Wat is saffraan
Saffraan: de prachtige rode draadjes die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen óf misschien al in je keukenkastje hebt staan. Maar wat zijn deze flinterdunne sliertjes precies, wat kun je ermee en waarom is het zo kostbaar? En geeft het ook nog gezondheidsvoordelen?
Wat is saffraan precies?
De rode sliertjes en de naam zelf geven niet veel weg. Op het eerste gezicht is het een wonderlijk product. Je zou het bijna kunnen zien als een bosje bloemen, is dat niet even leuk. De saffraandraadjes zijn namelijk de stamper van de saffraankrokus. Dit deel kun je zien als het vrouwelijk geslachtsorgaan van een plant waar de bloem bevrucht wordt. Best wonderlijk als je het ons vraagt.
Waarom is saffraan zo kostbaar?
Een stamper van een krokus klink natuurlijk niet meteen als een product wat prijzig hoeft te zijn. Maar voor één gram saffraan zijn honderdvijftig stampertjes van de saffraankrokus nodig. Dat is een hele hoop! En precies daarom zijn de envelopjes, gevuld met rood ‘goud’, niet goedkoop. Daarnaast worden de stampertjes met de hand geplukt. Je kunt je inbeelden hoeveel werk er gaat zitten en waarom je gemiddeld zo’n 30 euro betaalt voor 1 gram saffraan.
Koken met saffraan
Saffraan wordt in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt voor de smaak, geur en kleur. De smaak kun je vergelijken met honing met een toegevoegd bittertje. Het wordt veel verwerkt in paella en risotto. Je hebt maar een snufje (of een plukje) nodig van de saffraan. Hoe te gebruiken? Dat verschilt per gerecht. Gebruik je poeder om je sausje wat extra smaak te geven? Meng het dan eerst met een klein beetje warm water. Hierna wordt de smaak beter opgenomen. (Tip van Sanne: roer het door een vegan aioli!)
De draadjes hebben onze voorkeur. Je kunt, in gerechten die lang moeten stoven, de saffraan direct toevoegen omdat het dan nog heel veel tijd heeft om zijn kleur, geur en smaak af te geven. Wil je het in een gerecht gebruiken dat en minder lange bereidingstijd heeft? Verwarm dan eerst vloeistof die je in het gerecht gebruikt (water, kokosmelk e.a.) en laat hier de draadjes, minimaal 15 minuten, in weken. Let er op dat de vloeistof warm is maar niet kookt
Kun je saffraan ook meebakken? Natuurlijk! Uitje fruiten? Voeg dan meteen de saffraan toe, ruikt heerlijk en oogt bijna nog beter.
Saffraan en je gezondheid
Naast de prachtige kleur, geur en smaak kan saffraan je nog meer brengen. Saffraan zou mogelijk de mentale gezondheid ondersteunen evenals de geestelijke veerkracht en de gemoedstoestand. Deze claim is nog in afwachting van de Europese Commissie.
Het is hoe dan ook de moeite waard om dit bijzondere onderdeel van de krokus een keer te verwerken in een gerecht.
Je kunt saffraan ook vinden in de vorm van supplementen, bijvoorbeeld 830 Saffraan & L-theanine van AOV.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV supplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.