Advertentie

Waarom zou je supplementen gebruiken?

Supplementen, ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar wanneer en waarom zou je ze gebruiken?

Supplementen zijn niet bedoeld ter vervanging van voeding. Gezonde voeding is altijd de basis voor je lichaam. Je kan deze voeding aanvullen met supplementen omdat je bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet uit je voeding kan halen of om je lichaam extra te ondersteunen. Maar welke supplementen wil je dan bijslikken en waarom?

 

Supplementen bij een vegan voedingspatroon


Als je plantaardig eet, hoor je veel over het nemen van supplementen. Bij de meeste veganisten staat dan ook het een en ander in het keukenkastje. Wij bespreken de drie supplementen die wij het meeste gebruiken en leggen je uit waarom.

Vitamine B12


Deze vitamine vind je in dierlijke voeding. Dit sla je over als veganist, waardoor voldoende vitamine B12 binnenkrijgen via je voeding een echte uitdaging wordt. Hier komen supplementen om de hoek kijken, want daarmee kan je je inname dus aanvullen. De meeste veganisten doen dit om ervoor te zorgen dat de vitamine B12-voorraad in het lichaam niet opraakt. Wat precies de functies van vitamine B12 zijn, kan je lezen ons artikel “Vitamine B12”. Maar om het nog even kort te benoemen: het ondersteunt onder andere de opbouw van zenuwen en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Vitamine D3


Vitamine D3 is de variant van de D-vitamines die we voornamelijk binnenkrijgen via dierlijke voeding. Deze zie je daarom, net zoals B12, vaak als supplement terug in de keukenkastjes van veganisten. Vooral in de wintermaanden is het voor velen verstandig om deze vitamine bij te slikken om ervoor te zorgen dat je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Vitamine D draagt onder andere bij aan normale calciumgehalten in het bloed, speelt een rol in het celdelingsproces en ondersteunt de afweer van het lichaam.

Omega 3


Drie bekende vormen van Omega 3 zijn DHA, EPA en ALA. ALA vind je terug in plantaardige voeding en hieruit wordt DHA en EPA in kleine mate aangemaakt. De rest wordt veel gehaald uit vette vis. Als je dit niet eet, kan het verstandig zijn om de Omega 3-vetzuren aan te vullen via supplementen om te komen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. DHA en EPA dragen bij aan de instandhouding van de normale bloeddruk en het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. Dit effect wordt geconstateerd bij een dagelijkse inname van 3 gram DHA en EPA. Wanneer de claim wordt gebruikt voor voedingssupplementen en/of verrijkte levensmiddelen, moet aan de gebruiker ervan ook worden gemeld dat de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen niet meer dan 5 g mag bedragen.

Waarom ook andere supplementen mogelijk bijslikken?


Toch gebruiken sommigen nog andere supplementen naast hun dagelijkse voeding. Iedereen heeft daar zijn of haar eigen redenen voor. De een vindt het een fijn idee om net wat meer binnen te krijgen, de ander gebruikt het heel bewust om bepaalde lichamelijke processen extra te ondersteunen of krijgt niet voldoende binnen vanuit de voeding en kiest daarom voor specifieke supplementen. Bepaal wat voor jou nodig is en welke supplementen bij jou passen. Let er wel altijd op dat je niet meer binnenkrijgt dan op de verpakking aangegeven staat. Van Nederlandse betrouwbare merken zijn deze hoeveelheden gecontroleerd en volkomen veilig. En als je ons vraagt ‘Wat zijn de voordelen van een supplement?’, dan zeggen wij dat het jou de kans en ruimte geeft om je lichaam optimaal te ondersteunen en je voeding aan te vullen wanneer dit nodig is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Hoera! Een nieuwe vegan Ben & Jerry’s smaak
8 x vegan zonder vleesvervangers
Vegan zonder soja
Voeding voor je botten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?