Groentespiesjes
Om te beginnen kun je zelf lekkere gerechtjes verzinnen om een gourmetpannetje mee te vullen. Je kunt dit in alle varianten doen, net wat je zelf lekker vindt. Bijvoorbeeld met tempeh, tofu, falafel of andere vegan kleine vleesvervangers. Kijk bijvoorbeeld eens op de gourmet pagina van Jumbo welke vegan vleesvervangers zij allemaal verkopen die perfect zijn voor het gourmetten. Om je verder te inspireren willen wij ook onze favoriete gourmet recepten met je delen.

Plantaardige aardappelsalade
Naast simpele (maar grandioos lekkere!) groentespiesjes mag een bijgerecht natuurlijk ook niet ontbreken op een feestelijke gourmettafel. Wat dacht je van deze vegan aardappelsalade? Perfect voor bij het gourmetten! Deze side dish is supereenvoudig om te maken en iedereen – vegan of geen vegan – zal er lekker van smullen.

Kikkererwtenpannenkoekjes
Weet je nog, van vroeger, pannetjes gevuld met pannenkoekenmix onderin het gourmetstel? Het duurt even wat langer dan bovenop de de grillplaat, maar de smaak en het plezier is er niet minder om. Of wacht, wat zeggen we: die pannenkoekjes waren misschien wel de grootste feestjes! Plantaardige pancakes zonder ei zijn heel makkelijk om te maken, en voor een extra twist kiezen we hier voor vegan pannenkoekjes met kikkererwtenmeel (verkrijgbaar in het biologische schap van Jumbo).

Vegan dips, smeersels en sausjes
Lekkere dips en sausjes mogen natuurlijk niet ontbreken op de kersttafel. Verschillende smaken hummus uit een bakje doen het natuurlijk altijd goed, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf dips en sausjes maken. Kruidenboter maak je bijvoorbeeld door plantaardige margarine te mengen met verse kruiden als bieslook en peterselie, plus geperste knoflook, wat zeezout, peper en citroensap. Of maak je eigen vegan satésaus van pindakaas, sambal, sojasaus en een beetje water.

Op onze website vind je allerlei recepten voor smeersels en sausjes. Deze vegan dips voor bij de BBQ doen het bijvoorbeeld ook prima bij het gourmetten, en deze rode-bietenhummus is het prinsesje van de tafel. Heb je geen tijd om zelf de keuken in te duiken? Op de website van Jumbo kun je eenvoudig je zoekresultaten filteren op ‘geschikt voor veganisten’. Zo kun je heel snel zien welke sausjes je als vegan mag eten.