Wat Bonduelle belooft rondom duurzame landbouw:
#1 Bonduelle belooft groente altijd vers uit het seizoen van volle grond
Bonduelle werkt met Europese telers die groente verbouwen in de volle grond: daar waar ze het beste groeien onder de zon. De groenten worden op hun optimale punt van rijpheid, smaak en nutriënten geoogst. De groenten worden daarna binnen 4-12 uur meteen verwerkt en verpakt. Het gehalte aan nutriënten blijft hierdoor gelijk, hoelang je het blikje ook in je keukenkast hebt staan. Het gehalte aan voedingsstoffen doet daarmee na bereiding niet onder aan het gehalte van bereide verse groenten.
#2 Bonduelle belooft de biodiversiteit en bodem te beschermen
Bonduelle helpt haar telers alternatieve technieken te gebruiken om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te beschermen.
#3 Bonduelle belooft minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken
Bonduelle stimuleert telers alternatieve ongedierte- en onkruidbestrijdingstechnieken te gebruiken die minder belastend zijn. De range producten met de claim “vrij van restanten aan bestrijdingsmiddelen” breidt zich op dit moment uit en nu geldt he in ieder geval al voor de mais.
Wat Bonduelle belooft rondom duurzame voeding:
#4 Bonduelle belooft geen overbodige toevoegingen
Bonduelle gebruikt enkel natuurlijke conserveringsmethoden zoals inblikken en invriezen. Het bedrijf voegt alleen ingrediënten toe die écht nodig zijn voor de smaak, dus geen conserveringsmiddelen. Het assortiment breidt nu bijvoorbeeld ook uit met mais zonder toegevoegd zout. Daarnaast gaat op de verpakkingen de Nutriscore vermeld worden. Deze geeft aan hoe goed de voedingswaarde van het product is. 98% van de producten van Bonduelle heeft de A-score (de hoogte score).
#5 Bonduelle belooft biologische producten
Bonduelle biedt de meest populaire producten in haar houdbare assortiment ook biologisch aan. Ook ondersteunen zij telers bij de transitie naar biologische teelt.
#6 Bonduelle belooft duurzame verpakkingen
Bonduelle gebruikt minder verpakking, en de verpakking die zij gebruiken, is of maken ze recyclebaar. Blik is het meest recyclebare materiaal, waarbij 96% van de blikjes in de omloop terugkomt als staal. Het doel is dat in 2025 ook het plastic en karton 100% recyclebaar en herbruikbaar is. Als consument zul je dit gaan merken bij bijvoorbeeld de diepvriesverpakkingen, omdat Bonduelle daarvoor een verpakking gaat gebruiken die herhaaldelijk kan worden gerecycled in Nederland. Jouw recyclinggedrag wordt vervolgens gestimuleerd doordat ze op de verpakking aangeven hoe deze gerecycled kan worden.
#7 Bonduelle belooft plantaardige inspiratie voor chefs
Bonduelle helpt chefs om meer plantaardige gerechten op de menukaart te zetten. Het bedrijf biedt voortdurend receptinspiratie en hun Culinair Manager biedt chefs ondersteuning online en tijdens workshops.
B Corp-certificering voor Bonduelle
Naast deze beloftes streeft het familiebedrijf ernaar om B-Corp gecertificeerd te worden. Hiermee laten ze zien niet de beste van de wereld te willen zijn, maar het beste voor de wereld te doen. B Corp-bedrijven streven namelijk de hoogste standaard na op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en het milieu, en zijn hier ook transparant over. Dopper en Tony Chocolonely zijn voorbeelden van gecertificeerde bedrijven. Een B Corp-certificering geeft aan dat een bedrijf zich constant blijft ontwikkelen en inzetten om duurzamer te zijn. In 2025 wil Bonduelle dit bereiken, waarmee ze hun duurzame karakter concreet willen maken.
Bonduelle had dus al een duurzaam karakter, wat bijvoorbeeld komt door het gebruik van blik als verpakking van hun vers geoogste producten. Dit is namelijk niet alleen het meest recyclebare materiaal, maar houdt producten heel lang vers, zonder conserveringsmiddelen toe te hoeven voegen. Ook draagt dit bij aan de vermindering van voedselverspilling. Als we denken aan verse groenten, denken we aan het versschap. Ingeblikte groenten bederven echter niet en dragen daarom nauwelijks bij aan het verlies van voedsel omdat het praktisch nooit weggegooid wordt. Groenten uit blik zijn dus niet alleen gezond en gemakkelijk voor jou, maar ook nog eens goed voor de planeet!
Al met al: Happy World Food Day!