BlogVegan tips

Zero waste: deze groente laat je makkelijk opnieuw groeien

zero waste

Zero waste: deze groenten kun je makkelijk opnieuw laten groeien

Zou je het geloven als ik je vertel dat je van één bosui eindeloos veel bosuien kunt laten groeien? Ik zou mezelf tot een paar weken geleden ook niet geloven. Mijn restjes groenten gooide ik altijd bij het groenafval, maar blijkbaar kun je van veel groenten super makkelijk nieuwe groenten kweken. HOE COOL?! Naast dat het best heel leuk is om te doen is het ook nog eens duurzaam en goed voor de portemonnee. Ik probeerde het uit en kan je vertellen dat het met de volgende groenten sowieso gaat lukken!

Bosui

Als iets NIET kan mislukken, is het wel het het opnieuw laten groeien van bosui. Zo doe je het: Snijd ongeveer vijf centimeter van de onderkant van de bosui af en zet deze in een glas met water. Ververs het water elke twee dagen. Je zult zien dat er nieuwe stengels uit komen groeien. Mij lukte het, dus jou gaat dit al helemaal lukken!

Bleekselderij

De leukste om opnieuw te kweken, vind ik bleekselderij. Het is heel makkelijk: je snijdt de hele onderkant van een bos bleekselderij. Leg deze in een bakje met water op kamertemperatuur. Ververs dit water om de twee dagen. Na een week groeien er als het goed is al wat blaadjes uit. Dan kun je de bleekselderij in een pot met potgrond zetten. Zorg ervoor dat-ie niet in de felle zon staat, maar evengoed licht kan vangen. Nu kun je de hummus en je andere favoriete vegan dips vast klaarzetten, want binnen twee weken heb jij een nieuwe bleekselderij. Te gek, toch?!

Paksoi

Net als bij de bleekselderij, snijd je het onderste deel, dat het blad bij elkaar houdt, van de paksoi af. Plaats deze in bakje met een laag water en ververs dit water om de twee dagen. Na een week of twee kun je de paksoi in de tuin of in een pot met potgrond zetten. En dan is het rustig afwachten. Ik zou zeggen: pak het nieuwste V’GAN Lifestyle Magazine erbij of doe een dansje. Dan komt er vanzelf een nieuwe paksoi uit de grond 🙂

Prei

Een prei kun je makkelijk opnieuw laten groeien door zo’n twee centimeter van onderkant af te snijden. Zet deze in een laagje water en ververs dit water om de dag. Na een week kun je de prei in de tuin of in een pot met potgrond zetten. Geef het een paar weken (en wat water) en wees blij, want dan heb je gewoon een nieuwe prei!

Gember

Ben je je (biologische) gember vergeten en beginnen er kleine stukjes groen uit te komen? HO, STOP! Niet weggooien, want je kunt de gember nu super makkelijk opnieuw laten groeien! Hoe dan? Nou, zo dus: je snijdt de gember in stukjes en die stukjes stop je onder een laagje vochtige potgrond. Dek deze af met wat plastic folie en geef het eens per week wat water. Gember heeft wel een aantal maanden nodig, maar dan krijg je er wel grote, nieuwe gemberwortels voor terug. Herhaal deze stap en je zult nooit meer gember hoeven te kopen. CHILL!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!