Advertentie

Brainfood: deze voedingsstoffen wil je niet missen

Gezonde voeding heeft invloed op processen in je lichaam, waaronder ook leerprestaties, het geheugen en in het algemeen het functioneren van de hersenen. Welke stof waar precies invloed op heeft en waar je dit in je voeding terug kunt vinden bespreken we in dit brainfood artikel.

Goede voeding is er ter ondersteuning van ons lichaam. Een lichaamsdeel dat je goed kunt supporten met voeding zijn de hersenen. Er is een hele lijst aan stoffen die van invloed zijn op ons brein. Hieronder benoemen we ze met hun invloed op de hersenen en uit welke voedingsmiddelen ze je haalt.

Biotine

De eerste is biotine, vitamine B8. Deze vitamine draagt bij aan hersenfuncties die betrokken zijn bij de concentratie, het leervermogen en het beredeneervermogen. Daarnaast ondersteunt het de geestelijke inspanning en is het betrokken bij het geheugen. Plantaardige bronnen waar je deze voedingsstof in terugvindt zijn pinda’s en noten.

Foliumzuur

Ook foliumzuur, vitamine B11, heeft invloed op de hersenen. Het draagt bij aan de leerprestaties en het functioneren van het geheugen. Daarnaast is het ook goed voor het concentratievermogen. Foliumzuur is van nature te vinden in groente, volkorenproducten en brood.

Magnesium

Magnesium is goed voor de leerprestaties, het concentratievermogen en geheugen. Je vindt magnesium in plantaardige voeding, zoals graanproducten, groente en noten.

Vitamine B1, B6, B12 en vitamine C

Deze B-vitamines horen ook bij de hele lijst aan voedingsstoffen die je brein kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan geestelijke inspanning en het functioneren van het geheugen. Vitamine B1 en B6 vind je in brood, graanproducten, aardappelen en groente. B12 is bij een plantaardig voedingspatroon verstandig om aan te vullen met supplementen omdat je deze vitamine alleen vindt in dierlijke voedingsmiddelen en vitamine C haal je uit aardappelen, groente en fruit.

Vitamine B5

Ook vitamine B5, ook wel pantotheenzuur, helpt bij geestelijke inspanning en levert een bijdrage aan normale mentale prestaties. Je vindt deze vitamine in volkorenproducten, peulvruchten, groente en fruit.

Omega 3

Deze vetzuren zijn misschien wel de bekendste als het gaat om het ondersteunen van de hersenen. 250 milligram DHA (een van de Omega 3-vetzuren) per dag is goed voor de hersenfunctie. Dit kun je ook uitleggen als: Omega 3 speelt een belangrijke rol in het functioneren van de hersenen. Omega 3 wordt ook wel een visvetzuur genoemd omdat de belangrijkste bron vette vis is. Maar er zijn ook plantaardige bronnen zoals olie, zaden, noten en pitten.

Verder zijn er nog stoffen die mogelijk invloed hebben op je brein. Een daarvan heet monnieri. Bacopa monnieri komt uit de weegbreefamilie, is een moeras- of ‘aquarium’ plantje met kleine bloempjes. Deze plant heeft een positief effect op het geheugen en het concentratievermogen en ondersteunt het leervermogen. Daarnaast is citroenmelisse goed voor de cognitieve en mentale gezondheid. Deze claims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Eet om je hersenen te ondersteunen gevarieerd en vul je voeding waar nodig aan met supplementen.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Hoera! Een nieuwe vegan Ben & Jerry’s smaak
8 x vegan zonder vleesvervangers
Vegan zonder soja
Voeding voor je botten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?