Kun je door het drinken van groene thee afvallen?

Genoeg drinken is altijd verstandig om te doen. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en daarom moeten we het ook veel bijvullen – omdat we ook op allerlei manieren vocht verliezen. Hoe ideaal klinkt het als je door het drinken van groene thee ook meteen afvalt. Kan dat eigenlijk wel? Wij zochten het uit!

Zoals we al zeiden, wordt je lichaam erg blij van vocht. Om precies te zijn: met ongeveer 1.5 tot 2 liter per dag maakt jouw lijf er een feestje van. Dit staat gelijk aan ongeveer acht glazen water. Maar die glazen water klinken misschien wel erg saai dus een kopje koffie, thee of water met bijvoorbeeld komkommer erin zijn gezonde oplossingen om ook aan die hoeveelheid vocht te voldoen. Een van die soorten thee die je kunt drinken is groene thee. Hier zoomen we vandaag nog iets verder op in.

 

Wat is groene thee nu eigenlijk?

Groene thee is thee die wordt getrokken van ongefermenteerde theebladeren. Zwarte thee (rooibos, thee met smaakjes etc.) wordt getrokken uit gefermenteerde theebladeren. Door het fermentatieproces heeft zwarte thee een donkere kleur wanneer je een kopje thee zet. Doordat groene thee niet gefermenteerd is, heeft deze thee de meeste van zijn stoffen behouden en is ook de kleur veel lichter. Dit geldt ook voor witte theesoorten.

 

Welke stofjes zitten er dan in?

Groene thee bevat stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam zich beschermt tegen bepaalde andere, agressieve stofjes van buitenaf. Deze fijne, beschermende stofjes noemen we ook wel antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat de cellen en weefsels in je lichaam geen schade oplopen en op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat de kans op chronische ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten verkleind wordt. Om deze reden raadt de gezondheidsraad aan om dagelijks drie koppen groene thee te drinken.

 

Groene thee bevat ook cafeïne. Wanneer dit stofje in thee zit, wordt dit theïne genoemd. Theïne kan een positieve werking hebben op je concentratie en geheugen en geeft een gevoel van energie, mits je natuurlijk niet te veel of te weinig binnenkrijgt ervan. Het voedingscentrum geeft aan dat dertien koppen groene thee (per dag) geen problemen zou moeten geven. Wanneer je hier overheen zit, kun je je rusteloos voelen en kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Een kopje groene thee bevat 20-30 milligram theïne. Zwarte thee bevat 30-40 milligram en een kop koffie een flink stuk meer, namelijk 40-100 milligram.

 

Ook bevat groene thee een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam meer energie verbruikt. Dit stofje heet catechine. Zwarte thee bevat dit stofje ook, maar omdat groene thee minder is bewerkt bevat het meer catechine. Wanneer je lichaam meer energie gaat gebruiken, kan dit ervoor zorgen dat je afvalt. Echter, met de verantwoordelijke hoeveelheid groene thee is de hoeveelheid catechine minimaal. Daardoor gaat je lichaam maar een heel klein beetje meer energie verbruiken en heb je er maar weinig effect van.

 

Detox thee proberen dan?

Groene thee is dus niet per se dé uitkomst als je wilt afvallen. En detox thee dan? Daar wordt ook altijd veel over gesproken als het gaat om afvallen. Bij detox theeën staat er namelijk vaak op de verpakkingen dat je ermee kunt afvallen, bij wijzen van reiniging (detoxen dus). Maar, je lichaam is prima in staat om zichzelf te reinigen. Maar,  detox theeën hebben ook een laxerend effect. Laxerende middelen zijn voor velen vast bekend als middeltjes die kunnen helpen met afvallen. Echter, laxeermiddelen zijn niet goed om voor langere perioden te gebruiken. Een langdurig gebruik kan onder andere tekorten aan vitamines en mineralen veroorzaken, omdat je lijf niet meer de kans krijgt deze voedingsstoffen goed op te nemen. Daarnaast zijn er nog meer nadelen aan het langdurige gebruik van laxerende middelen, denk bijvoorbeeld aan uitdroging. Ook kunnen je darmen wat lui worden, waardoor ze trager gaan werken – en als je dan stopt met de laxerende middelen, is kans op obsitpatie erg groot. Let dus erg op met dit soort theetjes. Af en toe een kopje kan echt geen kwaad, maar een hele kuur raden we toch echt af (tenzij het op advies is van bijvoorbeeld je huisarts).

 

Dus om terug te komen op de vraag van vandaag. Je kan een klein beetje afvallen van groene thee drinken. Het is echter geen wondermiddel en niet verstandig om meer te nemen dan aanbevolen. Wel hebben een paar kopjes groene thee op een dag heel wat andere, goede effecten. Dus daarom: vooral lekker drinken!

 

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?