Tip 1: Geen elektronica een uur voor het slapen
Het licht dat van de meeste elektronica af komt, heeft een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine. Deze stof heeft je lichaam nodig om in slaap te komen. Hij wordt de hele dag door aangemaakt, maar geremd als je ogen in aanraking komen met blauw licht. De kans om goed in slaap te vallen, wordt dan kleiner. Dus – ja, we weten hoe moeilijk het is – bewaar appen, Instagram-scrollen en nog even iets afmaken achter je laptop maar gewoon voor morgen!
Tip 2: Drink Moon Milk
In Ayurveda is het drinken van Moon Milk een eeuwenoud medicijn voor slapenloosheid. De basis is plantaardige melk die je verwarmt en je maakt hem lekker door ’m te mixen met allerlei kruiden. Voor een extra fijn slaapmutsje kun je er nog wat kokosrasp, nootmuskaat of bijvoorbeeld cacaopoeder overheen strooien. Inspiratie nodig? Tik op Instagram #moonmilk in en je krijgt de meest kleurrijke creaties voor je neus.
Tip 3: Kies een vaste tijd
Door een vaste bedtijd te creëren, went je lichaam aan een slaapritme en word je vanzelf slaperig. Naast een vaste tijd in te stellen, is het ook een goed idee om je planning hierop aan te passen. Reken vanaf de wekkertijd minimaal 7,5 uur terug, of als je meer slaap nodig hebt een uurtje meer. Maak je ontbijt en lunch alvast voor de volgende dag en neem eventueel nog een Moon Milk. Luister wel goed naar je lichaam. Ben je nog niet slaperig? Dan is het nog geen bedtijd.
Tip 4: Zelfmassage
(Zelf)massage heeft talloze voordelen. Van het herstellen van je immuunsysteem tot het verminderen van stress. Geef jezelf een massage voor het slapen gaan en je slaap verbetert direct. Kies een lekkere olie uit en masseer jezelf van top tot teen. Houd de bewegingen mild, zodat er niet te veel afvalstoffen vrijkomen, die ’s nachts direct weer ophopen. Een beetje ongemakkelijk? Niet over nadenken, gewoon doen!
Tip 5: Mediteer
Meditatie is the key voor een goede nachtrust. Doe het zittend of liggend, wat jij prettig vindt. Kies voor de meest simpele vorm door je te focussen op je ademhaling en pas hierbij een aantal ademhalingstechnieken toe. Er zijn genoeg podcasts die je hierbij kunnen begeleiden. Ook fijn: span je spieren aan en ontspan ze weer.
Tip 6: Sporten
Sporten is goed, maar hit the gym aan het begin van de avond en doe het niet te fanatiek. Te zwaar trainen kort voordat je je bed in kruipt, heeft een negatieve invloed op je slaapritme. Een goede, effectieve training verhoogt juist de diepe slaap.
Tip 7: Cafeïne en alcohol
Zowel cafeïne als alcohol heeft een negatieve invloed op een goede nachtrust. Cafeïne zorgt ervoor dat je moeilijker in slaapt komt en alcohol dat je tweede gedeelte van je nachtrust wordt verstoord. Alcohol kun je beter twee uur voordat je naar bed gaat niet meer drinken en cafeïne houdende dranken niet meer na 20.00 uur. Tijd om te party poopen dus!