Duurzamer leven ingewikkeld? Welnee! Deze 10 tips om duurzamer te leven maak je grote stappen met maar een kleine moeite. Kies er eentje om mee te beginnen en voeg iedere week een nieuwe uit dit rijtje vol duurzaam leven tips toe. Binnen no-time is zijn alle tien de tips om duurzamer te leven een gewoonte geworden.
1. Van tandpasta naar tandpastatabletjes
Tandpastatubes worden gemaakt van aardolie. Het is ingewikkeld om deze tubes te recyclen. Bovendien is het niet rendabel, dus zullen fabrikanten zich er niet snel aan wagen. Van de 20 miljard tandpastatubes die jaarlijks worden verkocht, zwerven er 1,5 miljard rond op aarde. De rest wordt verbrand, wat gepaard gaat met CO2-uitstoot.
Tandpastatabletten koop je in papieren grootverpakking of als refill en daar doe je maanden mee. Je houdt geen afval over en ze zijn meestal vegan. Vaak bevatten ze bovendien alleen natuurlijke ingrediënten. Win-win dus.
2. Herbruikbare wattenschijfjes om duurzamer te leven
Gemiddeld gebruiken we zo’n 728 wattenschijfjes per jaar. Al die gebruikte wattenbollen belanden in de vuilnisbak. Binnen no time moet jij weer naar de winkel voor een nieuwe in plastic verpakte reeks. Door te kiezen voor herbruikbare wattenschijfjes lever je dus heel gemakkelijk jouw bijdrage aan een duurzamere wereld.
3. Van plastic koffiecups naar biologisch afbreekbare exemplaren
Als je in het bezit bent van een Nespresso-apparaat, dan zwerven er ongetwijfeld bergen lege cups in jouw vuilnisbak. Niet bepaald duurzaam. Er zijn koffiecups die je na gebruik gewoon bij het GFT-afval kunt doen. Ze zijn gemaakt van suikerruit en mais en vergaan binnen 3 weken tot compost.
4. Veganistische keuzes. Denk aan plantaardige yoghurt.
Geen zuivel meer eten en drinken is een enorme winst voor het klimaat. Als je zou overstappen naar een plantaardige variant, bespaar je aan water net zo veel als met een jaar niet douchen. Je koopt met hetzelfde gemak een pak sojayoghurt als een pak gewone yoghurt. Gewoon in de supermarkt voor (bijna) dezelfde prijs.
5. Havermelk in plaats van koeienmelk voor je cappuccino
In hetzelfde rijtje valt de havermelk van Oatly. Neem voor je dagelijkse cappuccino eens de barista edition van Oatly. Deze ‘melk’ doet precies wat een andere opschuimmelk ook doet: schuimen. En hij is minstens zo lekker! Of maak een van deze heerlijke vegan lattes.
6. Van shampoofles naar shampoo bar
Plastic shampooflessen zijn zó 2021. Wil je duurzamer leven, kies dan voor shampoo bars, oftewel shampoozeepjes. Shampoo bars horen zeker thuis in het rijtje van duurzame producten. Je zeept je natte haren in met de bar en spoelt ze weer uit. C’est tout. Met één shampoo bar doe je ongeveer twee maanden en je haar wordt er echt schoon van.
7. Herbruikbare drinkflessen in plaats van wegwerpflesjes
Eigenlijk zou dit al zo vanzelfsprekend moeten zijn, dat we het hier niet eens hoeven op te noemen. Vul een herbruikbare drinkfles met water uit de kraan – of wat je dan ook graag drinkt – in plaats van het steeds kopen van wegwerpflesjes. Dat geldt natuurlijk ook voor koffie- en theebekers; je eigen (thermo)mok gebruiken is een stuk duurzamer.
8. Geen wegwerpzakjes maar herbruikbare groente-, fruit- en broodverpakkingen
Neem je eigen brood- of groentezakje mee naar de winkel. Door geen plastic wegwerpzakjes meer te gebruiken, bespaar je een hoop afval. Ook steeds meer supermarkten hebben herbruikbare zakjes liggen om je versproduct in te doen.
9. Trein naar je bestemming
Het maakt voor het milieu écht uit hoe je reist. De auto is, met het vliegtuig, het meest vervuilende vervoermiddel. Zoek vakantiebestemmingen wat dichter bij huis zodat je niet hoeft te vliegen. En kijk eens of je in het dagelijks leven de auto wat vaker kan laten staan. Denk aan de trein, fiets of bus.
10. Ecologische sopjes in plaats van traditionele schoonmaakmiddelen
Je huis duurzaam schoonmaken? Gewone schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliën die achterblijven in het grondwater. Ecologische schoonmaakproducten maken minsten zo goed schoon, maar zijn een stuk milieuvriendelijker. Van afwas tot badkamer; er is voor elk klusje wel een duurzaam sopje.