Advertentie

Column: de functie van suiker

Ken je dat? Je hebt net lunchpauze gehad, en vervolgens lig je in no time met je voorhoofd op je toetsenbord te snoozen. Waar komt deze dip vandaan? Heb je nou echt zo zwaar gegeten?

De functie van suiker

Je lijf zit vol met energiefabriekjes, mitochondriën genaamd. Hiervoor zijn onder andere vitamine en mineralen voor nodig, maar ze gebruiken suikers als brandstof om bruikbare energie te maken. Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers. De koolhydraten die zoet smaken noemen wij suikers. Suiker wordt in het lichaam omgezet in glucose. Het hormoon insuline zorgt er daarna voor dat glucose vanuit het bloed in de cel terecht komt en daar kan dienen als brandstof voor de energiecentrale. Insuline is dus eigenlijk de sleutel die de celdeur voor glucose open zet. Op deze manier komt de brandstof bij je hersenen en spieren terecht. We hebben suiker dus nodig om te kunnen denken en bewegen.

Glycemische Index

Glucose is een enkelvoudig suikermolecuul, ready to use voor een cel. Maar bestaan ook meervoudige suikers. Je kunt het zien als een ketting met schakels van suiker. Bij het eten van (bijvoorbeeld) een boterham krijg je deze meervoudige suikers (koolhydraten) binnen, die vervolgens tijdens de vertering in stukjes worden geknipt zodat er losse glucosemoleculen ontstaan. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor. Hoe snel koolhydraten worden verteerd in de darm en als glucose in het bloed worden opgenomen, wordt uitgedrukt in de Glycemische Index (GI). Deze maat geeft dus aan hoe snel een koolhydraat de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Koolhydraten met een hoge glycemische index worden snel verteerd en worden snelle suikers genoemd.

Eat, sugarhigh, crash, repeat

Ook de hersenen zijn gek op suiker omdat ook daar glucose als brandstof dient. Zodra er een tekort aan suikers in het bloed is, geven de hersenen gelijk opdracht aan het lichaam om opnieuw suikers tot zich te nemen. Resultaat; je voelt je futloos en krijgt de aandrang om iets te eten wat bestaat uit snelle suikers. Eat, sugarhigh, crash, repeat. De koolhydraten die langzamer door het lichaam worden afgebroken en daarmee de bloedsuikerspiegel (en insulineproductie) geleidelijk laten toenemen geven minder snel een gevoel van flauwte. Daarmee is ook de snackbehoefte afgezwakt.

Je kunt de glycemische index dus gebruiken als hulpmiddel om in te schatten wat er met je energiepeil zal gebeuren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn op internet complete tabellen te vinden hierover. Maar hoe zit het dan als je bij je lunch niet alleen maar vijf wortels eet, maar je neemt bijvoorbeeld ook dadels met pindakaas, of een pita gefrituurde falafel? Al deze factoren zijn van invloed op de totale glycemishe index van de maaltijd. Daarbij is het per persoon verschillend hoe je lichaam eten verwerkt, hoe snel je maag leeg raakt en hoe je vertering werkt. Misschien krijg jij wel een dip na het eten van een banaan terwijl je collega er gemakkelijk drie kan eten en nergens last van heeft.

Langzame suikers, langzame koolhydraten zouden dus een oplossing kunnen zijn om energiek de dag door te komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen voortaan een siësta te houden..

LTGL_Marjolein
Marjolein Detiger
Orthomoleculaire tandarts
 
Marjolein schrijft elke zaterdag een column voor LTGL, waarin ze meer uitlegt over orthomoleculaire geneeskunde en alles wat daarbij komt kijken. 
 
Meer informatie over de orthomoleculaire tandartspraktijk van Marjolein: deholistischetandarts.nl
Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wanneer is koek vegan?
Geef je huid een sterren behandeling met STARSKIN®
Onze favoriete vegan beauty lijnen van bekendheden
De lekkerste pannenkoeken bak je met deze plantaardige melk

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?