BlogProductenVegan tips

Vegan én zero waste boodschappen doen bij de Lidl

vegan en zero waste Lidl

Ik probeerde zero waste boodschappen te doen bij de Lidl

Plasticvrij, verpakkingsvrij, zero waste: het zijn in bloggersland inmiddels veelvoudig gebruikte woorden, maar hoe zit dat in de echte wereld? Is het überhaupt mogelijk om een verpakkingsvrije maaltijd samen te stellen met de producten uit een gemiddelde, Nederlandse supermarkt? Ik besloot de uitdaging aan te gaan en ging langs bij de Lidl.

Kijk, ik kan natuurlijk naar zo’n mooie, verpakkingsvrije winkel gaan en me daar helemaal uitleven. Maar als ik dat voor elke boodschap zou doen, zou ik morgen in een kartonnen doos moeten wonen. Het is gewoon duur. In ieder geval voor AL mijn boodschappen. Daarom wil ik graag kijken naar hoe ver je zou kunnen komen in een gewone supermarkt. Dus, daar ga ik. Op m’n fietsie naar de Lidl. Een tas neem ik natuurlijk zelf mee, maar ik neem ook een kleiner, stoffen tasje mee waar ik eventueel wat extra dingetjes in zou kunnen bewaren.

Toen ik de winkel binnenstapte, kon ik wel janken. Het lijkt wel alsof die winkel enkel uit plastic bestaat! Nooit eerder lette ik er op zoals ik dat nu doe – en wat ik nu zie is toch best wel pijnlijk. Gelukkig kom ik er om een vegan maaltijd samen te stellen en kan ik al die zakjes snoep en koekjes, die veel per stuk verpakt zijn, gewoon voorbij lopen (of rennen met oogkleppen op in mijn geval).

Wat Lidl wel goed heeft gedaan, is dat zij vorig jaar herbruikbare zakjes hebben toegevoegd aan het assortiment als vervanging voor de plastic zakjes die bij de groenten en het fruit hangen. Het is alleen een beetje jammer dat die plastic zakjes er nog steeds hangen. Niet dat je ze nodig zou hebben… Het overgrote deel aan groenten en fruit is toch verpakt (huilen in een hoekje). Aardappelen, sla, champignons, uien, tuinkruiden: allemaal kan ik ze afstrepen. Maar: er zijn ook een aantal dingen NIET verpakt. Gelukkig maar, want ik ben echt niet van plan om zonder eten naar bed te gaan! Dit is een lijstje van vegan, verpakkingsvrije producten bij de Lidl:

Fruit

Vijgen
Pruimen
Granaatappel
Galia meloen
Cantaloupe meloen
Watermeloen
Mango
Kiwi
Avocado
Kiwi
Mango

Groenten

Aubergine
Bloemkool
Courgette
Flespompoen
Gember
Knolselderij
Komkommer
Prei
Rode bieten
Rode paprika
Trostomaten
Venkel
Winterpeen
Zoete aardappel

Helaas waren er veel producten die niet in een verpakking zaten, maar wel een sticker of label van plastic hadden. Dit waren bijvoorbeeld de ananas, bio citroen, appels, peren en de bio oranje pompoen.

Ook fijn: sommige broodjes kun je zonder verpakking meenemen bij de Lidl! Ze zijn niet allemaal vegan en in principe is het de bedoeling dat je de broodjes in een papieren zak met PLASTIC verpakt, maar je kunt ze natuurlijk ook in zo’n herbruikbaar zakje stoppen. Ik besloot om panini broodjes mee te nemen, want dan weet ik in ieder geval dat het een vullende maaltijd zal zijn. Ook op de notenafdeling heb ik geluk. Je kunt daar namelijk zelf je noten tappen. Pluspunten voor de Lidl! Ze zijn al geroosterd en gezouten, dus die kunnen supergoed over een salade.

De volgende noten(melanges) kun jij in je herbruikbare zakje meenemen:

Amandelen
Cashewnoten
Noten & vruchten
Pistachenoten
Royal mix

Maar ja, dat is het wel zo’n beetje. Het is niet veel, maar ik denk wel dat ik hier een maaltijd uit kan maken. Wat ik jammer vind, is dat zowel de verse als de gedroogde kruiden dubbel in plastic verpakt zijn. Die zou ik natuurlijk bij een verpakkingsvrije winkel kunnen halen, maar voor deze challenge heb ik besloten om het alleen bij de Lidl te houden.

Sommige verpakkingen bevinden zich in grijs gebied en zijn vrij van plastic, maar nog steeds verpakt. Zo zijn de bio couscous, bio bulgur en zilvervliesrijst bijvoorbeeld verpakt in karton en zijn er ook veel dingen in pot te krijgen. Potjes kun je hergebruiken en karton zou je kunnen recyclen, maar let er wel op dat de producten in kartonnen verpakkingen niet nog extra in plastic verpakt zijn. Dat kun je goed horen door met het product te schudden. Ik durfde het deze keer niet aan. Daarbij heb ik mijn mandje volgens genoeg gevuld met verpakkingsvrije producten.

Wat ik heb gekocht:

1 rode paprika
1 kleine flespompoen
2 zoete aardappelen
1 komkommer
4 trostomaten
1 winterpeen
1 rode biet
1 granaatappel
160 gram geroosterde amandelen
2 panini rustico broodjes

Totaal: €9,92

Je kunt verschillende kanten op met deze producten. Ik besloot om pompoen-zoete aardappel spread en een salade te maken. Het was oprecht lekker! Ik ben hier best wel tevreden over, dus ik ga het recept met jullie delen. Maar als je (verpakkingsvrije) kruiden hebt, voeg ze vooral toe 😉 Uiteindelijk hield ik één zoete aardappel, twee tomaten, een beetje salade en een wat van de spread over, maar de salade en spread kun je prima als lunch eten de volgende dag!

vegan en zero waste Lidl

Frisse salade met pompoen-zoete aardappel spread

Porties: 2
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

Voor de pompoen-zoete aardappel spread

1 kleine flespompoen
1 zoete aardappel
100 gram gezouten amandelen

Voor de salade

1 winterpeen, geschild
1 rode biet, geschild
2 tomaten
1 rode paprika
1 komkommer
1 granaatappel
1 handje gezouten amandelen

Bereiding

  1. Schil en snijd de flespompoen en zoete aardappel in blokjes. Stoom deze tien minuten of tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Laat even afkoelen.
  2. Voeg de amandelen toe aan een keukenmachine en pulse tot grove kruimels.
  3. Voeg de pompoen en zoete aardappel toe en pureer tot een gladde massa. Plaats de spread in de koelkast.
  4. Maak de salade door de winterpeen, de biet te raspen, de tomaten en komkommer in reepjes te snijden. Rol de granaatappel over het aanrechtblad en halveer deze. Tik bij de ene helft de pitjes eruit door met een pollepel op de achterkant van de granaatappel te slaan (vergeet er niet een bakje onder te zetten, anders vliegen de pitjes in het rond). Pers de andere helft van de granaatappel met een citruspers (pas op voor de rode spetters).
  5. Hak de amandelen grof.
  6. Meng alle ingrediënten in een kom en schep het granaatappelsap er doorheen.
  7. Serveer met het brood en de pompoen-zoete aardappel spread. Enjoy!

De overgebleven spread kun je tot een week lang in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Heb jij nog tips om verpakkingsvrij te winkelen? En bij welke winkel zal ik de volgende keer langsgaan? Let me know!!

Easy Vegan Feelgood

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!