Advertentie

Alles over ADH

Wat is ADH nou eigenlijk? Deze vraag krijgen wij best vaak en daarom leggen we het vandaag met liefde uit. Wat betekent het en hoe werkt het precies?

Op heel veel producten, met name dingen zoals voedingssupplementen, zie je het nog staan: de ADH. Maar wat is dit? Wij leggen het je uit.

 

ADH

De ADH staat voor ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’. Dit geeft aan hoeveel iemand dagelijks van een voedingsstof nodig heeft. Houd daarbij altijd wel in gedachten dat natuurlijk iedereen anders is en je altijd uitzonderingen hebt. ADH is er dus eigenlijk als een soort houvast. Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt eerst gekeken naar de gemiddelde behoefte, dus wat voor 50% van een bepaalde bevolkingsgroep voor die voedingsstof voldoende is. Omdat deze waarde nog vrij specifiek is, wordt de ADH vervolgens vastgesteld door de gemiddelde behoefte plus nog twee keer de standaardafwijking (dit is een begrip in de statistiek voor spreiding). Door deze spreiding mee te nemen, is de ADH geschikt voor ongeveer 97% van de bevolkingsgroep. De ADH geeft aan vanaf welke waarde je lichaam alle functies kan uitvoeren die ondersteund worden door die specifieke voedingsstof.

De ADH is dus een fijne houvast om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende van de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt via de voeding. Supplementen kunnen hier een aanvulling op zijn. Soms kan het alleen wel een beetje verwarrend zijn, want op verschillende verpakkingen kunnen andere hoeveelheden aanbevolen worden. Bij orthomoleculaire voedingssupplementen wordt er vaak gebruik gemaakt van een hogere (optimale) dosering. Dit komt omdat deze waarde in veel gevallen beter past bij de doelgroep die de supplementen gebruikt. Dit wordt wel volledig veilig en gecontroleerd gedaan, dus zal altijd binnen de grenzen van je gezondheid blijven.

 

RI

De wettelijke verplichte vermelding voor nutriënten is eigenlijk de RI, en niet de ADH. RI staat voor referentie inname. Deze innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. De referentie inname geeft een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die een volwassene gemiddeld nodig heeft.

Om nog even kort het verschil te benoemen: de RI is dus de gemiddelde behoefte en de ADH heeft betrekking op de gemiddelde behoefte van de bevolking, met daar bovenop nog een ruime marge om rekening te houden met de spreiding van de behoefte in de bevolking. Daarom is de ADH voor de zekerheid wat hoger dan het werkelijke gemiddelde.

Het percentage van de RI is verplicht om aan te geven op verpakkingen. Voorheen stond de ADH op de verpakking, nu alleen de RI. Omdat één duidelijke waarde waarschijnlijk fijner is om te hebben, is er afgesproken om in de toekomst alleen deze RI aan te geven op verpakkingen. De ADH blijft nog wel bestaan in artikelen en bij het geven van aanbevelingen, maar op verpakkingen gaat dit dus langzamerhand verdwijnen.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!
Vegan airfryer recepten
VEGAN IN HET NIEUWS: Van de beste vegan kazen, tot vegan parfum en van TED conferenties tot de PETA Vegan Food Awards.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?