunde en alles wat daarbij komt kijken. Ze zal het onder meer hebben over nutriënten, mondgezondheid, supplementen en de effecten van goede voeding. Deze week: easy healthy.
Superfoods en supplementen zijn hot op dit moment. Op de radio word je om de oren geslagen met kiloknallers vitamine C, social media stromen over van kleurrijke poeders. Als dit dan de oplossing is voor een gezonder, langer en gelukkig leven, dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Waar begin je?
Eigenlijk is gezond eten helemaal niet per se hip en van nu. Sterker nog, de eerste mensen die deze aarde bewandelden, deden niet anders. Wat ze wel anders deden, was dat ze puur en natuurlijk aten en niet een ijskast opentrokken, maar moesten jagen en verzamelen. Evolutionair gezien zijn we helemaal niet zoveel veranderd, puur naar ons DNA gekeken. Onze manier van eten des te meer, al helemaal in de afgelopen decennia. Ons lichaam heeft moeite met het verwerken van die “industriële” voeding, hoewel we met behulp van de medische wereld ouder kunnen worden dan ooit tevoren.
Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, zei al: “Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.” Er zijn door de jaren heen verschillende theorieën geopperd over welk voedingspatroon de meeste gezondheidsvoordelen zou opleveren, omgezet naar een dieet. In de basis draaien ze allemaal om hetzelfde principe: gezondheid vanuit de diepste kern in je lichaam. Geen van alle is zaligmakend. Ieder mens is namelijk uniek, maar ook: de ene broccoli is de andere niet.
Als je keuzes moet maken in wat je wilt eten, hoe je wilt eten, wanneer je wilt eten en waar je je eten vandaan haalt, en daarbij ook nog extra supplementen moet inzetten, hoe weet je dan waar te beginnen? Blind vertrouwen op wat er op een verpakking staat is tricky, toch? En er zitten te weinig uren in een dag om hier hele studies aan te wijden.
Het menselijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. Met minuscule bouwstenen (vitamines, mineralen, fytonutriënten, eiwitten, aminozuren; noem maar op) worden alle vitale processen aangestuurd en gecontroleerd. Door kleine aanpassingen te maken, kan een groot verschil worden bereikt. Kleine aanpassingen zijn haalbaar! De uitdaging zit in uitzoeken wat voor jou persoonlijk het beste werkt, en wat jouw lichaam nodig heeft. Daar gaat het in de orthomoleculaire geneeskunde om. Het is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van je lichaam. Het aanvoeren van de juiste bouwstenen is essentieel: wanneer deze ontbreken, produceert je lichaam minder energie. Minder energie betekent dat tal van processen onvoldoende of niet kunnen plaatsvinden, met het ontstaan van allerlei klachten tot gevolg.
De juiste voedingsstoffen zijn niet alleen van belang voor je fysieke gezondheid, maar bepalen ook je emotionele welbevinden en de manier waarop je denkt en informatie verwerkt. We moeten dus eigenlijk terug naar de essentie: wat hebben onze cellen nu werkelijk nodig? Zijn we ons wel bewust in welke voedingsmiddelen deze essentiële bouwstoffen zitten? Voeding is de basis als bron van brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen. Maar hoe pas jij je voeding aan naar de behoefte van jouw lichaam?
Dat is een beetje puzzelen, een beetje uitproberen en een stukje begrip over hoe jouw lichaam werkt. Je koopt ook geen auto als je geen idee hebt hoe je erin moet rijden, laat staan dat je diesel gooit in een auto met een benzinemotor.
Het draait in de orthomoleculaire geneeskunde om gezondheid op het allerkleinste niveau. Met de juiste brandstof (nutriënten) voor jouw motor (de cellen) bereik je optimaal functioneren. Als in de diepste kern van je lichaam de vitale processen goed verlopen, dan zal dit effect hebben op je totale gezondheid. Easy healthy.
—–
Heb je een vraag over orthomoleculaire voedingskunde? Mail ons dan. We bieden hier nadrukkelijk geen persoonlijk consult aan, maar algemene vragen of onderwerpen kunnen we in deze columnreeks behandelen.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.