Avocado: van pit tot boom in je eigen home!

Avocado! Alleen al bij de gedachte aan deze ‘vruchtgroente’ loopt het water je waarschijnlijk al in de mond. Zowel overheerlijk op je cracker tijdens de lunch, of door je saladebowl in de avond. Het vette vruchtvlees is goed voor hart en bloedvaten, rijk aan kalium en heeft een hoog vezelgehalte. Daarnaast smelt het ook nog eens overheerlijk op je tong! Kortom: we zouden elke dag wel avocado kunnen eten. Mocht je dat – net als wij – doen is het zonde om de pit telkens weg te gooien. Je kan er namelijk heel gemakkelijk een leuke plant van maken voor in je huis!

Je eigen avocadoboom kweken is veel makkelijker dan je misschien dacht. Wat je nodig hebt is een glas en satéprikkers (die je waarschijnlijk al in huis hebt) en de pit van een avocado – waar je hopelijk lekker van hebt zitten smullen! Je hebt er dus helemaal geen tuin voor nodig en het enige wat er van je gevraagd wordt is een beetje geduld.

Hoe kweek je avocado’s?
Zorg ervoor dat je de pit goed afspoelt zodat er geen enkel vruchtvlees meer aan zit (anders gaat dat schimmelen). Steek dan een aantal satéprikkers (drie of vier) rondom in het midden van de pit. Pak het glas en doe de pit daarin, waardoor de prikkers op de rand van het glas blijven hangen en de avocado in het midden van het glazen randje balanceert. Vul het glas vervolgens met water net zover totdat de pit van de avocado voor ongeveer twee cm vanaf de onderkant onder water staat. Zet het geheel vervolgens op een zonnige, warme plek.

Zorg er in de tijd daarna voor dat de pit altijd onder water blijft te staan en ververs het water om de dag. In het begin zal je nog niks zien (zoals we al zeiden: je hebt geduld nodig), maar na ongeveer twee à vier weken zou je uit de pit een klein topje moeten kunnen ontdekken. Het zou echter ook nog wat langer (lees: twee maanden) kunnen duren, dus geef niet te snel op!

Een tijdje later komen er worteltjes aan de onderkant. Zodra deze vijf tot tien centimeter lang zijn, kan je de pit overzetten naar een pot met vochthoudende potgrond. Op zoek naar een leuke pot voor in huis, op je balkon of in de tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor een polyester plantenbak. Zorg ervoor dat de pot relatief groot is voor de pit, met een doorsnede van ongeveer vijftien centimeter (avocadoplanten hebben vrij veel ruimte nodig). Zorg ervoor dat de pit nog voor de helft uit de aarde steekt. Hou de grond goed vochtig en zie hoe er vanzelf een hele leuke plant tevoorschijn komt. Zo hoef je helemaal geen dure planten of boompjes te kopen om je omgeving op te fleuren. Daarnaast is het ook nog eens veel specialer om je in eigen-gekweekt-groen te omgeven. Al je aandacht voor een pitje zal worden beloond!

P.S. Zou je het liefste een echte avocadoboom willen kweken? Dan kan je het kleine boompje uit de pot overzetten in de vaste grond zodra de stam goed dik is. Vanaf dit moment moet je wel nóg meer geduld hebben: na ongeveer vijf jaar na goede verzorging zullen er steeds meer kleine vruchten groeien en na zeven jaar zou je met een beetje geluk een avocado kunnen plukken. Let er daarbij wel op dat het boompje in de winter goed beschermd wordt. Avocadoplanten kunnen slecht tegen de kou namelijk – iets wat wij maar al te goed snappen.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?