Antioxidanten: wat zijn het en wat doen ze?

Antioxidanten. Een begrip dat enorm vaak wordt gebruikt maar, in onze ogen, best abstract blijft. Wat zijn het eigenlijk en wat doen ze precies? Zijn ze te vinden in specifieke voedingsmiddelen en moet je er extra op letten? Wij gaan proberen je het op een eenvoudige manier uit te leggen. Bij vragen, laat het ons gerust weten!

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen met vergelijkbare functie. Het kunnen vitaminen zijn zoals vitamine E en C. Maar ook spoorelementen en andere stoffen in bijvoorbeeld groenten en fruit kunnen een antioxidant werking hebben.

Wat doen antioxidanten?

Een antioxidant beschermt je lichaamscellen en weefsels tegen invloeden van buiten af. Dit doen ze heel de dag door. Die stoffen van buiten af kunnen vrije radicalen zijn. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. De antioxidant vangt als het ware die stof zodat hij de cellen en weefsels niet kan beschadigen.

Gelukkig zijn veel stoffen in gezonde voeding antioxidanten. Je haalt ze bijvoorbeeld uit groenten, fruit en volkoren producten.

Welke voedingsstoffen zijn bekende antioxidanten?

Bepaalde voedingsstoffen zijn beroemd om hun anti-oxidatieve werking. Denk bijvoorbeeld aan koper, mangaan, vitamine B2, selenium, vitamine E, vitamine C en zink. Deze stoffen beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht, beschermen de gezonde lichaamscellen en vormen een barrière tegen de vrije radicalen.

Een lepel olijfolie a day keeps the doctor away?

In olijfolie zit een stofje genaamd polyfenol. Wanneer je 20 gram olijfolie op een dag eet krijg je genoeg van deze stof binnen zodat het effect kan hebben op het lichaam. Het effect waar we dan over hebben is de bescherming tegen oxidatieve schade. Ze hebben namelijk een anti-oxidatieve werking voor bloedlipiden. Bloedlipiden zijn vetachtige stoffen die je lichaam nodig heeft. Bekende varianten hiervan zijn cholesterol en triglyceriden.

Andere stoffen met antioxidatieve werking.

Er wordt heel veel onderzocht op het gebied van voedingsstoffen en zoals we al eerder benoemde zijn veel stoffen antioxidanten. In hoeverre dit voldoende noemenswaardig is dat je er een claim over kan maken wordt nog onderzocht. Het is mogelijk dat druivenpitten, resveratrol, kurkuma, propolis, gember, acerola kers, groene thee, knoflook en bessen zoals cranberries, blauwe bessen en bosbessen helpen bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Dit is echter nog in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Orthomoleculaire Educatie delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?