BlogVegan tips

Vegan eten en afvallen: waar moet je op letten?

vegan eten en afvallen

Vegan eten en afvallen: waar moet je op letten?

Steeds vaker switchen mensen van een vegetarische naar een veganistische lifestyle. De reden om volledig plantaardig te gaan, is voor iedereen anders – en dat is natuurlijk dik oké! Twee die we het meest horen, zijn dierenleed en het milieu. We hebben hier vegan afval-tips voor je, maar babbelen je ook bij als je nog niet helemaal bekend bent met veganisme en beantwoorden vragen als: hoe word ik vegan en kan ik er ook gezond mee afvallen? Lees snel verder.

To do and not to do

Vegan, hoe zit dat ook alweer? Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. In tegenstelling tot vegetariërs eten ze geen kaas, zuivel of producten die ook maar iets van dierlijke toevoeging hebben (denk bijvoorbeeld aan honing). Maar een plantaardig leven gaat verder dan alleen voeding; producten van leer bevatten ook dierlijke stoffen, en ook bont en wol worden niet gedragen door veganisten.

Op ieder potje past een dekseltje

Naast een compleet plantaardige lifestyle, heb je nog een aantal ‘tussen-varianten’:

  • Pescotariër: geen vlees of gevogelte, maar wel vis, schaal- en schelpdieren.
  • Lacto-vegetariër: geen eieren, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, maar wel zuivel.
  • Lacto-ovo-vegetariër: geen vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, maar wel eieren en zuivel.
  • Fruitariër: alleen vruchten, zaden en pitten.
  • Flexitariër: gedeeltelijk vegetariër.

Kies wat voor jezelf goed bij je past, en choose wisely!

Vegan & tekorten?

Als je je lifestyle aanpast naar vegan, dan is de kans groot dat je een aantal essentiële vitaminen en mineralen misloopt. Hierbij moet je denken aan: ijzer, zink, calcium, vitamine B12 en vitamine D. Slik dus voldoende bij.

Je krijgt veel eiwitten binnen door het eten van dierlijke producten. Deze eiwitten heb je nodig als je wilt afvallen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven waar je al deze groepen uit kunt halen. Zo is het eiwitpoeder van Orange Fit compleet vegan – ja, ja, een aanrader! De andere stoffen kun je uit groenten, noten, pitten, soja-producten en peulvruchten halen. Dus, vooral geen paniek, ook jij kunt heel goed afvallen, vegan eten en voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Plantaardig afvallen

Een veganist eet doorgaans veel verschillende groenten en fruit. Doordat je oplet wat je eet, eet je (bijna) automatisch al een stuk gezonder. Tel daar nog een procentje of tien bij op door nóg bewuster bezig te zijn met voeding, en de link naar afvallen is zo gemaakt. We zetten de twee voordelen om over te stappen naar veganisme, in combinatie met de nodige kilo’s verliezen, op rij. Summerbody here we come!

1. Je eet bewuster

Als vegan vermijd je alle dierlijke producten, dit heeft tot gevolg dat je jouw eten dichter bij de bron gaat zoeken, ofwel in de natuur. Vaak bestaan deze maaltijden uit veel groenten en fruit, maar ook noten, zaden, pitten, granen, kruiden en oliën komen voor in plantaardige gerechten. Als je deze in de juiste verhouding eet, dus de balans vindt tussen vetten, koolhydraten en eiwitten, gaat afvallen als een speer.

2. Je valt af

Als je wilt afvallen, verhoog je doorgaans de eiwitten en de complexe koolhydraten. Vooral van de eerste is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt. Goede vervangers zijn seitan, sommige vleesvervangers, zilvervliesrijst en bijvoorbeeld pompoenpitten.

En dan heb je nog de complexe koolhydraten. Doordat je meer voeding uit de natuur haalt, eet je hier automatisch meer van. Maak lekker een volkoren boterham met verse zoete-aardappelhummus, dan heb je al weer een portie binnen. Yum!

Je hebt steeds meer keus

Inmiddels is er in food-land ook een beweging ontstaan om steeds meer plant-based producten op de markt te brengen. Zo kennen we inmiddels allerlei plantaardige varianten voor zuivel zoals amandelmelk, sojayoghurt en kokosboter. Echt een kaaskop? No problem. Sommige supermarkten hebben inmiddels ook meerdere varianten van vegan kazen op de markt gebracht.

Tip: kijk hier voor een fijne boekentip als je wilt weten hoe je vegan zuivelproducten zelf kunt maken.

Gezond afvallen als vegan!

Afvallen als vegan is uiteindelijk misschien nog wel makkelijker. Het is eerst even wat uitzoekwerk over wat je wel en niet kunt eten en drinken als je nieuw bent met veganisme (moet je toch doen…), maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een appeltje eitje. Nou ja, geen écht eitje dus. Google even op vegan of plantaardig en binnen een mum van tijd heb je je ingelezen. Good luck!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!