Advertentie

Alles over het Planetary Health Diet

We snappen dat in een keer overstappen naar een compleet plantaardig dieet best een uitdaging kan zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop je een eerste stapje kunt zetten, want met dat eerste stapje kunnen we samen al zo’n groot verschil maken! We vertellen je daarom graag over het voedingspatroon van Planetary Health Diet en willen je laten zien dat wanneer je minder vlees en vis eet, je toch nog alle juiste voedingsstoffen makkelijk binnen kan krijgen. Hopelijk helpt dit artikel jou verder en mocht je toch nog vragen hebben, laat het ons weten! We denken enorm graag mee :)

De EAT-Lancet commission zag de noodzaak om met een duurzaam en gezond voedingspatroon te komen. Het gemiddelde huidige voedingspatroon beschadigt namelijk de aarde door bijvoorbeeld CO2 uitstoot, watergebruik en landgebruik. Ook zijn er veel ziektes en klachten die veroorzaakt worden door ons huidige voedingspatroon, bijvoorbeeld diabetes en obesitas.

Bijna twee jaar geleden kwam de EAT-Lancet commission daarom met een spiksplinternieuw dieet om de wereld en haar mensen mee te helpen: het Planetary Health Diet (PHD). 1.

 

Wat is het Planetary Health Diet?

Een plantaardig voedingspatroon speelt een grote rol binnen het PHD. De bedenkers van het dieet streven naar het gebruik van minder dierlijke producten en een groei aan inname van onder andere groenten, peulvruchten en noten. Hier is voor gekozen omdat deze producten veel minder belastend zijn voor het milieu. Ook bevatten groeten, peulvruchten en noten weinig tot geen verzadigde vetten en zijn daarmee vaak veel beter voor de gezondheid.

In het tabelletje hieronder zie je hoe het dieet precies is opgebouwd voor een dag met een inname van 2500 kilocalorieën.

 

 

Een mens eet gemiddeld tussen de 100 en 150 gram eiwitbronnen bij bijvoorbeeld een avondmaaltijd.  Als je dit omrekent aan de hand van de tabel betekent dit het volgende voor je eetpatroon per week: ongeveer twee dagen vlees, een dag eieren, een dag vis en drie dagen plantaardig eten. De focus ligt dus op plantaardig eten. Dit is voortgekomen uit een onderzoek dat aantoont dat een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon mensen gezonder laat voelen, minder welvaartsziektes geeft en dus – als plus – ook minder belastend is voor onze mooie planeet. Ons motto om minimaal één keer per week plantaardig te eten is volgens de EAT-Lancet commission dus al een grote stap in de goede richting.

 

Wat hoort er nog meer bij het Planetary Health Diet?

Naast deze voedingsadviezen hangen er aan het Planetary Health Diet ook doelen, die de EAT-Lancet commission hoopt te halen als iedereen op dit dieet zou overstappen. Een van de doelen is dat we met het houden aan het PHD in 2050 iedereen voldoende kunnen voeden en de belasting voor de aarde drastisch hebben verminderd.

Een ander doel is om verspilling tegen te gaan. Dit doen ze door uit te rekenen hoeveel men nodig heeft en aan te moedigen meer te delen met elkaar. Ook wijzen ze de voedingsindustrie op de feiten om hopelijk daar ook verandering voor elkaar te krijgen. Op dit moment gaat 1/3e van het voedsel dat voor mensen geproduceerd wordt, verloren of dit wordt verspild. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 1.3 miljard ton voedsel per jaar dat verloren gaat!2. Heel begrijpelijk dus dat dit mee wordt genomen in een plan voor een duurzamer leven. Na deze cijfers pakten wij gelijk het artikel over zero waste er nog eventjes bij!

Ga je dit voedingspatroon proberen? Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen van meer plantaardig eten! Zijn er andere onderwerpen waar je tegenaan loopt als je meer plantaardig gaat eten en heb je vragen, schroom niet en laat het ons weten!

 

 

 

  1. Willett, W. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet
  2. FAO. (2011). Global food losses and food waste. FAO.

 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?