Alles over asperges

Het is april, grote kans dat je binnenkort weer borden langs de weg ziet staan met daarop: verse asperges, je komt ze op de markt en in de schappen van de supermarkt tegen. Wij zijn in ieder geval blij want oh wat zijn we gek op asperges. We eten ze ieder jaar (vaak) maar hebben nooit gedacht uit te zoeken of ze ook daadwerkelijk gezond zijn. Daar komt dit jaar verandering in.

Soorten asperges

Er zijn verschillende soorten asperges in de kleuren wit, groen en paars. De witte asperges zijn groot favoriet in Nederland. Ze groeien onder de grond en zijn maar een korte periode in het jaar te koop. De groene variant is het hele jaar door verkrijgbaar, alleen komen ze dan wel uit Mexico of Peru dus hebben ze er al een hele reis opzitten. De groene asperge is erg populair in Italiƫ (en wordt om deze reden in veel Italiaanse gerechten gebruikt). De paarse asperge is minder makkelijk om aan te komen. In Nederland kun je ze op bestelling krijgen bij de betere groentezaken en/of groothandels. Qua smaak lijken ze erg veel op de groene asperge.

Het aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is kort en heel specifiek: deze loopt van de tweede donderdag van april tot 24 juni. Zodra dit seizoen voorbij is mag de plant verder groeien en energie opdoen voor het jaar erna. Leuk om te weten, de aspergeplant kan tot wel 10 jaar lang asperges geven.

Bereiding van witte asperges

De grootse klus, wanneer je asperges wilt eten, is toch wel het schillen van deze groente. Met schil is de stengel namelijk erg hard en bitter van smaak. Aspergeboeren denken graag met ons mee en hebben een schilmachine staan. Heb je nu de ongeschilde asperges in huis gehaald? Dan kun je ze zelf schillen met een aspergemesje of een dunschiller. Sla deze stap niet over want het eindresultaat is draderig en hard. Dit doet geen eer aan hoe lekker de groente kan zijn. Heb je de asperges geschild dan is het een kwestie van ze in 8 tot 10 minuten gaarkoken, de meest bekende bereidingswijze.

Bereiden van groene asperges

De groene variant is een stuk gemakkelijker. Je kan ze wokken, roosteren of ook ongeveer 8 minuten koken. Maar je hoeft hierbij niet de asperge te schillen. Alleen het harde droge kontje vanaf snijden. Want deze is niet heel lekker.

Asperges bewaren

Heb je asperges gekocht maar gebruik je ze niet meteen dezelfde dag? Rol ze dan in een schone, vochtige theedoek en stop ze vervolgens in een plastic zak. Leg deze in de groente la. Zo kun je ze een aantal dagen bewaren zonder dat ze uitdrogen.

Voedingsstoffen in asperges

Naast dat we gek zijn op asperges is er nog een fijne bijkomstigheid, asperges zijn ook nog eens erg gezond! Ze bevatten heel wat goede voedingsstoffen die je lichaam weer ondersteunen bij verschillende processen.

Vitamine K

De eerste in het rijtje die we willen benoemen is vitamine K. Deze vitamine helpt bij bloedstolling en speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak. En vind je in de heerlijke asperge.

Vitamine C

Vitamine C, we raken er nooit over uitgepraat. Deze vitamine heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Een paar daarvan zijn: vitamine C bevordert de weestand tijdens en na lichamelijke inspanning, ondersteunt het immuunsysteem, is een antioxidant, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en helpt om vermoeidheid te verminderen.

Vitamine B1

Deze vitamine bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt het energieniveau, is goed voor het hart en draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Daarnaast is het van belang voor het zenuwstelsel.

Vitamine B11

Deze vitamine wordt altijd in een zucht genoemd met zwangerschap. Maar daarmee wordt hij bijna tekortgedaan. Ook als je niet zwanger bent of wilt worden is deze vitamine zeker van belang. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de aminozuur-synthese, ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, helpt om vermoeidheid te verminderen en nog veel meer.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant. Dat wilt zeggen dat de vitamine cel beschermend werkt.Ā  Tegen invloeden van buitenaf.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Orthomoleculaire Educatie delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ā€˜inschrijvenā€™ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?