Waarom zou je supplementen gebruiken?

Supplementen, ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar wanneer en waarom zou je ze gebruiken?

Supplementen zijn niet bedoeld ter vervanging van voeding. Gezonde voeding is altijd de basis voor je lichaam. Je kan deze voeding aanvullen met supplementen omdat je bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet uit je voeding kan halen of om je lichaam extra te ondersteunen. Maar welke supplementen wil je dan bijslikken en waarom?

 

Supplementen bij een vegan voedingspatroon


Als je plantaardig eet, hoor je veel over het nemen van supplementen. Bij de meeste veganisten staat dan ook het een en ander in het keukenkastje. Wij bespreken de drie supplementen die wij het meeste gebruiken en leggen je uit waarom.

Vitamine B12


Deze vitamine vind je in dierlijke voeding. Dit sla je over als veganist, waardoor voldoende vitamine B12 binnenkrijgen via je voeding een echte uitdaging wordt. Hier komen supplementen om de hoek kijken, want daarmee kan je je inname dus aanvullen. De meeste veganisten doen dit om ervoor te zorgen dat de vitamine B12-voorraad in het lichaam niet opraakt. Wat precies de functies van vitamine B12 zijn, kan je lezen ons artikel “Vitamine B12”. Maar om het nog even kort te benoemen: het ondersteunt onder andere de opbouw van zenuwen en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Vitamine D3


Vitamine D3 is de variant van de D-vitamines die we voornamelijk binnenkrijgen via dierlijke voeding. Deze zie je daarom, net zoals B12, vaak als supplement terug in de keukenkastjes van veganisten. Vooral in de wintermaanden is het voor velen verstandig om deze vitamine bij te slikken om ervoor te zorgen dat je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Vitamine D draagt onder andere bij aan normale calciumgehalten in het bloed, speelt een rol in het celdelingsproces en ondersteunt de afweer van het lichaam.

Omega 3


Drie bekende vormen van Omega 3 zijn DHA, EPA en ALA. ALA vind je terug in plantaardige voeding en hieruit wordt DHA en EPA in kleine mate aangemaakt. De rest wordt veel gehaald uit vette vis. Als je dit niet eet, kan het verstandig zijn om de Omega 3-vetzuren aan te vullen via supplementen om te komen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. DHA en EPA dragen bij aan de instandhouding van de normale bloeddruk en het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. Dit effect wordt geconstateerd bij een dagelijkse inname van 3 gram DHA en EPA. Wanneer de claim wordt gebruikt voor voedingssupplementen en/of verrijkte levensmiddelen, moet aan de gebruiker ervan ook worden gemeld dat de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen niet meer dan 5 g mag bedragen.

Waarom ook andere supplementen mogelijk bijslikken?


Toch gebruiken sommigen nog andere supplementen naast hun dagelijkse voeding. Iedereen heeft daar zijn of haar eigen redenen voor. De een vindt het een fijn idee om net wat meer binnen te krijgen, de ander gebruikt het heel bewust om bepaalde lichamelijke processen extra te ondersteunen of krijgt niet voldoende binnen vanuit de voeding en kiest daarom voor specifieke supplementen. Bepaal wat voor jou nodig is en welke supplementen bij jou passen. Let er wel altijd op dat je niet meer binnenkrijgt dan op de verpakking aangegeven staat. Van Nederlandse betrouwbare merken zijn deze hoeveelheden gecontroleerd en volkomen veilig. En als je ons vraagt ‘Wat zijn de voordelen van een supplement?’, dan zeggen wij dat het jou de kans en ruimte geeft om je lichaam optimaal te ondersteunen en je voeding aan te vullen wanneer dit nodig is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?