Ben je vegan en heb je last van artrose?

Artrose is een veelvoorkomende ziekte. In 2019 hadden maar liefst 1,5 miljoen mensen te kampen met deze reumatische aandoening. Shocking hè?! Vonden wij ook. Maar wat is artrose precies? En wat is de link met (vegan) voeding? We vertellen het je!

Laten we beginnen met wat artrose is. Artrose is een reumatische aandoening, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het is een ziekte waarbij de kwaliteit van het kraakbeen langzaam afneemt. Doordat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, kunnen er veranderingen in het bot plaatsvinden. Dit kan leiden tot de vorming van zichtbare knobbels, ook wel osteofyten genoemd. Ook de zenuwen in de gewrichten kunnen veranderen. Dit kan zorgen voor veel pijn aan deze gewrichten. Een voorbeeld van veel voorkomende gewrichtsslijtage is artrose in de knie. Hierbij verandert het kraakbeen in de knie langzaam, wat pijn en stijfheid als gevolg kan hebben.

 

Kortom, een ontzettend vervelende ziekte. Wat veel mensen niet weten, is dat een bewust voedingspatroon deze chronische aandoeningen kan voorkomen of de pijn kan verminderen. Volgens het RIVM zou een gezonde voeding leiden tot een verminderde kans op het achteruitgaan van het kraakbeen en pijn aan de gewrichten. Dat is goed nieuws! Hoe je dat doet? Há, dat zochten we voor je uit.

 

Laten we vooral beginnen met wat je juist wel mag eten. Het zal je vast niet verbazen dat verse groenten en fruit ontzettend belangrijk zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vitamine C. Daarnaast worden volkoren graanproducten en onverzadigde vetten (zoals zaden, avocado en noten) aangeraden. Krachtige voedingsstoffen die een pijnstillende werking hebben bij gewrichtsklachten zijn olijfolie, kurkuma en wilgenbast.

 

Wat mag je dan niet eten? Uit onderzoek is gebleken dat zuivelproducten, eieren, vlees en suiker de klachten bij artrosepatiënten verergeren. Laat deze voedingsmiddelen dan ook vooral links liggen, of probeer in ieder geval te matigen. Dit heeft vooral te maken met de verzadigde vetten die vaak in vlees en overige dierlijke producten zitten, maar ook in snoep, koek, gebak en chocola. Ben je (flexi-)vegan? Dan zit je dus al snel goed.

Mocht je last hebben van artrose of bang zijn hier last van te krijgen, kunnen wij jou dit dieet zeker aanraden. Voeding en artrose lijken misschien op het eerste gezicht een vreemde combinatie, iets waar je niet snel aan zult denken, maar het kan echt een verschil maken! Misschien had je het al door, maar we zeggen het toch nog maar even: dit dieet sluit easypeasy aan bij een vegan lifestyle. Je eet vooral groenten,

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?