Alles over ijzer

We hebben al eens eerder over ijzer geschreven en merken dat het voor sommigen nog altijd een aandachtspunt is. Wij krijgen vaak vragen binnen van lezers met een plant-based diet. Want, waarom is ijzer zo belangrijk en is het goed om het bij te slikken wanneer je vegan eet? Wij vertellen je er graag nog wat meer over.

IJzer is een mineraal en hoort bij de groep spoorelementen. Dit wil zeggen dat je relatief weinig van het stofje nodig hebt om te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Toch is ijzer belangrijk en ondersteunt het heel wat processen in het lichaam.

 

Wat doet ijzer allemaal?

IJzer draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Hemoglobine speelt een rol bij het transport van zuurstof door het bloed. Maar dat is niet alles, dit spoorelement draagt bij aan een normale, goede zuurstoftransport in het lichaam. Dit zijn echter maar twee voorbeelden, graag delen we nog enkelen:

IJzer ondersteunt het celdelingsproces. Dit proces is van belang, zo worden de oudere cellen vervangen door nieuwe cellen.

Dit speciale spoorelement draagt tevens bij aan een normale cognitieve functie en is daarom van belang bij kinderen, waarbij het de ontwikkeling van de cognitieve functie ondersteunt. Cognitie is het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.

En alsof dat nog niet genoeg is, draagt ijzer ook nog bij aan een normaal energieleverend metabolisme, aan de normale werking van het immuunsysteem en de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

 

Voldoende ijzer

Er zijn verschillende manieren waarop je voldoende ijzer tot je kunt nemen. Ondersteun je lichaam door het eten van de volgende voedingsmiddelen: spinazie, peulvruchten, quinoa en pompoenpitten. Als aanvulling op de dagelijkse voeding kan ook gekozen worden voor een ijzersupplement.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

 

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Vegan aanbiedingen week 19-20
Column: Waarom voeding je beter maakt
Ik stond op de cover van VRIJ Magazine

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Laat je elke maand opnieuw verrassen!

Wat eten we vandaag?

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.