Het woord zegt het eigenlijk al, maar een vleesvervanger is een vervanging voor vlees. Ze bevatten vaak dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar deze natuurlijke vleesvervangers worden vaak gemaakt van bonen, peulvruchten en noten (of eieren als je voor een vegetarische variant gaat). Je hebt ook vervangers die worden gemaakt van groenten, soja en peulvruchten. Dan moet je denken aan de bekende vegaburgers en vegaballetjes. Als laatste heb je ook vegan vleesvervangers die van gefermenteerde sojabonen worden gemaakt. Dat zijn de life saving tofu en tempeh.
Hoe geweldig wij het alternatief van gefermenteerde sojabonen ook vinden, je krijgt hiermee niet alle vitaminen binnen die je als vegan nodig hebt. Laten we vooropstellen dat je dit natuurlijk gewoon kunt compenseren met andere ingrediƫnten in je maaltijd. Als je dat lastig vindt, zijn natuurlijke vleesvervangers de uitkomst van de eeuw! Vooral vleesvervangers van linzen, kikkererwten en noten zijn heel makkelijk te combineren en ook nog eens mega gezond!
Je kunt het vlees in je maaltijd dus vervangen door groenten en noten, alleen daarmee is de vleesvervanger niet identiek aan vlees. Als je dus echt voor een burger of balletjes wilt gaan, met dezelfde structuur als vlees, moet je voor iets anders kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan soja, tofu, tempeh, seitan en lopino. Nieuwsgierig naar deze vleesvervangers en wat je er mee kunt? Wij praten je uitgebreid bij in dit artikel!
Het aanbod aan vegan vleesvervangers in de supermarkt is in de afgelopen jaren heel hard gegroeid. Vooral de Albert Heijn heeft een groot assortiment. Merken die je vaak ziet liggen zijn De Vegetarische Slager, Vegafit, Quorn, Goodbite en het Albert Heijn huismerk. Dit zijn allemaal hele fijne, vegan opties. Realiseer je wel dat de meeste vervangers aan de prijzige kant zijn. De meest gezonde en goedkope vleesvervangers maak je zelf. Probeer eens een zwarte bonenenburger of een burger van quinoa en venkel. Wij kunnen hier elke dag wel van genieten!